23.06.2014, 10:23

Enerji Fazla Geliyor…

ABD'de istihdamın arttığını, enflasyonun nihayet hareketlendiğini; öte yandan büyüme tahminlerini küçülttüklerini, IMF'nin (Uluslararası Para Fonu) de tahmin küçülttüğünü, perakende satışlarda bekledikleri yüzde 0,7 artışın sadece yüzde 0,3'te kaldığını izliyoruz. 
Yayımladıkları verilerde kaç kere düzeltme yaptıklarını, kaç kere büyük sapmalar olduğunu gördük. Dünya ekonomisi daha yavaş büyüyecek. Algı yönetimi dedikleri yola girmişlerdi. Algıyı yönetmek gerçeği yönetmekten zor, tabii. Algı, algı da; nereye kadar?
Yani; Para Basmaya Devam!
* * *
Geçen hafta enerji, eğitim, gelir haritalarından konuşmuştuk. Enerji bu hafta öne çıktı.
Enerji türleri artarken, üretim artarken tartışma da artıyor. Neden düzelmiyor? Arz güvenliği neden hep tehlikede?
İran, yaklaşık 20 yıl aradan sonra Türkiye ile ve 40 yıl aradan sonra da ABD ile masaya oturuyor. Konu aslında enerji arz güvenliği. Irak'ın petrolünü dünya piyasalarına eriştirmeye başladık, satışları gerçekleştirdik, ham petrol ticaretine dahil olduk, arza yardımcı olduk. Sınırımızda hemen IŞİD örgütü çıktı ortaya.  Arz güvenliği yine tehlikede. 
Libya'da örgüt, Nijerya'da örgüt, Irak'ta örgüt.
Paylaşımdaki dengesizliği sık sık konuşuyoruz. Örgütleri, bu dengesizlik mi davet ediyor? Devletlerden şirketlere, şirketlerden örgütlere mi iniyor sahiplik? Paylaşımı artık örgütler mi düzeltecek?
Taşıma dünyası yakıta çalışıyor. Yakıt gideri maliyetinin yarıdan fazlası. İşletme verimini arttıracak ki yakıt maliyetine dayanabilsin. Taşıma türlerini beraber kullanarak işini yeniden tasarlayacak.
* * *
Enerji bu kadar önemli iken; dünya her yıl gelirin sadece yüzde 0,2'si kadar, 1,6 trilyon dolar, enerji yatırımı yapıyor. Ne kadar az! Önümüzdeki 20 yılda 48 trilyon dolarlık yatırım planlanmış. Bu miktar da yıllık gelirin sadece ve sadece yüzde 0,3’ü. 
Demek ki enerjinin kendisi değil paylaşımı önemli. Verimlilik için yılda 0,55 trilyon dolar yatırım olacak. Bu rakam, yıllık yatırımın yüzde 22'si ediyor, önemli pay. 
* * *
Enerji türleri içerisinde Güneş enerjisine bakalım: 
Dünya güneş enerjisi kurulu gücü 132.000 MW.
ABD 7.800, İtalya 16 400,  Almanya 32.400. Türkiye sadece 20 (yirmi) MW. 1 MW kurmanın maliyeti 1 milyon dolar.
Türkiye'nin, kurulu toplam gücü 66.000 MW, 2023 hedefimiz 100.000  MW. 
Güneş enerji kapasitemiz 40.000 MW.,. 2023 hedefimiz ise 3.000 (üç bin) MW!.
Halbuki; metrekarede Türkiye'nin yarısı kadar güneş ışınımı alan ve Türkiye'nin yarısından küçük olan Almanya'ya bakarsak, Türkiye'nin sahip olduğu müthiş potansiyel ortaya çıkıyor.  
Enerjimiz hazır da; arz nerede? ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159