30.09.2021, 10:56

İBB ile 4 sorunun çözümünde mutabık kaldık

TOFED firma sahiplerinin katılımı ve yönetimde yer almasıyla yenilendi ve güçlendi. Pek işlevli olmayan TOFED İcra Kurulu, Genel Başkan Vekili Mustafa Yıldırım başkanlığında yeniden oluşturuldu. 
İcra Kurulu kangren haline gelmiş sorunları tekrar masaya yatırdı. Mustafa Yıldırım, Kemal Soğancı, Hasan Kurnaz ve TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz’ün de yer aldığı heyet İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan’a, İSPARK Genel Müdürü Zafer Kılıç ve Terminaller Müdürü Nail Güler’in de hazır bulunduğu bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Anadolu Yakası Otogarı

İlk olarak Anadolu yakasında yapılması planlanan otogarla ilgili yer konusu görüşüldü. İBB, Viaport’un yanındaki araziyi istiyor, ancak bağlantı yolları ve ağaçlandırılmış bir bölge olması nedeniyle otogar yapımında zorlukları olduğu belirtildi, ilgi Mehmetçik Vakfı’nın olduğu araziye yöneldi. Ticari bir yapı oluşturulması, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile sözleşme imzalanması ve yap-işlet-devret modeli ile inşa edilmesi görüşüldü. Belediye ile mutabık kalındı. 

Ücretli servis hizmeti

İkinci konu ücretsiz servis hizmetlerinin ücretli hale getirilmesi oldu. Servis hizmetinin İBB tarafından verilmesi ve kullanan öder mantığının hayata geçirilmesi hususunda mutabık kalındı. Uygulama ayrıntıları görüşülecek. 

Aksaray taşınacak 

Üçüncü konu Aksaray’da bulunan terminallerin İstanbul Otogarı’na taşınması konusuydu. İstanbul’un değişik bölgelerinde otobüs kalkış ve varışlarının yapılmasının yanlışlığı, ülkemize gelen turistlerin Aksaray’daki o mezbelelik halindeki otogarı gördüklerinde İstanbul hakkındaki düşüncelerinin ne olacağı konusundaki çalışmalar İBB’ye sunuldu. 
İBB, iki ay içerisinde Aksaray’da yolcu taşımacılık faaliyetlerinin durdurularak firmaların İstanbul Otogarı’na taşınması ve yük taşımacılığı için Gazi Mahallesi’nin girişindeki tır parkının kullanılacağı bir çalışma yapmış. E-5’in güneyine hiçbir otobüsün girmemesi için karar alınmış. Aksaray’daki 36 şirketin 28’inin aynı zamanda İstanbul Otogarı’nda yazıhanesi var. Firmaların terminal faaliyetleri artık İstanbul Otogarı’nda olacak. 

Beylikdüzü’nden Trakya’ya 

Beylikdüzü’nde Trakya firmaları korsan taşımacılık faaliyetinde bulunuyor ve D2 belgeleri ile tarifeli taşımacılık yapıyor. Polisiye tedbirlerle bu önlenemez. İSPARK otoparkında T belgeli bir terminal oluşturulması için çalışma yapılması hususunda mutabakata varıldı. Bununla ilgili Trakya firmaları ile bir toplantı yaptık. 

Ortak bilet portalı

Firmalar ortak bilet portallarına yüzde 14’e varan komisyon ödüyor. Firmaların, meslek örgütlerinin hissedar olacağı ve komisyon oranının yüzde 5’i geçmeyeceği bir portalın hayata geçirilmesi görüşüldü. 

Firma sahiplerinin derneği 

Bütün bu konular 28 Eylül’de TOFED İcra Kurulu’nda yeniden değerlendirilecek. TOFED Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Toplantısına Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürü Murat Baştör de katılacak. Firma sahipleri istedikleri takdirde dernek kurarlar, isterlerse de TOFED’in çalışmalarına katkı sağlarlar. Biz sektörün gelişmesinde ve sorunların çözümünde sorumluluk hisseden bütün firma sahiplerini TOFED içinde yer almaya teşvik etmeye devam edeceğiz. 

Herkese sağlıklı günler diliyorum. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159