banner69

Ücretsiz servise Ankara örneği

banner113

AŞTİ Otobüsçüler Kooperatifi, firmalara sağladığı avantajla otobüsçünün yüzünü güldürüyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 03.08.2015, 10:26 03.08.2015, 10:58 Taşıma Dünyası
Ücretsiz servise Ankara örneği
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ / ANKARA

25 Nisan 2015 tarihinde gerçekleşen Genel Kurulla AŞTİ Otobüsçüler Kooperatifi yönetimi değişti. Başkanlığa seçildiği gün üyelere en önemli hedeflerinin kurumsal bir yapı oluşturmak olduğunu belirten Ethem Ateş, “Kooperatifte her anlamda değişim sürecini başlattık. Hem hizmet kalitesini daha yukarıya çekmeyi, hem de üyelerimizin kazançlarına kazanç katmayı değişimin ilk adımı olarak planladık” dedi.

Otobüsçülerin en çok dert yandığı maliyet kalemlerinde; birinci sırayı akaryakıt, ikinci sırayı otogar çıkış ücretleri, üçüncü sırayı ise ücretsiz servisler alır. Akaryakıt ve otogar çıkış ücretlerine yönelik çözümler kısa vadede kolay olmasa da ücretsiz servislere yönelik çözüm üretmek mümkün. Bunu mümkün kılan da tüm sektöre örnek olabilecek bir yapının yaklaşık 11 yıldır faaliyette olması. AŞTİ Otobüsçüler Kooperatifi, ücretsiz servis yükünü otobüsçünün sırtından indirdi 11 yıldır. 


30 üyeden 137 üyeye 

1998 yılında 30 kişiyle kurulan ve bugün 137 üyeye ulaşan AŞTİ Otobüsçüler Kooperatifi’nin Başkanlığı’nı Ethem Ateş yürütüyor. Başkan Ateş ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Ankara Terminali’nde bir araya gelerek görüştük. 

Kooperatiften sınırsız hizmet 

25 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurulla Başkanlığa seçilen Ethem Ateş, ilk röportajını Taşıma Dünyası’na verdi. Ethem Ateş, filolarında bulunan 12’si engelli donanıma sahip toplam 30 araçla günün 24 saati ücretsiz servis hizmeti verdiklerini belirtti. “Bir yolcu için 38 km yol gittiğimiz oluyor” diyen Başkan Ateş, ücretsiz servis hizmeti ile firmalara çok önemli bir maliyet avantajı sağladıklarını vurguluyor. 

Hedef: Kurumsal yapılanma

Seçildiği gün üyelere yaptığı konuşmada en önemli hedeflerinin kurumsal bir yapı oluşturmak olduğunu belirten Ethem Ateş, “Kurumsal yapıyla hem yolcularımıza, hem otobüs firmalarına hem de üyelerimize çok daha sağlıklı bir yapı içerisinde hizmet vereceğimizi biliyorduk. Bu bilinçle kurumsal bir yapı oluşturduk. Öncelikle kooperatif bünyesinde çalışan herkesin görev tanımını yaptık. Böylece işleyiş yapımız da çok sağlıklı hale geldi; herkes kendi uzmanlık alanına göre en iyi hizmeti verme çabası içine girdi. Her hafta Çarşamba günü Yönetim Kurulu üyelerimizle toplanıyoruz. 3 aydır da her talebi, her sorunu değerlendirmeye ve çözümler üretmeye büyük özen gösteriyoruz. Yönetim Kurulu ile sık bir araya gelmenin kooperatifin çalışma hızını arttırdığını da gördük. Kooperatifi borç yükü ile devraldık ve hemen borca yönelik yapılandırma sürecini başlattık. Mali revizyona girildi. Vergi borçlarımızı ödemeye başladık. Kurumsal yapı oluşturmanın en önemli sürecinin de şeffaf bir yönetim bir anlayışı olduğu bilinciyle hareket ettik. Üyelerimizin düzenli olarak bilgilendirilmesine çok büyük önem veriyoruz. Göreve geldiğimiz 3 aylık sürede çalışmalarımızı anlatmak için tüm üyelerimize yönelik belirli periyotlar halinde bir toplantı düzenleme çalışması da başlattık. Bu toplantının ilkinde hem biz 3 aylık sürede yaptığımız çalışmaları detaylı bir şekilde anlatacağız hem de üyelerimizin öğrenmek istediği her bilgiyi aktaracağız, her soruyu cevaplayacağız. Kooperatifte artık değişim süreci başladı. Değişime direnenler, buradaki eski yapının devam etmesini isteyerek gelişimi engellemek istiyorlar. Ancak değişim kaçınılmaz, hem teknolojik hem hizmet süreci hem de anlayış biçimi ile değişime direnmek mümkün değil. Yaşanan değişimden tüm sektör kazançlı çıkacak. Bunu tüm üyelerimizin bilmesini özellikle istiyorum” dedi. 

