banner69

Busworld Europe Fuarında Otobüs Sektörüne Bakış

banner113

Avrupa'nın en büyük otobüs ve seyahat araçları fuarı Busworld Europe, Belçika’nın başkenti Brüksel'deki Expo Center'da 6-12 Ekim tarihleri arasında Brüksel'de gerçekleştirildi. Busworld Europe Fuarı, 1971'den bu yana her iki yılda bir Belçika'da yapılıyor. Fuara yenilikçi, çevre dostu ve sürdürülebilir araçlar damga vurdu. Bütün büyük üreticilerin özellikle elektrikli ve hidrojenli otobüs ve minibüs modelleri tanıtıldı. Hidrojenli araçlar için daha uzak vadeler dile getirilirken fuarda neredeyse her markanın hidrojenli otobüsünün yer alması bu yolculuğun çok uzun olmayacağının da göstergesiydi.

banner114
BUSWORLD 2023 BELCIKA 04.11.2023, 11:14 05.11.2023, 23:32 Taşıma Dünyası
Busworld Europe Fuarında Otobüs Sektörüne Bakış

ERKAN YILMAZ - BRÜKSEL

Pandemi nedeniyle yapılamayan fuar, 4 yıl sonra tekrar kapılarını açtı. Bu yıl 26'ncısı gerçekleştirilen ve toplam 78 bin metrekare alana yayılan Busworld Europe Fuarı’na, IVECO Türkiye’nin davetlisi olarak katıldım. Ben de dâhil 3 sektörel yayının davet edildiği Busworld’e yolculuğumuz 5 Ekim 2023 Perşembe günü Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan başladı. Brüksel yolculuğumuzda bizlere IVECO Türkiye Pazarlama Müdürü Melis Orhan eşlik etti. Havalimanındaki aşırı turist yoğunluğu İstanbul’un turizmden aldığı payın arttığını göstergesi. Dikkatimi çeken bir nokta da ülkemize saç ekimi için çok fazla turistin geldiğiydi.  

6 Ekim 2023 tarihinde fuarın basın gününde yoğun bir şekilde etkinliklere katıldık. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 40'a yakın ülkeden 489 katılımcı, elektrikli otobüs ve minibüsler başta olmak üzere, yedek parça, iç dekorasyon ve döşeme alanlarındaki yeni ürünlerini sergileme imkanı buldu. Fuarda 93 Türk firması yer alıyordu. 

Basın toplantıları…

Fuarda ilkin OTOKAR’ın basın toplantısına katıldık. Otokar, hidrojen yakıt hücreli 12 metre alçak tabanlı otobüsü KENT Hidrojen'i ve geçen yıl Avrupa’da “Mükemmel Tasarım Ödülü”ne layık görülen TERRITO serisinin 13 metrelik yeni elektrikli modeli e-TERRITO’yu ilk kez Busworld Europe'da tanıttı. Toplantı sonrasında ise Otokar Genel Müdür Yardımcısı Kerem Erman ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Daha sonra ise bizleri IVECO’nun basın toplantısı bekliyordu. IVECO BUS Otobüs İş Birimi Başkanı Domenico Nucera’nın açılışını yaptığı toplantı, IVECO GRUP CEO’su Gerrit Marx’ın açıklamaları ile devam etti. IVECO BUS 1500 metrekarelik alanı kapsayan standında Hidrojenli 12 metre Yeni E-WAY H2’yi ilk kez tanıttı. Yeni logonun da tanıtıldığı toplantıda Hyundai Company ile yapılan işbirliğine yönelik açıklamalarda bulunuldu. Basın toplantısı sonrasında IVECO Asya Bölgesi Direktörü Koray Kurşunoğlu, FSM Demirbaş Otomotiv ile yaptıkları işbirliği ve Türkiye pazarına sundukları Crossway ile ilgili hedeflerini aktardı. IVECO BUS Otobüs İş Birimi Başkanı Domenico Nucera da sorularımızı cevapladı. 

Aynı gün, öğleden sonra TEMSA, ANADOLU ISUZU ve GÜLERYÜZ Otomotiv’in basın toplantılarına katıldık. TEMSA, fuarda şehirlerarası hidrojenli otobüsünü ilk kez tanıttı. TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu ile de özel bir söyleşi yapma imkanı bulduk. Anadolu Isuzu standında NovoVolt ilk kez tanıtıldı. 

Güleryüz Karoseri Otomotiv Sanayi AŞ, fuarda 2 elektrikli otobüsünü ve ilk olarak Hannover’da tanıtılan ve siparişlerini almaya başladığı çift katlı elektrikli otobüsü EV Panora ile yine elektrikli EV Ecoline otobüsünü sergiledi. Güleryüz Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Keskin ile de özel bir söyleşi yapma imkanı bulduk. 

Yeniliklerin sonu yok

Fuarın sürpriz markaları arasında yer alan HABAŞ standını ziyaret ettik. 1,5 yıl gibi kısa sürede 4 yeni otobüs üreterek sahaya sunan HABAŞ’ın hedefleri ve ürünleri ile ilgili Genel Müdür Hüseyin Urkun ile görüştük. 

Fuarda Daimler Buses standını da ziyaret ettik. Daimler Buses, standında Türkiye’de ürettiği Intouro, Tourismo ve eCitaro, Setra’da ise MultiClass Serisi ComfortClass TopClass serilerini yeni özellikleri ile sergiledi. Daimler Buses standında bizleri bekleyen bir süpriz de Türkiye’den gelen otobüs firma sahipleri oldu. Onlarla Daimler standında keyifli bir sohbet ettik. 

Ardından MAN standını ziyaret ettik ve Ürün Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Heinz Kiess ile görüştük. MAN standında MAN Lion's City 12 E LE ve MAN Lion's Intercity LE 14, 10 metrelik versiyon olarak MAN Lion's City E, MAN TGE Coach’un yanı sıra yeni elektrikli platformlu otobüsler tanıtıldı.

Fuarda Çin markalarının da otobüs alanında çok emin adımlarla ilerlediğini gördük. YTONG standındaki otobüsleri yakından inceleme fırsatı bulduk. Hatta Ytong yetkilileri, Türkiye pazarına girmeyi düşünür müsünüz sorumuzu, “Her pazarda olmak istiyoruz” şeklinde cevapladı. 

Fuarda otobüs markalarımızın yanı sıra çok sayıda yan sanayi şirketimizin de yer aldığını görmek mutluluk vericiydi. Birçok şirket yetkilisi ile ürünleri ve hedeflerini konuştuk. Fuarda yine INOVA Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Zülker Kavalcı ile özel bir söyleşi yaptık. 7 Ekim 2023 Cumartesi günü yine fuarı ziyaret ettik ve tekrar birçok marka yetkilisi ile görüşme imkanı bulduk. 

Çok verimli geçen 2 günlük Busworld Fuarı ziyaretimiz sonra erdi ve 8 Ekim 2023 Pazar günü İstanbul’a döndük. IVECO Türkiye yönetimine ve bizlere eşlik eden, her süreçte destek veren Pazarlama Müdürü Melis Orhan’e teşekkür ediyorum. 

IVECO Türkiye’nin güzel organizasyonu ile Busworld Fuarı’nı ziyaret etmek ve dünya otobüs pazarını yeni ürünler ve hedeflerle yerinde görmek mutluluk vericiydi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159