ESHOT'un “Duraktayım” uygulaması, Türkiye Kalite Derneği’nden ödül aldı
ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından görme engelli yurttaşların destek almadan toplu ulaşım kullanabilmesi için Türkiye’de ilk kez geliştirilen ve diğer kentlere de örnek olan “Duraktayım” uygulaması, Türkiye Kalite Derneği’nden ödül aldı. ESHOT ekibi ödülü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e takdim etti. Ekibi kutlayan Başkan Soyer, “Bu proje bir final değil; asıl hikaye şimdi başlıyor” dedi.
İzmirlilerin güvenli, konforlu, ekonomik ve engelsiz ulaşımı için hizmet kalitesini her geçen gün artıran ESHOT Genel Müdürlüğü, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) İzmir Şubesi tarafından ödüle layık görüldü. ESHOT bünyesinde görme engelli yurttaşların kimseden destek almadan özgürce seyahat edebilmesi için hayata geçirilen “Duraktayım” uygulaması, KalDer’in “Mükemmeli Arayış Sempozyumu” kapsamında düzenlenen Ege Bölgesi Yerel Kalite Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü aldı. Sekiz firma ve 12 ekibin başvuru yaptığı yarışmada, ESHOT, ödül alan tek kamu kurumu oldu. Projeyi hazırlayan ESHOT ekibi ve Genel Müdür Erhan Bey ödülü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e takdim etti.
Personeli tebrik eden Başkan Soyer, engelsiz İzmir hedefiyle hayata geçirilen projelerin sadece Türkiye’ye değil dünyaya örnek olacağını söyledi. Başkan Soyer, “Başarınızı takdir ediyorum. Bu projeyle güzel bir altyapı hazırlandığını ve bu adımın pek çok güzel hizmetin başlangıcı olduğunu görebiliyorum. Gurur duydum. Ama bu proje bir final değil. Asıl hikâye şimdi başlıyor” dedi.
Engelli yurttaşların fikirleriyle hazırlandı
Proje hakkında bilgi veren ESHOT Akıllı Ulaşım Sistemleri Müdürü Nadir Demirsoy, “Duraktayım uygulaması engelli vatandaşlarımızın isteklerini anlayarak onlara destek olduğumuz, günlük yaşantılarında onlara eşitlik ve bağımsızlık sağladığımız, yaşam kalitesi elde etmelerine olanak sunduğumuz bir proje. Bu süreç içerisinde gönüllü görme engelli arkadaşlarımızı ve görme engelli derneklerini ESHOT’ta misafir ettik. Karşılaştıkları zorlukları ve çözüm önerilerini dinledik. Şunu fark ettik; navigasyon veya sarı çizgilerimizi kullanarak vatandaşlarımız çok rahat evlerinden çıkarak duraklara gidebiliyorlar. Fakat otobüse yalnız başlarına binemiyorlar. İlla ki durakta bekleyen birinden veya yakın çevreden yardım istiyorlar. Duraktayım uygulaması ile bu zorluğa son verdik. Görme engelli hemşehrilerimiz, uygulamayı kullanarak desteksiz şekilde toplu ulaşımı kullanabiliyor. Otobüse binme stresini artık yaşamıyorlar. Uygulamayı sürekli güncellemeye ve geliştirmeye de devam ediyoruz” diye konuştu.
ESHOT Mobil uygulamasının içinde
Türkiye’de ilk kez İzmir’de hayata geçirilen ve Türkiye’ye örnek olan projeyle görme engelli yurttaşlar, ESHOT Mobil uygulaması içerisinde yer alan “Duraktayım” sekmesini kullanarak toplu ulaşımlarını destek almadan tamamlayabiliyor. ESHOT bünyesinde geliştirilen uygulama sayesinde görme engelli yurttaşlar, bulundukları duraktan binmek istediği otobüsü işaretleyerek, aracın gelişini sesli bildirimler aracılığıyla takip edebiliyor. Otobüslerde bulunan Şoför Bilgi Ekranı ile bütünleştirilen uygulama sayesinde duraktaki yolcu, bineceği hattı seçtiğinde eş zamanlı olarak otobüs şoförüne de bildirim gönderiliyor. Böylelikle engelli yolcu gelen otobüsü takip edebilirken, şoför de engelli yurttaşın güvenli şekilde araca binmesini kolaylaştırıyor. Uygulama, yolcu istediği durağa gelip inene kadar aktif olarak bildirim göndermeye devam ediyor.