Muhalefet yapıcı olursa...

Kooperatifin çalışmalarına üyelerin de destek vermesinin yapılacak muhalefetin de yapıcı olmasının önemine dikkat çeken Ethem Ateş, “Sadece eleştmek adına yapılan konuşmaların hiç kimseye, bu kooperatife, hizmet sürecine bir katkısı olması mümkün değil. Biz, tabiî ki yapıcı eleştirilere de, önerilere de her zaman açığız. Bu kooperatifi hep birlikte, katılımcı bir anlayışla yönetmeye aday olduk. Herkesin buna destek vermesini arzu ediyoruz. Bu anlayış kooperatifimizi de, hizmet sürecimizi de ileriyi taşır” dedi. 

Servisin firmaya günlük maliyeti 5 bin TL’yi aşıyor 

Ücretsiz servis hizmeti için giriş yapan otobüslerden, yeni yapılan 5 liralık bir artışla, 20 lira ücret aldıklarını belirten Ethem Ateş, “Kooperatif 1998 yılında kuruldu, ama 2004 yılından beri ücretsiz servis hizmeti yürütülüyor. AŞTİ’de 80 yazıhane var. 245 firmaya hizmet veriliyor. Ulusal ölçekte firmaların sadece birisi ücretsiz servis hizmeti verdiği dönemde en az 30 araç bulunduruyordu. Sadece bu araçların alım maliyeti zaten 6 milyon TL civarında. Araç başı iki kaptan olarak hesapladığınızda bir firma sadece 60 kişi istihdam ediyordu. Tabii, bu araçların yakıt tüketimi, sigorta ve yedek parça maliyetleri ayrı... Yaptığımız hesaplamalara göre, sadece yakıt ve personel istihdamına baktığınızda, ulusal ölçekteki bir firmanın servis maliyeti günlük 5 bin TL’yi aşıyor. Oysa firmalar şu anda bu maliyetleri hiç yüklenmiyor. Çok büyük bir maliyet avantajı yaşıyor. İstanbul’da, bütün firmaların, servis yükünden şikayet ettiğini biliyoruz. Ücretsiz servisler sadece firmalara değil, bireysel otobüsçüye de çok önemli bir maliyet avantajı sağladı. Zaten ağır maliyetler altında işini devam ettirmekte zorlanan bireysel otobüsçüler ücretsiz servisle nefes aldı” dedi.

Trafik rahatlığı sağlıyoruz

Ücretsiz servis hizmetinin kooperatif bünyesinde verilmesiyle şehiriçi trafiğinin de rahatladığını belirten Ethem Ateş, “30 araçla verilen hizmet olmasaydı, bugün AŞTİ’de 300 servis aracı trafiğe çıkacaktı. Hem otogar trafiğinin işleyişinde hem de Başkentimizin trafiğinde bir yük oluşturacaktı. Artık bu yük de yok. Ücretsiz servis hizmetinin en önemli görünmeyen katkılardan biri de bu oldu” dedi.

