23.05.2022, 15:44

Otoyollarda Hiz Sınırı arttırılmalı mı?

Asıl sorun nerede biliyor musunuz? Ağır taşıtlarda. AB ve Almanya'da ağır taşıtlarda hız sınırlayıcı (speed limitör) zorunlu: Kamyonlar 90km/h, otobüsler 100km/h. Bizde araçlarda fabrika çıkışı bu düzenekler takılı, ama denetimi yok ve büyük kısmı iptal. Araç muayenesi bunları denetlemiyor.

Hızın yükselmesi aracın kinetik enerjisini bu da çarpışma sırasındaki hasarı yükseltir. 100km/h'dan 120km/h'ya hız %20 yükselirken kinetik enerji ve hasar %44 artar. Bir örnek: 18tonluk iki dingilli bir otobüsün 100km/h'daki kinetik enerjisi 2tonluk bir spor otomobilin 300km/h'daki kinetik enerjisine eşittir. Bu otobüsün 120km/h'daki kinetik enerjisi aynı spor otomobilin 360km/h'daki kinetik enerjisine eşittir. Bizdeki şehirlerarası otobüslerin genellikle 3 dingilli ve yüklü ağırlıklarının 24ton civarında olduğu düşünülürse, bu araçların sahip oldukları kinetik enerjinin büyüklüğü ve bir çarpışmada verecekleri hasar tahmin edilebilir.

3 şeritli otoyollarda bugünkü durum şu:

- Kamyonlar 1. ve 2. şeritte yarışıyor,
- Otobüsler de sürekli 2. şeritten gidiyor ve önündeki otobüsü 3. şeride geçerek solluyor, tıpkı bir otomobil gibi.
- 120 km/h ile gitmek isteyen otomobiller 2. şeritte otobüslerin arkasından gitmeye ve 3. şeritten selektörle gelen ve herkesi taciz eden "parayı bastım pedala da basarım" diyen sürücülerden fırsat kalırsa 3. şeride geçip sollayabiliyor.
- 3. şeritten 1. şeride makaslama yapanlar da var.

Medeni dünyada böyle bir medeniyetsizlik yok. 

Daha bitmedi; otoyollarda şerit disiplini, takip mesafesi ve hız denetimi yok. Bu ortamda 120 km/h olan ve zaten denetlenmeyen hızı 140 km/h ve Avrupa'da tek olan yüzde 10 ölçüm toleransı sonrası 154 km/h'a çıkarmak, "parayı bastım pedala da basarım" diyen ve bol bol makaslama yapan kuralsız sürücülerin önünü açmaktır.

Yapılması gerekenler:

1) Otoyollarda hız, şerit disiplini ve takip mesafesi denetimi başlamalı,
2) Kamyon ve otobüslerdeki hız sınırlama düzenekleri devreye alınmalı ve araç muayenesinde denetlenmeli,
3) Sürekli olarak üçüncü şeridi kullanan ve önündeki araçları selektörle taciz edenlere ağır para ve hatta hapis cezası verilmeli,
4) Araç muayenesi AB'deki 2014/45/EC seviyesine getirilmeli,
5) Otomobillere kışın Kış Lastiği zorunluluğu gelmeli,
6) Araç muayenesi kamyon ve römorkların arka koruma (tampon) teknik seviyesinin ECER58.2 ve yeni araçlarda ECER58.3 olduğunu denetlemeli.
ve tabii, buna benzer tüm sorunlar…
Bugünkü şartlarda hız sınırını artırmak büyük kazalara ve ölümlere davetiyedir. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159