banner69

UND’den ithalat, ihracat taşımaları değerlendirmesi

banner113

Mart ayı taşımacılık sayıları üzerinden genel bir değerlendirme yaptığımızda, İhracat yaptığımız önemli Avrupa ülkelerine yaptığımız taşıma sayılarımızın düşmesi dikkat çekmektedir. Türki Cumhuriyetlere ve Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat taşımalarımız ise önemli derecede arttı.

banner114
LOJİSTİK 06.05.2019, 12:40 06.05.2019, 12:53 Taşıma Dünyası
UND’den ithalat, ihracat taşımaları değerlendirmesi
İhracat sayıları

“Mart ayı taşımacılık sayıları üzerinden yapılan genel bir değerlendirmeye göre, ihracat yaptığımız başta Almanya yüzde 4, İtalya yüzde 15 ve Fransa yüzde 6 olmak üzere taşıma sayıları (toplamda yüzde 1) düştü. Türki Cumhuriyetlere ve Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat taşımaları ise önemli derecede arttı. 
Orta Doğu ülkelerinde ise Irak’a ve Suriye’ye taşımalar artmış olmasına rağmen başta İran’a yüzde 20 ve Körfez ülkelerine yapılan taşıma sayıları ciddi oranlarda düşüş gösterdi. Ancak bu bölgeye yapılan ihracat taşıma sayılarında Ocak-Mart toplamında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artış yaşandı.

İthalat sayıları

İthalat taşımalarında; Avrupa ülkelerinden yüzde 9 düşüş, Ortadoğu ülkelerinden ise yüzde 36 düşüş olmasına rağmen BDT ve Orta Asya ülkelerinden yüzde 24 oranında artış olması dikkat çekiyor. İthalat taşımalarında Ocak-Mart toplamında da yaşanan yüzde 11 düşüş, taşımacılarımızın dönüş yönünde çok ciddi sorunlarla karşılaştığının göstergesidir. Bu düşüş özellikle Avrupa ülkelerinden boş dönüş sayılarının toplamda yüzde 30’a yakın ciddi bir oranda artmasına sebep oldu. Yabancı araçların Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye boş giriş sayıları yüzde 74 oranında arttı. Ocak-Mart 2019 döneminde sadece Avrupa’dan 30 bine yakın yabancı araç ülkemize yük almak üzere boş giriş yaptı.

Sayılarla…

UND’nin derlediği verilere göre; Türk araçlarının geçen yılın Mart ayında 102 bin 82 adet olan ihracat taşıma sayıları 2019 yılı Mart ayında 4yüzde artış ile 106 bin 169 adet oldu. Ocak-Mart toplamında ise Türk araçlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 düşüşle ilk 3 ayda 298 bin 185 adet ihracat taşıması gerçekleştirdiler. Yabancı araçlar da yüzde 1 düşüşle 32 bin 527 adet oldu. Ocak-Mart toplamında ise yabancı araçlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 düşüş ile ilk 3 ayda 83.874 adet ihracat taşıması gerçekleştirdiler.
Türkiye’nin ihracat taşımasında, Türk ve Yabancı araçlar genel toplamında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde1 düşüş ile 382.059 adet ihracat taşıması gerçekleştirilmiş oldu. İhracat taşımalarımızın yüzde 78 Türk, yüzde 22 ise Yabancı araçlarca taşındı. 

Boş giriş ve transit geçiş

2019 yılının ilk 3 ayında, Türk araçları boş dönüş sayılarında yüzde 2 artış yaşamalarına karşın yabancı araçlar Türkiye’ye boş girişler sayılarını yüzde 32 oranında artırdılar. 
Transit taşımaları ülkemiz üzerinden yapan araçlarda, yoğunluğun İran’da olduğu dikkat çekiyor. Almanya’nın da Türkiye’yi transit güzergâh olarak kullanmaya başladığı dikkat çekiyor. Türk araçları transit olarak yoğunlukla Irak’a ve Azerbaycan’a taşıma gerçekleştiriyor. ■

UND, Mart ayı uluslararası taşımacılık sürecini değerlendirdi. Uzman Berkalp Kaya’nın hazırladığı raporun tümünü PDF ekinden okuyabilirsiniz.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159