Hizmet sürecinin tamamlayıcı unsuru bizleriz 

Yolcuya kaliteli hizmet vermenin önemini bilerek hareket ettiklerini belirten Ethem Ateş, “Yönetime seçilir seçilmez ilk çalışmamız yolcumuzun güvenliğini sağlayacak her türlü önlemi almak oldu. 25 Nisan öncesinde filomuzda araç takip sistemi yoktu. Araç takip sistem hizmeti sunan ve bu alanın önde gelen şirketleri arasında yer alan Arvento ile anlaştık ve filomuzdaki tüm araçlara bu sistem konuldu. Böylece araçların hızı, şoförlerin kurallara uyumu denetlenir hale geldi. Bu sistem maliyet avantajları da getirdi. Bunun yanı sıra şoförlerimizin yolculara iletişim sürecinde iyi diyalog kurmaları için eğitimler verildi. Her şoför güler yüzlü bir şekilde yolcuya davranmak zorunda. Biz otobüs firmalarımızın hizmetinin tamamlayıcı unsuruyuz. Yorgun bir şekilde otobüsten inen vatandaşımız evine giderken de memnun bir şekilde olmalı. Bu bizce çok önemli. Bizim oluşturduğumuz memnuniyet, yolcuyu AŞTİ’ye getiren firmaya da olumlu yansıyor. Bu memnuniyeti biz yolcularımızdan da, sektör mensuplarımızdan da geri dönüşlerden alıyoruz” dedi.

Ortaklara kâr payı 

Kooperatif bünyesinde 8 C plakalı tahditli aracın bulunduğunu, D2 belgelerine kayıtlı araçları, talep olduğunda turizme verdiklerini de belirten Ethem Ateş, “Biz ortaklarımıza katma değer sağlamak, onların kazancını büyütmek adına yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Üyelerimize, bizim dönemimizden önce olmayan bir kazancı da sağlamaya başladık. 3 aydır kâr payı dağıtıyoruz. Şu anda bu rakam aylık 1000 TL civarında. Ortaklarımızın kazançlarını büyütmeye, onların hisse değerlerini artırmaya devam edeceğiz” dedi.   

İki yıl sonrasına yönelik

İki yıl sonraya yönelik olarak kurumsal yapı sürecini tamamlamayı hedeflediklerini belirten Ateş, “Kurumsallık öyle bir anda yapılan ve işte kurumsal oldum denilen bir süreç değil. Süreklilik isteyen, hem işleyişinizle, hem personelinizle değişime hazır olacağız. Mali yapımızı daha düzgün hale getireceğiz. Üyelerimize hem katma değer yaratmaya hem de onların hisse değerlerini büyütecek, yeni yatırımlar yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.   

BUGSAŞ yönetimine teşekkür

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin terminali işleten şirketi olan BUGSAŞ yönetimi ile diyalog içerisinde olduklarını ve bu diyalog sürecine çok önem verdiklerini belirten Ateş, “BUGSAŞ Genel Müdürü Seçkin Odabaşı’nın başından beri çok büyük ilgi ve desteğini gördük. İki kurumun da hedefleri ortak. Bu hedef de; yolcuya ve sektör mensuplarına kaliteli hizmet. Sayın Odabaşı da hizmet sürecinin başarılı yürütülmesine yönelik yoğun bir mesaiyle çaba harcıyor ve bize de destek oluyor. Kendisine teşekkür ediyoruz” dedi. ■


Başkan Ethem Ateş, Başkan Vekili Metin Cevizci, Başkan Yardımcısı Metin Önal, Yönetim Kurulu Üyeleri Arslan Aydemir, Fatih Durukan ve Dernek Başkan Yardımcısı Saim Elibol. 



Ücretsiz servis hizmet süreci otobüsçülere ağır maliyetler getiriyor. Bu soruna bir çözüm arayışında olan firmalara, AŞTİ Otobüsçüler Kooperatifi oluşturduğu yapı ile örnek oluyor. 137 üyesi ve filosunda bulunan 30 araçla 2004 yılından beri Başkentte günün 24 saati ücretsiz servis hizmeti sunuluyor. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159