banner69

Turizm taşımacılığında düşüş yüzde 60

banner113

Ege Hakan Turizm firma sahibi Mehmet Hakan Özkaralı, geçen yıla göre turizm taşımacılığında seviyenin yüzde 60 düştüğünü ifade etti. Özkaralı, “Sezonun başından böyle bir süreç var. Son dönemde yaşanan terör olayları da turizme büyük darbe vurdu. 2016 zor bir yıl olacak” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 02.11.2015, 14:45 02.11.2015, 15:00 Taşıma Dünyası
Turizm taşımacılığında düşüş yüzde 60
Ege Hakan Turizm firma sahibi Mehmet Hakan Özkaralı, geçen yıla göre turizm taşımacılığında seviyenin yüzde 60 düştüğünü ifade etti. Özkaralı, “Sezonun başından böyle bir süreç var. Son dönemde yaşanan terör olayları da turizme büyük darbe vurdu. 2016 zor bir yıl olacak” dedi. 

1992 yılından beri turizm taşımacılığı alanında bulunduğunu belirten Ege Hakan Turizm firma sahibi Mehmet Hakan Özkaralı Taşıma Dünyası’na firması ve sektöre yönelik açıklamalarda bulundu. 
Mehmet Hakan Özkaralı, 18 yıl Nazar Turizm’de müdürlük görevi ardından 2010 yılında İzmir’de kendi firmasını kurduğunu söyledi. Kendi firmasını kurma kararını, “Şartlar öyle gerektirdi” sözleriyle açıklayan Özkaralı, “Eşim Egeli, bu yüzden İzmir’i seçtik ve turizm taşımacılığına kendi firmamla İzmir’de devam ettim” dedi. 

Başlangıçta 10 araçlık filo 
2010 yılında ilk etapta 10 araçla hizmet vermeye başladıklarını belirten Özkaralı, “Bugün filomuz 15’i özmal olmak üzere 45 araç seviyesinde. Filomuzdaki araçların hepsi büyük otobüs. Mercedes marka ağırlığı ise yarı yarıya” dedi. 

Uzakdoğu ağırlıklı çalışıyorum
Hizmet verdiği alanın tamamen yabancı turistler olduğunu ifade eden Özkaralı, “Bizim işimiz yurtdışından gelen turistlere kültür turu düzenlemek. İstanbul’dan başlayıp, Çanakkale ve Ankara olarak devam ediyor. 2 yıl kruvaziyer turizmine de hizmet verdim, ama bir süredir İzmir’e kruvaziyer gelmiyor, o yüzden bırakmak zorunda kaldım. Yıllardır Uzakdoğu pazarı ile çalışıyorum ve bu pazarda iyi olduğumu düşünüyorum” diye konuştu.

Yıkıcı rekabet çok 
Özkaralı, sektördeki yıkıcı rekabetin büyüklüğüne şu sözlerle dikkat çekti: “Sektörde hep yeni arabalarla hizmet verelim, hep maksimum 3 yaş olsun istiyoruz. Ama sektörde anormal derecede bir yıkıcı rekabet var. Ekim-Nisan arası bu rekabet çok yıkıcı seviyede. Birbirimizin fiyatını düşürmek için elinden geleni yapıyoruz. Üstelik bir araya geliyoruz, oturduğumuz zaman hepimiz arkadaşız. Sohbet ediyoruz, yemek yiyoruz. Yıkıcı rekabet sanki doğanın kanunu olmuş. Tek bizim sektörde değil, aslında her sektörde yıkıcı rekabet var. Ayakta kalmak için herkes bir arayış içinde. Hani göstere göstere yapmıyor ama el altından fiyat teklifleri veriliyor. İzmir’de turizm taşımacılarını bir araya getirmek için EGETURDER’i kurduk. Ben de yönetim kurulundayım. Bu derneğin amacı sadece İzmirli taşımacıların değil, Ege bölgesinde faaliyet gösteren tüm taşımacıların haklarını korumak. Derneğimizin biraz daha aktif çalışması gerekiyor” dedi. 

İyi hizmette sorunlar var  
Geçen yıla göre turizm taşımacılığında seviyenin yüzde 60 düştüğünü ifade eden Özkaralı, “Sezon başından beri böyle bir süreç var. Dış ülkelerin bize ambargo uyguladığını düşünüyorum. Ayrıca taşıma dışındaki alanlarda turistlere iyi hizmet vermede sorunlar yaşanıyor. Fiyatlarımız da yüksek bulunuyor. Ayrıca son dönemde yaşanan terör olayları da turizme büyük darbe vurdu. Yabancı turistler Nisan ayından beri Adana’dan ileriye gitmek istemiyor. Zaten bütün ülkeler vatandaşlarına uyarılarda bulundu. Şu anda risk açısından sarı gibi gösteriliyor, ama Japonya yüksek risk, yani kırmızı renk uyarısı yapıyor. Bazı ülkeler gitmeyin demiyor, ama ‘başınıza bir şey gelirse, biz mesuliyet kabul etmeyiz’ diyor. Şu anda Türkiye’ye en çok Uzakdoğulu turist geliyor. Çin biraz öne geçer ama Güney Kore de iyiydi” dedi.

