banner69

150 küçük otobüs, 30 büyük otobüs yatırımı yapacağız

banner113

Gürsel Turizm, Efe Tur, İzmit Seyahat ve Öz Emniyet Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant ile çok geniş bir söyleşi yapma imkanımız oldu. Personel ve okul taşımacılığını, şehirlerarası taşımacılığı, yeni satın almaları, İstanbul Otogarı ve yeni projeleri, kentiçi taşımacılığı ve yurtdışındaki projeleri ve hizmetleri konuştuk. Levent Birant’tan Yeni kurulan Tüm Servisçiler Federasyonu’nave bundan sonraki süreçte sivil toplum örgütlerindeki görevlerine yönelik değerlendirmelerini de aldık.

banner114
RÖPORTAJ 18.10.2019, 10:56 18.10.2019, 11:44 Taşıma Dünyası
150 küçük otobüs, 30 büyük  otobüs yatırımı yapacağız
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Filolarında küçük ve büyük otobüs tarafında yenileme yatırımı yapmak istediklerini belirten Gürsel Turizm, Efe Tur, İzmit Seyahat ve Öz Emniyet Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant, “Küçük otobüsler için Otokar ve Anadolu Isuzu ile masadayız. Büyük otobüs tarafında da 2020 Nisan ayında Efe Tur için 30 araçlık bir yatırım yapacağız. Filomuzun ana yapısını Mercedes araçlar oluşturuyor. Yine Mercedes yatırımı olabilir. Şartlara bakacağız” dedi. 

Levent Birant ile çok geniş bir söyleşi yapma imkanımız oldu. Personel ve okul taşımacılığını, şehirlerarası taşımacılığı, yeni satın almaları, İstanbul Otogarı ve yeni projeleri, kentiçi taşımacılığı ve yurtdışındaki projeleri ve hizmetleri konuştuk. Levent Birant’tan Yeni kurulan Tüm Servisçiler Federasyonu’nave bundan sonraki süreçte sivil toplum örgütlerindeki görevlerine yönelik değerlendirmelerini de aldık.

Toparlanma yılı 
İyi bir yıl geçirdiklerini belirten Levent Birant, “Çok kötü geçen iki yılın ardından, şehirlerarasında toparlanma yılı oldu. Bilet fiyatları belli bir noktaya geldi. Bu yıl okullara iki ara tatil eklenmesi kış sezonunu hareketlendirecek. Turizm tarafı da iyi geçti. Kentiçi toplu taşımada Ürdün’de yeni projemiz hayata geçti. Okul ve personel için kritik bir yıldı. Yaşadığımız maliyet artışlarını ve plaka tahdidini müşterilerimize iyi anlattık, yüzde 25 büyüme elde ettik. Tedarikçilere iyi zamlar verdik. 2020’nin de şekilde iyi geçeceğine inanıyoruz. Bizim grupta 1500 sigortalı çalışan var. 6 bin 500 tedarikçimiz var. 50 bin aşkın insan ekmek yiyor. Biz moral aşılamak zorundayız” dedi.

