24.04.2020, 15:33

Sayın Ekrem İmamoğlu’na çağrı

Tüm dünya zor bir süreçten geçiyor. Yaşanan salgın nedeniyle can kayıpları artarken bir yandan da salgınla mücadele sürüyor.  Ben de salgın öncesinde yaşadığım rahatsızlık nedeniyle 45 günlük bir hastane sürecinin ardından sağlığıma tekrar kavuştum. Bu süreçte Taşıma Dünyası’nda yazılarıma ara vermek durumunda kaldım. Şimdi tekrar sektör mensuplarıyla Taşıma Dünyası aracılığıyla buluştuğum için çok memnunum. Tabii korona virüs salgını nedeniyle ülkemizde de çeşitli önlemler alındı. Seyahatlere kısıtlamalar getirildi. Ancak burada alınan yanlış kararlar da oldu. İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı ilk genelge doğru bir adımdı. 

Korsana davetiye çıkarıldı
Otogarda oluşturulacak Pandemi Kurulları ile seyahat süreçleri yönetilebilecekti. Ancak daha sonra ikinci bir genelge ile ilgili karar verme süreci kaymakamlıklara geçti ve taşıma izni de D2 belgeli turizm taşımacılarına verildi. Şehirlerarası otobüslere yasaklar getirilirken minibüslerle taşımacılık başladı. Burada turizm taşımacılarının çok ciddi bir lobi çalışması oldu ve bunu başardılar. Ancak TOFED Başkanı Sayın Birol Özcan’ın Ulaştırma ve İçişleri Bakanlığı nezdinde yaptığı girişimlerle bir ölçüde düzeltildi. Ancak yaşanan belirsizlik ortamında adeta korsan taşımacılığa davetiye çıkarıldı. Bizim açımızdan hala yeterli değil. Korsan taşımacılığın bir an önce önleyecek adımın atılması gerekiyor.

Otogarlardaki kira sorunu 
Salgınla birlikte belediye ile yaptığımız görüşmelerde, “Belediye Meclisi kararı lazım, bu konuda kanun yayınlanması lazım” yönünde geri dönüşler aldık. Bazı belediyeler kanun çıkmadan kira almayacaklarını açıklarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu kararı açıklamakta gecikti. En son 10 gün önce Sayın Başkan İmamoğlu kira alınmayacağını açıkladı. 17 Nisan 2020’de yayınlanan kanun ile belediyelerin mülkiyetinde olan işyerlerine yönelik kiraların 3 ay süre ile ertelenmesi belediye meclisi kararına bırakıldı. Bu süreyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 ay daha uzatabilecek. Demek ki, kanun çıkmadan da hızlı karar alınabiliyormuş. 

Kiralar hiç alınmasın
Bu noktada bizim talebimiz; otogarlardaki faaliyet başlayana kadar oluşan kiranın ertelenmesi değil, hiç alınmaması. Bu işyerleri zaten kazanmadıkları parayı 3 ay sonra nasıl ödeyebilecekler? Bunun imkanı yok. İşyerleri, tamamen mücbir bir sebep dolayısıyla, yasal açıdan zorunluluk getirilerek kapandı. Hiç kimse kendi isteği ile işyerini kapatmadı. Buradan ben Sayın İmamoğlu’na bir çağrıda bulunmak istiyorum: Öngörüldüğü gibi otogarlar 3 ay süre ile kapalı kalır, bundan sonra faaliyet başlarsa bu üç aylık süredeki kirayı almayacaklarını açıklasınlar. Sektöre bir nefes alma imkanı versinler. 

Çıkış ücretleri yüzde 50 olsun
Daha sonra da sosyal mesafe kuralı kapsamında, yüzde 50 kapasite şartı ile seyahatler yapılacaksa otogar çıkış ücretlerinin de yüzde 50 indirilmesini talep ediyoruz. Aslında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bununla birçok belediyeye de bu kararların alınması için öncü olabilir. Onun için çağrıda bulunuyorum. Birçok büyükşehir belediyesi kentiçi toplu ulaşıma yönelik nakit desteği vereceklerini açıklıyor. En azından İstanbul, Ankara, Bursa vb. büyükşehirler de şehirlerarası otobüs sektörü için bu adımı atabilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu da bunda öncü olabilir.  

Umarız en kısa sürede bu zorlu süreci atlatırız. Sağlıcakla kalın, bu süreç bitene kadar evde kalın. ■  
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159