2016 zor bir yıl olacak
İleriye yönelik değerlendirmelerde de bulunan Özkaralı, 2016’nın daha iyi bir yıl olacağına inanmadığını şu sözlerle açıkladı: “Zor bir yıl bizi bekliyor. Çünkü deniz aşırı ülkeler en az 6 ay öncesinden tur satın alırlar. Seneye bu ülkede ABD’li turist olmaz. Onlar turlarını satın aldılar. Kruvaziyerler de son 3 ayda, Türkiye’yi tur programlarından çıkardılar ve gelecek yıl da koyacaklarını sanmıyorum. Son gelen bilgilere göre acenteler Ankara’daki terör olayından dolayı konaklamayı da kaldırmışlar. Şu anda bütün gruplar Bolu’da yatacak. Bolu’da yer olmazsa, çift şoför koyup direkt Kapadokya yapacaklar artık.”

Yurtdışına yönelik planlarım var
Yaşanan bu süreçte yatırım yapmak isteyip istemediği konusunda Mehmet Hakan Özkaralı, “Ben fazla borçlanmadım. Takas ve birikimimle kendimi garantiye aldım. Başka bir iş kolum yok ve sadece taşımacılık yapıyorum. Bu alanda büyüme planlarım var. B2 belgesi alıp yurtdışına yönelikte taşıma yapmak istiyorum. İzmir’den bu yıl çok yüksek bir seviyede Karadeniz bölgesine talep oldu. Ama turların içine Batum’u da koydular” dedi.

Yılda 50 bin turist taşıyorum
Ağırlıklı olarak Uzakdoğulu turist taşıdığını belirten Özkaralı, “Senede toplam 50 bin kişi taşıyorum, bunun 32-35 bini Güney Koreli. Türkiye gelen Güney Koreli turistin üçte birini ben taşıyorum. Avrupalı pazarım da var, ama Uzakdoğu çok daha ağırlıklı. Uzakdoğulu turistleri memnun etmek o kadar kolay değil. Burada yüzünüze güler, döndükten sonra dibinizi oyar bir hata yaptıysanız eğer.  Burada her şey mükemmel ama uçağa bindikten sonra her şey arkadan gelir. Görünüşte kolay ama özünde zor bir millet” dedi.

İzmit Körfez Geçişi etkilemez  
İzmit Körfez Geçişi’nin işlerine nasıl yansıyacağına Özkaralı, “Bizim turist gruplarımızın yüzde 90’ı çıkış veya dönüşünde İstanbul-Çanakkale yaparlar. Bizim Bursa dönüşümüz çok olmaz. Ağırlıklı Çanakkale’dir. Bizi çok fazla etkilemez. Bizim Körfez’den ancak boş arabalarımız geçer” şeklinde cevap verdi.

İzmir biraz daha şanslı 
Antalya’da turizm taşımacılarına son dönemde birden çok otele turist taşıma noktasında kesilen cezaları değerlendirmesini istediğimizde Özkaralı, “Biz Antalya ve İstanbul’a göre şanslıyız. İzmir’de yaşadığımız çok büyük bir problem yok. Biz o konuda rahatız. Böyle konulardan bir ceza yemedik” dedi. 

Personel taşımacılığında rekabet 
İzmir’de personel taşıma işine girmeyi hiç düşünmediğini belirten Özkaralı, “Hiç ilgi alanıma girmiyor, oradaki rekabetin düzeyi bizden daha kötü. Ama şu durum da var: 2010’da şirketi kurduğumda plakalar 15 bin TL idi, şimdi herhalde 250 bin lira. Büyüme o anlamda müthiş. Bu durum Ankara için de geçerli. Ankara’da ticari aracı olan herkese C plaka verirlerdi, bedava üstelik. Biz 1999 yılında plakaları 3 bin TL’ye satamadık. Şimdi Ankara’da plakalar 600 bin lira” diye konuştu. 

Plaka hastalığım var
Araçların plakalarının genelde 30-30, 45-45 gibi rakamlarla bitmesinin özel bir durum olduğunu belirten Özkaralı, “Plakalara karşı hastalığım var. Benim arabalarımın plakaları tamamı bu şekilde. Böyle daha anlamlı olduğunu düşünüyorum ve karışık da olmuyor” dedi. ■



Has Otomotiv’den 5 Tourismo alan Hakan Özkaralı’ya Has Otomotiv İcra Kurulu Üyesi Mustafa Sarıgül ve Otobüs Satış Müdürü Soner Balaban bir plaket sundu.



Röportaj: ERKAN YILMAZ






KALİTELİ ŞOFÖR ARANMAZ, KALİTELİ ŞOFÖR YETİŞTİRİLİR

“Bence kaliteli şoför aranmaz, kaliteli şoför yetiştirilir. Ben de bu yaklaşımla sıfırdan alıp yetiştiriyorum. Şehirlerarasında bakıyorum, önceki kıstası şoför olacak. Bakıyorum izliyorum, önce emaneten, ikinci şoför olarak getirip kullanıyorum arkadaşları. Bakıyorum ki iyi, ben kendim yetiştiriyorum. Dışarıdan almıyorum. Gerçekten verim almak istiyorsanız sıfırdan şoför yetiştirmeniz lazım. 

Firma adı Ege Hakan Turizm
Başka bir firmada yöneticilik yaptığım dönemde, beni herkes Hakan olarak bilirdi. İnsanlara çağrışımı kolay olsun diye, beni ilk kurduğumda arabamın önünde Hakan okudukları zaman benim olduğumu herkes anlardı. O yüzden de firmamın adını Ege Hakan Turizm olarak belirledim.

Yatırım yapacağım
Eğer Türkiye’deki şartlar uygun olursa, istikrar bozulmazsa bundan birkaç yıl önce olduğu gibi, özmal araç sayımı yükseltmek istiyorum. Birkaç yıl içerisinde 25 özmala ulaşmayı düşünüyorum. Çalıştırdığım araç sayısı yükselmese bile filo içindeki özmal oranını artırmak istiyorum. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159