Yeni bir dönem açılıyor
Levent Birant’a, Kamil Koç şirketinin Alman Flixbus şirketine satışıyla ilgili düşüncelerini de sorduk… “Otobüsçülükte bir dönem açılıyor. Flixbus Avrupa’da özmal çalıştırmıyor. Ülkemizdeki mevzuata nasıl ayak uyduracaklarını bilemiyoruz. Ama‘iyi para kötü parayı kovar’ derler ya iyi firma kötü firmayı kovacak. Flixbus şirketinin çalışma biçiminde yapacağı değişim gerçekten olması gereken bir yapı. Biz şehirlerarası yolcu taşımacılığının yanlış yolda olduğunu biliyorduk. Son beş yılda birçok dev firmanın yok olduğunu gördük. Bence bu satış hakikaten birtakım değişiklikler getirecek. Bir kere teknolojiyi kullanma yetenekleri çok önemli. Dinamik fiyatlamaya sahipler. Ben Harem-İzmit arasında bir bileti 40 TL’ye satabilmek için bir ofise kira veriyorum, üç kişi çalıştırıyorum. Bu model sürdürülebilir değil. Biz sürdürebilir bir faaliyet yapacaksak, maliyetlerimizi kontrol altında tutmamız gerekiyor. Bizim şu anda internetten bilet satışımız yüzde 27 seviyesinde. Bunu artırmak isteriz, ama yolcunun alışkanlıklarının da değişmesi gerekiyor. Bu kadar terminal ve ücretsiz servis varken niye internetten alsın. Ama yeni firma geleneksel şekilde iş yapmak isteyen otobüsçüleri de değişmek zorunda bırakacak” dedi.

Her teklife açığız
Şehirlerarasında firmalarını satın alma yönündeki tekliflere ne dersiniz ? sorumuzu Levent Birant “Teklif gelirse biz her şeyi satarız, yenilerini de alabiliriz. Her türlü teklife de açığız. Efe Tur çalıştığı hatlar ve model bakımından hakikaten bölgesinde yıldız gibi parlıyor. Bizim, yeni yılda Efe Tur’a yönelik sürprizlerimiz olacak. Fırsatların olduğunu ve önümüzün açıldığını düşünüyoruz” şeklinde yanıtladı.

Yeni araç yatırımları
Mevcut araçları yenilemeye yönelik bir yatırım planları olduğunu belirten Birant, “2017’den beri mevcut piyasanın iyi gitmemesi nedeniyle araç yenileme yapılamadı. 150’nin üzerinde midibüs yenileme planımız var. Hem Otokar hem Isuzu ile bu yenileme yatırımına yönelik masadayız. Şehirlerarası tarafta, buy-back araçlarımızı teslim ettik Nisan ayı gibi Efe Tur’a 30 adetlik bir alımımız olacak. Mercedes bizim filoda ana markamız. Mercedes de olabilir, buy-back, ikinci el veya sıfır da olabilir. Şartlara bakacağız” dedi. 

Ankara ve İzmir yolu
Levent Birant, yeni havalimanının açılmasının ardından Ankara seferlerine yönelik daha fazla talebin oluştuğunu belirterek, “Bu hatta sefer sayımız yüzde 30 kadar arttı. Bizim İstanbul’dan İzmir’e seferimiz yok. Batı Karadeniz’den var. 

Bu hatta ara duraklar ve yüksek maliyet nedeniyle hala eski yolu kullanıyoruz. Yolcunun yeni yolu kullanmamıza yönelik bir beklentisi de yok” diye konuştu.

Plaka tahdidi eksiklikleri
İstanbul’da plaka tahdidi sürecinde alım satımların yapılabildiğine dikkat çeken Birant, “Plakaların şu an 75-80 bin TL civarında satıldığını duyuyorum. L serisi plakalara geçişle ilgili 30 Haziran tarihi vardı. Taşıt kartı ve aracı varsa bunlara bir hak verilmeli. Ama arabası yok ve aktif değillerse bunların sistem dışında tutulmalı. Bazı spekülatörler beni arıyor, taşıt kartı alır mısın diye soruyor. Bu belirsizlik netleşmediğinden nemalanmak için bir alan oluşuyor” dedi. ■


YURT DIŞI

Ürdün Amman taşımacılığı
Yaptığımız iş kesinlikle hizmet ihracatı. 6 yıllık çabanın sonucu. Suudi Arabistan, Bahreyn, Dubaive Pakistan’da ihalelere katıldık. Amman ihalesini 10 yıllığına kazandık ve 135 Otokar aracıyla hizmet veriyoruz. İki metrobüs hattı çalışması da var. 200 araçlık bir alıma daha çıkıldı. Biz bunların da Otokar olması için çaba gösteriyoruz. Otokar araçlardan çok verim aldık, mükemmel şekilde çalışıyor. Şu an 20 milyon TL yatırım tutarı olan 40 bin metrekarelik garaj inşaatımız başlamak üzere. Seneye garajın açılışında konuşuruz artık. Afrika’da iki ülkeyle daha toplu taşımacılık için görüşüyoruz. İspanya’da bir şehirlerarası firmayı satın almaya yönelik görüşmelerimiz sürüyor. 

