banner69

Ücretsiz servisler iyi anlaşılmalı

banner113

Ücretli biçimde başlayan havaalanına yönelik yolcu taşımaları, hava taşımacılarının iller arasına da yayılan ücretsiz servisleri şeklinde giderek büyüyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 03.03.2014, 10:05 03.03.2014, 10:16 Taşıma Dünyası
Ücretsiz servisler iyi anlaşılmalı

Ücretli biçimde başlayan havaalanına yönelik yolcu taşımaları, hava taşımacılarının iller arasına da yayılan ücretsiz servisleri şeklinde giderek büyüyor. Ücretli ve ücretsiz yolcu servisleri sadece yolcu bileti olanlara ve sadece ana seyahatin başlangıç veya bitiş noktalarına yönelik olarak verilebilir.Gerekli belge ve izinlere sahip olmayan servis taşımacılarınca, kurallara aykırı şekilde verilen servis hizmetleri mevcut olup bunlar mutlaka engellenmelidir.  


Tarifeli karayolu yolcu taşımacılığı yapan B1, D1 yetki belgesi sahipleri zorunlu olmadıkları halde kendi iradeleri ile verdikleri ücretsiz servis hizmetinin maliyetinden yakınıp, yasaklanması veya zorunlu olarak ortak servis hizmeti verilmesi gibi çözümler arıyorlar. Buna karşın özellikle havayolu taşımacıları, hizmet ağlarını genişletirken bunlara yönelik ücretsiz servisleri de artırarak rekabette avantaj sağlıyorlar. 

Son olarak AnadoluJet, Çorlu’dan yaptığı seferler için Trakya’da verdiği ücretsiz servis ağına İstanbul Beylikdüzü’nü de ekleyerek bir adım daha attı. Artık servisin önemi doğru biçimde anlaşılıp, bu hizmetin uygun biçimde verilmesi üzerinde durulması gerekiyor.

Belediye alanı içi yolcu servisleri 

İster bütün ili kapsayan büyükşehirler olsun, isterse diğer belediyeler olsun, iliçi ücretli taşımayı sadece belediye yapabilir, yaptırabilir. Bu taşımalarda yolcu olma şartı aranmaz. Tüm duraklarda inme ve binme serbesttir. Ücretsiz servis hizmetleri ise belediye izni ile belirli hat ile noktalara ve sadece yolculara yönelik olarak yapılabilir. 30 Mart sonrası 30 büyükşehirin oluşacağı illerde tüm il içi taşımalar bu esasa göre yapılacaktır. 

İliçi ve iller arası yolcu servisleri 

İliçi servis hizmeti büyükşehir olmayan illerde belediye alanı dışına yönelik olarak yapılabilir. 

İliçinde ve iller arasında servis hizmeti ücretsiz olarak B2, D2 ve D4 belgeleri ile verilebilir.  Ücretli taşıma ise karayolunda aktarma şeklinde, diğer modlarda ise sadece kombine taşıma şeklinde verilebilir.  

Önemli hususlar

Belediye alanlarında belediyelerin yaptığı/yaptırdığı ücretli taşımalar dışında yolcu olmayan kişilerin servis taşımalarından faydalanması, belediye alanı dışında uygun olmayan belgelerle taşıma yapılması ve kombine kurallarına aykırı ücretli servis taşıması yapılması mümkün değildir. ■

Ayrıntılı görüş için, Dr. Zeki Dönmez'in 3 Mart 2014 tarihli köşe yazısına bakılabilir.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159