07.09.2015, 16:19

Sektörde eğitim ve geleceği planlama

Ülkemizde turizm ve taşımacılık en çok istihdam yaratan ve ülke ekonomisi açısından en önemli katma değerler üreten sektörler olarak görülüyor. Buna karşın eğitimde en az rol alan veyahut da eğitimin düşük olduğu sektörler de maalesef turizm ve ulaşım. Gerek ulaşımda ve turizmde eğitim seviyesini artırmak, gerekse ülke ekonomisine birtakım katkılar sağlamak için, trafik güvenliği başta olmak üzere, verimli çalışma, entegre taşımacılık gibi kavramların altını doldurabilmek için de iki tane hamle yapmamız gerektiğine inandık. 

Ulusal ulaşım kimliği kitabı 
Bir tanesi; Ulusal Ulaşım Kimliği kitabı. Bir ders kitabı niteliğinde, Türkiye ulaşımın geleceğini planlayan ve 2023 vizyonunu içeren bir kitap yazmayı düşünüyoruz. Bu çalışmayı, Sayın Kemal Karayormuk Hocamız ve daha önce bir kitap yazdığımız Sayın Ekrem Özcan arkadaşımızla birlikte yürüteceğiz. Kitabın kapsama alanı, ulaşımda verimlilik, altyapı ve işletmede ulaşım entegrasyonu olacak. 2016 yılının ikinci yarısına bu kitap yetişmiş olacak. İnşallah sektöre bir fayda sağlar. Okullar da bunu dikkate alıp, eğitimde bunu kullanırlar diye düşünüyoruz.  

Sektöre bir okul 
Bizim olmazsa olmazımız eğitimdir. İstanbul Otogarı’nın içinde, üst katlarımızdaki müsait alanlara bir Turizm ve Otobüs İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu ya da sadece Ulaştırma Meslek Yüksekokulu açmak düşüncemiz var. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Erken Hocamızdan önümüzdeki haftaya bir randevu aldık. Ticaret Üniversitesi’nin sektörlerin önünü açan yaklaşımı da bu olmalı diye düşünüyoruz. Bu sektörün mutlaka bir eğitime ihtiyacı var. Kütahya, Afyon’daki ve Amasya’daki okulların daha da geniş ölçeklisini İstanbul’da kurmayı düşünüyoruz. İnanıyorum ki, buradaki eğitim müfredatını bütün ilgili akademisyenlerle, diğer eğitimi olan branşlarla mukayese ederek temel ihtiyaçları belirleyecek ve buna göre bir eğitim altyapısı oluşturacağız. Bunun da yetmeyeceği açık, bir şeyin üstü var altı yok olmaz. 

Mesleki altyapı 
Türkiye’de, acil olarak, Ulaştırma Meslek Lisesi kurulması gerekiyor. Bu konuyu Hükümetle görüşerek sonuca bağlayacağız. Oluşturulmasını düşündüğümüz bu liseye sadece turizm ve taşımacılık lisesi olarak bakmıyorum. Ulaşımda turizm, taşımacılıkta turizm; adı ne olursa olsun, her iki sektörü de içine alan bir mesleki altyapı oluşturmak amaçlı kurulmalı böyle bir okul. Lisenin üstüne de yüksekokulları kondurmamız lazım. Şu anda üç tane okul var, ama bu okullardan mezun olan arkadaşlar bir kere sayısal olarak çok azlar ve kendi çevrelerinde istihdam ediliyorlar. Ancak İstanbul gibi büyük bir ilde ulaştırmanın hem meslek lisesi hem de meslek yüksekokulu mezunları hemen işbaşı yapabilir. Lise ve yüksekokulları kurmamız gerektiğine inanıyoruz; bu amaçla da İstanbul Ticaret Odası, bizim meclis üyesi olduğumuz bir kurum ve bizlerin kaynakları ile çalışıyor. Dünyada sayılı bir ticaret odası, ülkemizin de en büyük sivil toplum örgütü… Ticaret Odasına da bir değer kazandırmış oluruz diye düşünüyorum. Temel düşüncemiz kara ulaşımı da turizm de eğitimli insanların elinde çok daha kaliteli hizmet verebilecektir.  ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159