OTOBÜSLER

30 otobüsü 2+2’ye dönüştürdük
2+1 koltuk düzeni sektör için çok sıkıntı oluşturdu. Biz bu senenin başında 30 otobüsümüzü götürdük. 2+2‘ye dönüştürdük. Ben artık 2+1 koltuklu otobüs değil, 60 koltuğa kadar çıkan otobüs istiyorum.

Ekranda yok, ikram da 
İzmit Seyahat’e iki yeni otobüs aldık. Koltuk arkası ekran yok. Koymayacağız. Araçta ücretsiz internet hizmeti sunacağız. İzmit yolunda ikramı kaldırdık, sadece su var.



Levent Birant, Bülent Birant


İSTANBUL’DA TAKSİ PROBLEMİ VAR

40 yıldır bu memlekette 17 bin taksi var. 15 milyon nüfusa geldik, taksi sayısı aynı. Kesinlikle taksi ihalesi yapılması lazım. UBER‘den dolayı hizmet dışı kalan 4-5 bin kişi var, belediyenin kaynak ihtiyacı da var. Marmaray hattına entegre taksi dolmuş hatları da oluşturulabilir. 9+1 için en iyi çözüm yeni taksi ihalesi. Ayrıca belediye 9+1 araçlar için servis tarafında olduğu gibi bir seri plaka uygulaması getirebilir. Benim babam da Ankara da taksici olarak başladı bu işe…  25 nolu ehliyeti vardı. Bizde taksiciliğin ne olduğunu biliyoruz, ama artık burada İstanbul’a ihanet var. 

OTOGARLAR VE KÖPRÜ

İstanbul Otogarı ve yeni otogarlar
Otogara ‘kamu sahip çıksın’ demiştim. Beklentimiz karşılandı. Yeni otogar için Hadımköy ve Işıklar deniliyor, bence İstanbul Otogarı’nın yeri uygun. Otogar çıkış ücretinin düşürülmesi bizim de desteklediğimiz bir konu. Yalnız burada km’ye göre ücret sınıflandırması talep ediyoruz. Ben İzmit için günde dört kez girip çıkıyorum. Uzak yola giden ile aynı ücreti ödüyorum. Benim bilet fiyatım 40, onun 130 lira.

Harem Otogarı 
Harem’den İzmit’e günde 8-9 bin yolcu taşıyoruz. Diğer firmalarla birlikte günlük hareket 15 bin. Harem Otogarı Kurtköy’deki Mehmetçik Vakfı’nın oraya taşınırsa bizim yolcumuz için çok büyük zorluk olacak. Burası Kadıköy’e 50 km. Bizim yolumuz zaten 100 km. Bizce Uzunçayır bölgesinde bir indirme, bindirme yeri daha doğru olur yada Dudullu bölgesinde bir cep terminali yapılabilir.” 

Yeni köprü bizi vurdu
İkinci köprünün tekrar otobüsçüye açılması için çok uğraştık. Çünkü 3’üncü köprü en çok bizi vurdu. Karamürsel’e 130 km yol yaparken, bir anda 200 km’ye çıktı. İkinci köprüyü mutlaka kullanmamız gerekiyor İstanbul UKOME bu kararı alabilir. 

