18.06.2021, 12:09

Anadolu Otogarı, TOFED Genel Kurulu ve Turizm Taşımacıları Federasyonu

Sektörümüzün büyük beklentisi olan Anadolu Otogarı’na yönelik Türkiye Otobüsçüler Konseyi adına girişimlerimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlıklar nezdinde devam ediyor. Belediyenin bize gösterdiği yerlerden, VİAPORT yakınında, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait olan bir arazi var. Bu arazi belediye tarafından da bizim tarafımızdan da beğenildi. Sayın Mustafa Yıldırım bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktarmış o da İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’yu bu konuda koordinasyonun sağlanması için görevlendirmişti. Sayın Soylu ile görüştük. 
Daha sonra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin iki yardımcısı ile ayrı ayrı heyetler halinde görüşmelerde bulunuldu. Bakanlığa ait bu arazinin üzerinde terminal yapılması için bir engel bulunmadığı yönünde mutabakat sağlandı. Geçen hafta Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Bölge Müdürlüğü ile Türkiye Otobüsçüler Konseyi bir görüşme gerçekleştirdi. Sonuçta 120 dönümlük ve hem 2’nci, hem 3’üncü köprüye ulaşım kolaylığı olan bu araziyi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın terminal yapımı için talep etmesine karar verildi. Bu terminal hem şehiriçi hem de şehirlerarası hızlı trenin raylı sistemlerinin aktarma merkezi de olacak. Burada yapılacak otogar hem Sabiha Gökçen’e hem de raylı sisteme entegre olacak, tıpkı İstanbul Otogarı gibi. Bu konuda büyük mesafeler kat ettik. Önümüzdeki hafta Sayın Süleyman Soylu ve Sayın Adil Karaismailoğlu ile görüşüp istenir duruma getireceğiz. Bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Tarım Orman Bakanlığı ile tam bir mutabakat içerisinde ilerliyoruz. Burası olursa İBB hiçbir engel çıkartmayacak, yap işlet devret modeline de karşı çıkmayacak. Sektörün içinden doğacak kooperatif veya şirket otogarı yapacak. 

Tuzla’daki otogar çalışması 

Öte yandan Tuzla Belediyesi sınırları içinde otogar inşa edilmesi yönünde yapılan çalışmaları saygıyla karşılıyoruz, ama Tuzla Belediye Başkanı Sayın Şadi Yazıcı ile Sayın Mustafa Yıldırım bizzat görüştü. Sayın Yazıcı, “Biliyorum, otogarın yapılıp işletmesinde İBB yetkilidir. Benden iş merkezi olarak inşaat izni istendi ve ben de bu izni verdim. Bbiliyorum otogar izni İBB’ye bağlıdır” dedi.

Genel Kurullar ve yeni yapılanma

TOFED ve IPRU genel kurullarını pandemi nedeniyle yapamadı. Temmuz ayında bayramdan bir iki gün önce veya sonrasında genel kurullar yapılacak. Sayın Galip Öztürk’ün de davetiyle TOF ve TOFED tam bir mutabakat içerisinde ilerliyor. Sayın Yıldırım’ın TOFED içinde aktif görev alacağı yeni bir yapılanma olacak. Merkez Yürütme Kurulu ve Yönetim Kurulunda firma sahiplerinin ağırlığı olacak, çok az profesyonel kadro olacak. Yönetimin tamamı firma sahipleri düzeyinde oluşacak. Ancak firma sahibinin, kendisi yerine önereceği kişi olacak. Bundan sonraki hedef Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’na kamu yararı statüsünün verilmesi, TOBB içinde yer alan Sektör Meclisini oda haline dönüştürmek. Bu süreçte TOBB Sektör Meclisi Başkanı ve TOF Başkanı Mustafa Yıldırım TOFED Başkan Yardımcısı İcra Kurulu Başkanı olması, Sayın Birol Özcan’ın bu süreçte TOFED Genel Başkanlığı’na devam etmesi yönünde bir talep var. Tabii, bütün bu yöndeki taleplere üyelerimiz genel kurulda karar verecek. Tüm Otobüsçüler Federasyon (TOF) ise turizm taşımacılarının federasyonu olarak devam edecek. Eskişehir’de de kurulan federasyon ve TOFED’e üye derneklerle tamamen turizm taşımacılarının federasyonuna biz de gereken desteği vereceğiz.

Kısıtlı kapasite

Sektörde kısıtlı kapasite süreci devam ediyor. Biz de sektörün genel talepleri ile sağlık konusunda yapılması gerekenlerle karşı karşıya kaldığımızda doğal olarak sağlığı tercih ediyoruz. Tabii ki, hükümetin aldığı bu konudaki aldığı kararları destekleriz. Havayollarıyla bir haksız rekabet söz konusu; bu konuda girişimlerde de bulunduk. Ancak süreçte pandeminin seyri belirleyici olacak. Yüzde 50 kapasiteye ek olarak aile bireylerinin yan yana oturma izni alındı. 

Çalışmalarımız sürüyor, sektörün sorunlarını çözmek için hep birlikteyiz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159