07.09.2015, 16:21

Renkler

İletişimin sahip olduğu pek çok şekil içerisinde en yaygını sözlü olanıdır. Sözlü ve yazılı iletişimde, kelimeler, yazılar, metinler ne kadar güçlü bir etkiye sahipse; sözsüz iletişimde beden hareketleri ve renkler o derece önemli bir etkiye sahiptir.

Renkler sadece insanların değil, tüm canlıların dünyasında önemli bir iletişim aracı, anlamlandırılmış semboller grubudur. Hayvanların farklı renklerinin, desenlerinin olması bir tesadüf değildir. Hayvanlar renkleri sayesinde doğa ile uyumlu bir şekilde yaşamakta, avlanırken veya korunurken renklerini önemli bir kalkan olarak kullanmaktadırlar. 

Renklerin, psikolojik etkileri, insanda meydana getirdikleri hislerle ilgilidir. Renklerin insan üzerindeki etkileri, ruh ve sinir hastalıkları başta olmak üzere, çeşitli hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, pazarlama, ekonomi ve siyaset gibi konularda da renklerin insan üzerindeki etkilerinden yararlanılmaktadır. 

Kırmızı, fiziksel ataklığı, canlılığı, azmi ve kararlılığı gösterir. İştah açtığı için dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. 

Yeşil, doğanın ve baharın rengidir. Güven verir. Bankaların logolarında hâkim renktir. Yeşil yaratıcılığı körüklediği için büyük lokanta mutfaklarında; rahatlatıcı özelliğiyle hastanelerde kullanılır. 

Siyah, duygusallığı ve hüznü simgeler. Gücü, tutkuyu ve matemi temsil eder. Fonda kullanılırsa karamsarlığı çağrıştırır. Einstein konsantre için perdeleri siyah, gün ışığı olmayan odaları tercih edermiş. 

Mavi, gökyüzü, geniş ufuklar ve denizin simgesidir. Sınırsızlığı, uzak bakışlılığı, huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır. Nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar.

Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.

Lacivert, kozmik renk olarak kabul edilir; sonsuzluğu, otoriteyi, verimliliği simgelediğinden firmaların yarıdan fazlası logolarında kullanır. İnsanların üzerinde başarılı ve güçlü imajı bırakır. Lacivert giyen kişiler kendilerini çok daha karizmatik ve inandırıcı hissederler.

Mor, eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Tarih, yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima mor tercih ettiğini kaydeder. Nevrotik duyguları açığa çıkardığından, insanların bilinçaltını korkuttuğu ve intihar eğilimi olanların beğendiği bir renktir.

Pembe, uyum, neşe ve sevginin simgesidir. Rahat hissettiren ve dinlendiren bir renktir. Bazı büyük mağazalar tezgâhtarlarına pembe üniforma giydirir. Pembe aynı zamanda çocuk rengidir.

Sarı, zekâ, incelik ve pratiklikle ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır. Geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin sembolüdür. Bu yüzden dünyada taksiler sarıdır. Sonbaharın hüzünlü güzelliğinde her rengini izlemek mümkündür.

Beyaz, temizliği ve saflığı temsil eder. İstikrarı, devamlılığı simgeler. Politikacılar beyazı pek severler, çünkü temiz, dürüst izlenimi vermek isterler.

Kahverengi, gerçekçiliğin, plan ve sistemin rengidir. Kahverengi insanı hızlandırır. Fastfoodlar iç mekânda kahverengi kullanır. Kıyafetlerde pek tercih edilmez, çünkü kahverengi giyen insanlar kalabalıkta dikkat çekmezler. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159