OTOBÜS YANGINLARI 

Otobüs yangınlarının çok normal bir durum olmadığını belirten Birant, “Fabrika çıkışlı araçlara standart dışı modifiye işlemler yaptırırsanız birtakım sıkıntıların doğmasına yol açarsınız. Bu araçlar bazı yerlerde 24 saatte 1000 km yol yapıyorlar. Araçların da dinlenmeye ihtiyacı var. Üstelik filolar eskidi. Biz Efe Tur’un araçlarının bakımlarını kesinlikle yetkili servislerde yaptırıyoruz. Araçlarda yapılan tadilatların TÜVTÜRK’te kontrol edilmesi gerektiğine inanıyorum. Mevcut araçlara da yangın söndürme sistemlerinin takılması zorunlu hale getirilmeli ve bunun faal olup olmadığı kontrol edilmeli. Filo mühendisliği önerisi mantıklı. Belirli araç sayısına göre bu zorunlu olabilir. 


SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞMALARI

TÜSFED değerlendirmesi 
Tüm Servisçiler Federasyonu ve Başkanı Hakan Orduhan’a yönelik eleştirileri de değerlendiren Levent Birant şunları söyledi: “Bir sivil toplum kuruluşunundaha hayata geçmiş olmasında tabii ki fayda var. Ulusal ölçekte örgütlenme sektöre zarar getirmez. Hiç kimse için ‘neden bir federasyon kurdun’ diyecek halimiz yok.Sonuçta, kuruluşların fonksiyonel olması ve sektöre fayda getirecek çalışmalar yapması lazım. Temsil noktasında İSTAB, İTO, TOBB var. Biz sorunlarımızı dile getirmekle ilgili bir sıkıntı çekmiyoruz. Bir tane eksik, bir tane fazla, bizim için çok fazla bir şey değiştirmez. İSTAB’ın son genel kurulda bir tüzük değişikliğine gidildi ve yönetim kuruluna yetki verildi. Benim aldığım bilgiye göre, yönetim kurulu oybirliğiyle federasyona katılma kararı aldı. Federasyonda, sektöre yönelik olumlu çalışmalar varsa devam ederler, yoksa etmezler. Dernekten ayrılmak isteyen de istediği yere gidebilir. Hiç kimseyi zorla tutamazsınız. Burayı beğenmeyenler de oraya gidebilir. İSTAB’ın gelecek yıl genel kurulu var. Genel kurulda şikayetlerini dile getirirler, delegelerde bunu dikkate alırsa yönetimi değiştirirler. Yeni yönetimde ister federasyonda devam eder, isterlerse de yer almazlar. Ama ben de bazı eleştirilere yüzde de yüz katılıyorum. Bence de federasyon başkanının o acıyı hisseden, firma yöneten, sorumlulukları bilen birinin olması daha doğru olur. Ama ben bu süreçleri sektörel anlamda değil de kişisel olarak görüyorum.”

Görev alabilirim
Levent Birant, sivil toplum örgütlerinde görev alıp almama yönündeki düşüncelerini de açıkladı: “Ben üç dönem İSTAB Başkanlığı yaptım. Görevimi savdım. Bundan sonra yapılan her olumluişin arkasında olur ve desteklerim. Federasyon başkanlığını da düşünmem. İTO’da dördüncü dönemim ve meclis üyeliğime de son dönem olarak bakıyorum. Yapacağım işleri yaptım, ancak şehirlerarası tarafla ilgili orada bir beklenti var. Sıkıntılar arttı. Orada oluşabilecek bir yapıda destekçi olurum. Başkan olmak gibi bir hevesim yok açıkçası. Kendimi de bağlamak istemem ama sektör iyi bir noktada değil. Başkaları bu sıkıntıları çözsün demem, sorumluluk almak gerektiği anda da alırım. Genel bir konsensüs olursa, bir dönem de orada çalışabilirim” dedi.


Levent Birant röportajımızı Kartal’daki Gürsel Turizm’in şirket merkez binasında gerçekleştirdik. ERKAN YILMAZ

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159