12.06.2018, 14:39

Konfederasyona gitmeliyiz

Sektör için çok önemli bir sezona girdik. Beklentiler çok yüksek, ama sonuçları hiç öyle olmayacak sezon başlangıcı oldu. Okullar kapandı otogarda bir hareketlilik var, ama beklenen yoğunlukta değil. Okullarının bitmesiyle başlayan hareketlilik, seçimlerin yarattığı belirsizlikle istenen düzeyde değil. Bayram için seyahate çıkmak isteyenler insanların bir kısmı seçim nedeniyle tatillerini erteliyorlar, bir kısmı gidiyor, tekrar geri geliyor. Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum şimdiden. Seçimler nedeniyle 700 – 800 binlerde yolcu hareketi var. Ramazan ayı, ilkbahara doğru geldikçe önümüzün iyi olacağını düşünüyorduk ama bu sene de haziran ayını seçimlere kurban ettik. 

3’üncü köprü 
TOFED’in genel kurulu yapıldı. Seçilen arkadaşlara başarılar diliyorum. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da katıldı genel kurula ve konuşma yaptı. Ak Parti’nin ulaştırma alanında son derece iyi bir geçmişi var. Havayolu, köprüler, duble yollar ulaşım sektörü açısından hayati derecede önemli çalışmalar. Siyasilerin kendileri arasındaki kavgaları bırakırsak ulaştırma altyapıları açısından çok büyük yatırımlar yapıldı. Havayollarında büyük değişmeler var. Bütün bunları değerlendirebiliriz.

Benim de konuşmamda yer alan, Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız ve TOFED Başkanı Birol Özcan’ın da vurgusu köprü ve sektörün beklentileri idi. Özellikle 3’üncü köprü meselesinde Sayın Bakan, bizim zaman kazanacağımızı söylüyor. Bizse, 2’nci köprüden geçelim, ama 3’üncünün bedelini ödeyelim önerisini getirdik.  Bakan Bey de “böyle bir geri adım kaos ortamı yaratır” dedi. 

El ele kol kola çözümler üreteceğiz
İki İstanbul var, biri Anadolu yakasında diğeri Avrupa yakası. Otobüs işletmecileri erişim özelliğini dikkate almalıdır. 3. Köprüyü kullanan otobüsün Anadolu yakasına teğet noktalarda bir yerde olması lazım. Bunların hepsini oturup konuşacağız. Bu eserler ülkemizin, bunları hep beraber değerlendireceğiz. Bunları maksimum faydaya dönüştürmek için siyaset ticaret ele kol kola ortak çözümler üreteceğiz. 

Raporumuzu Bakana sunduk
Kınalı – Akyazı otoyolu yapılacaksa, Kurtköy Mehmetçik Vakfı otogar projesinin hayata geçmesi lazım. 2019 sonunda Kınalı Akyazı otoyolu büyük ihtimalle açılacak. Bir kaos ortamı olmaması için çözüm üretmemiz lazım. Eğer biz Yavuz Sultan Selim Köprüsünü kullanacaksak ki şuanda öyle, otobüs işletmeciliğinin kentiçindeki ulaştırma altyapısının ona göre organize edilmesi lazım. Sayın Ulaştırma Bakanımıza bazı taleplerimizi içeren bir projeyi verdik, Sayın Bakan, Başbakan’a ulaştıracağını söyledi. Başbakandan İstanbul’daki otogarlar, transfer merkezleri ve cep terminalleriyle ilgili hazırlamış olduğumuz proje için start verilmesini bekliyoruz. 

Bayrampaşa Otogarı’nın yerinde kalması ve ıslah edilmesi ve yeni işletme prensipleriyle beraber çalıştırılması konusunda Büyükşehir Belediyesine bir sunum yaptım ve Genel Sekreter Yardımcımız Adil Bey’e takdim ettim. Projeyi Ulaştırma Bakanımıza da takdim ettim. Karayolu ulaşımının toplam taşımadaki payının göz ardı edilmeyecek kadar büyük olduğu ve daha da büyüyeceğini söyleyebiliriz… Kısa mesafe otobüs işletmeciliği, şehirlerarası yolcu taşımacılığında ulusaldan bölgesel yapıya çekilmiştir. Ama bölgeselde de hareketlilik artıyor. 

Sivil toplum örgütleri 
Tam da bu noktada karayolu taşımacılık sektöründe parçalı sivil toplum örgütleriyle yürümeyeceği ortada. Yolcu taşımacılığı yapan taksici, minibüsçü, servisçi, turizm taşımacısı şehirlerarası taşımacı, uluslararası taşımacı, artık devlet katında ciddi bir sivil toplum örgütüne ihtiyacı var. İlk defa, köşemden duyuruyorum: Güçlü sektör için güçlü sivil toplum, güçlü sivil toplum için konfederasyon olması, bütün paydaşları içine aldığı yolcu taşımacılığı konfederasyonunun Türkiye’de kurulması kaçınılmaz hale gelmiştir. 

Bizim kadar geniş kitlelere hitap eden bir yapının konfederasyon olarak temsil edilmesi artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Tabii ki, federasyonlarımız duracak, TOF’un, TOFED’in, derneklerimizin kendi alanlarında fonksiyonları var ama yolcu taşımacılığı birbiriyle entegre. Gelin, diğer paydaşlarımızı da yanımıza alarak daha güçlü olalım. 

Sektörün geleceği
Firmalarımızı bayramdan sonra ziyaret ederek firma sahipleri ve yöneticileriyle görüşmeyi düşünüyoruz. Bu projeyi anlatıp ortaklık yapısının detaylı olarak anlatılıp geniş katılımlı toplantı yapmayı düşünüyoruz. O toplantıda talep toplayacağız, talebe göre Türkiye genelinde bütün otogarların cep terminallerinin yapılması, işletilmesi, mevcutlarının işletilmesinin yolunu bulmamız lazım. Sektörün geleceğini düşünmemiz lazım.  Biletlerin elektronik ortama taşınarak yüzde 15’e kadar komisyondan kurtulması, ücretsiz servis hizmetlerinin düzenlenerek ücretli hale getirilmesi en azından ortaklaşa ve daha uygun şartlarda yapılmasını temin edilmesi önemli. Biz karayolu taşımacısıyız, kendi yolcumuzu kendi araçlarımızla taşıma gücünü de ele geçirmemiz lazım. İstanbul Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde bu yapılar daha sağlam hale gelmelidir. Bayram öncesinde inşallah bize müjde verirler. Bu dosyayı umarım hayata geçirirler. 

Ramazan bayramının İslam alemine, insanlığa ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Güneydoğuda süren savaştaki şehitlerimize rahmet diliyorum, ailelerine başsağlığı diliyorum. Gazilerimize şifa diliyorum. Seçim sonrasında Türkiye için güzel bir gelecek bekliyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159