banner69

İstasyonlarda satılan kötü akaryakıta dikkat!

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, arda arda yaşanan otobüs yangınlarının en önemli kaynağını denetimsiz şekilde istasyonlarda satılan kalitesiz akaryakıt olarak açıkladı.

banner114
GÜNDEM 06.08.2019, 14:32 06.08.2019, 14:43 Taşıma Dünyası
İstasyonlarda satılan kötü akaryakıta dikkat!
Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü son günlerde peş peşe yaşanan otobüs yangınları ile sarsıldı. Herkes otobüs yangınlarına yönelik bir değerlendirme yapıp, nedenlerine yönelik ihtimalleri sıralarken TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz akaryakıt istasyonlarının denetimine dikkat çekti. 

Ağır maliyetler nedeniyle zor günler geçiren otobüs sektörü şimdi de yangınlar nedeniyle sıkıntılar yaşıyor. Otobüs yangınlarına yönelik Taşıma Dünyası’na değerlendirmelerde bulunan TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz araçlarda yapılan tadilatlar, sıcak ikramlar ve koltuk arkası ekranların yangınlara gerekçe olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu belirterek, “Artık şu bir gerçek 10 numara kullanımı da araçlardaki yangının nedeni değil. Taşımacılar da 10 numara yağın getirdiği risklerin farkında ve bu tür yolları genelde tercih etmiyorlar. Ancak son dönemde artış gösteren otobüs yangınlarının en önemli nedeni denetimi yapılmayan istasyonlardaki kötü akaryakıt satışları. Rafineriden çıkan akaryakıtın çok daha altında fiyatlarda istasyonlarda satış yapıldığını görüyoruz. Akaryakıt bayilerinin de yaşadıkları sıkıntılar ortada.  Onlarda olumsuz ekonomik koşullardan etkileniyor. Ayakta kalabilmek adına da akaryakıtın içerisine kimyasal karışımlar katıyorlar. Bu solvent türü kimyasallar sayesinde akaryakıtı daha ucuza satarak, kendilerine müşteri çekiyorlar. Bu tür kötü akaryakıtta araçlarda yangına neden oluyor” dedi.

Yanan sadece otobüsler değil 
Sadece otobüslerin yanmadığını ancak insan taşındığı için daha çok gündeme otobüslerin geldiğini belirten Mehmet Öksüz, “Birçok kamyon ve farklı türde araçlarda da yangınlar yaşanıyor. Ancak burada genel olarak insan unsuru daha az olduğu için gündeme gelmiyor veya üzerinde çok tartışılmadan bir araç yandı denilip geçiliyor. Otobüslerde yaşanan yangınlar doğal olarak gündeme daha çok geliyor ve tartışılıyor. Tartışılması da doğrudur. Otobüslere bulunacak çözümler aslında diğer araçlar için de örnek oluşturacak. Özellikle bu durum yaşandığında aracın en son yakıtı nereden aldığı çok hızlı bir şekilde incelenmeli ve raporlara bu da girmeli” diye konuştu.

Kamunun denetimi yetmiyor
Kamunun akaryakıt istasyonlarına yönelik daha sıkı bir denetim ağı oluşturması gerektiğini belirten Mehmet Öksüz, “Kamu denetim yapıyor ama yine de yetersiz kalınıyor ki, olumsuzluklar yaşanıyor. Kamu akaryakıt istasyonları iyi denetleyecek ama ana dağıtım şirketlerinin de ürünlerini satan istasyonlar üzerinde daha iyi denetim yapması gerekiyor. Birkaç dağıtımcı şirket teknolojik altyapılarının da gelişimlerinin iyi olması ve bu yönde yatırım yapmaları ile istasyonları merkezi sistem üzerinden denetliyor. Buradaki iyi oluşturulmuş denetim ağı ile o istasyonlarda kötü veya birtakım kimyasalların karıştırıldığı akaryakıtı satmak mümkün olmuyor. Kamuya da ana dağıtıcı şirketlere de önemli sorumluluklar düşüyor ve istasyon denetimlerinin daha iyi yapılması gerektiğine inanıyoruz. Önümüzde bayram tatili var. Trafik yoğunluğu üst düzeye çıkacak.  Bu süreçte olumsuzluk yaşanmasın deniliyorsa, istasyonlar üzerinde iyi bir denetim yapılmalı” dedi.


Taşımacılara da, üreticilere de düşen sorumluluk 
Taşımacılara da, üreticilere de önemli sorumluluklar düştüğünü belirten Mehmet Öksüz, “yaşanan olumsuz ekonomik koşullar nedeniyle taşımacılar son iki yıldır araç yatırımı yapamıyorlar. Doğal olarak filolardaki araçlar da giderek eskiyor. Burada en önemli unsur taşımacıların araçlarının bakımlarını, tadilatlarını yetkili servislerde yaptırmaları. Bu süreçleri iyi takip etmeleri ve oluşabilecek arızaları ve riskleri olmadan önce önlemenin yolunu bulmalı. Örnek olarak egzoz bakımlarını (katalizör) değişimlerini zamanında yaptırmaları önemli.  Bir bacanın bakımını yapmadığınızda biriken kurum içten içe bir süre yanar ve daha sonra alev halinde dışarıya sıçrar. Aynı durum araçların egzozları için de geçerli. Eğer katalizörler zamanında değiştirilmediğinde kötü mazot ile birleştiğinde araç yanmaya başlar. Bu çok önemli. Üreticilere de bence bu süreçte düşen en önemli sorumluluk. Eskiyen araçlara yönelik ekonomik koşulları da dikkate alarak, taşımacıları avantajlı bakım paketleri ile servislere çağırmaları ve araçların yetkili servislerden iyi bir kontrolden geçmelerini sağlamak. Burada bunu yapmak taşıma güvenliğine de katkı sağlamak adına çok önemli. Üreticilere de buradan çağrım; çok hızlı bir şekilde taşımacılara imkan sunacak bakım paketleri açıklamaları ” dedi.    

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159