İki̇nci̇ el otobüse hareket geldi̇

Yenikapı’daki Turizm Taşımacılığı otoparkında Mengerler Ticaret ve BusStore işbirliğiyle düzenlenen etkinlikle 130 ikinci el otobüs yeni sahipleriyle buluştu.

banner114
İKİNCİ EL 01.06.2016, 11:42 01.06.2016, 15:14 Taşıma Dünyası
İki̇nci̇ el otobüse hareket geldi̇

HABER: ERKAN YILMAZ

26 Mayıs Perşembe günü gerçekleşen etkinliğe katılım da çok yoğun oldu. Otobüsçüler, ikinci el araçları incelerken keyifle sohbet etme imkanı da buldu. Mengerler İstanbul Genel Müdürü Nusret Güldalı, bir yıldır Yenikapı’daki yerlerinde ikinci el araçları sergilediklerini belirterek, “Burası bizim araçlarımızı müşterilerimizle buluşturabilmek, sıcak bir ticaret ortamı oluşturabilmek için çok önemli bir merkez. Aynı anda 150’ye yakın otobüsü burada sergileyebiliyoruz. Bugün altın ve gümüş serisi adıyla sergilenen araçlar yer alıyor. Yani buradan satın alınan otobüs, hemen yola çıkabilecek donanıma sahip sorunsuz araçlar. Bakımları yapılan bu otobüsler tertemiz ve pırıl pırıl bir durumda. Bir yıldır bu lokasyonda hizmet vermeye gayret ediyoruz. Davetlilerimiz çok güzel ilgi gösterdiler, çok güzel bir kalabalık var, çok mutluyuz. Umarız bunun sonunda ticarete dönüşür. Hep birlikte, hem biz, hem kendileri fayda görürler” dedi. Beklediklerinin de üstünde bir katılım olduğunu da ifade eden Nusret Güldalı, “Biz bu heyecanı ve coşkuyu görünce mutlu olduk. Beklediğimizin üstünde daha iyi bir katılım oldu. Bunun ikincisini yapmamız lazım. Müthiş keyifliyiz. Şu anda 130 araç sergileniyor. İki tane de fırsat aracımız var sergilenen” diye konuştu.  

Geçici bir durağanlık var 
İkinci elde bir durağanlık olduğunu ve turizm taşımacılarının yaşadığı sıkıntıların da bunda çok önemli bir etken olduğunu belirten Güldalı, “Bu durum turizm taşımacı tarafında başlıyor ve zincirin halkası gibi tüm sektörlere dağılıyor. Tabi Euro 6 geçişi de yaşanıyor. İnsanlarda ‘yönümü nasıl belirleyeyim, nasıl yol alayım’ düşüncesi var. Bana göre çok geçici bir durağan dönemden geçiyoruz. Bundan sonra da iyi olacağını düşünüyorum. Yeni otobüslerin yakıt tasarrufu var, ama ona göre de fiyatı var. Bizce burada sergilenen bu otobüsler bu anlamda tam yatırımlık, fiyatları da son derece uygun. Ben bunun fırsat olarak görülmesini ve mutlaka müşterilerimizin araştırmasını isterim. Bunu hep beraber bir fırsata çevirmemiz lazım” dedi. 

Değer zincirinin halkası 
Etkinlikte Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Bölüm Müdürü Alper Kurt ile de görüştük. Katılımın yoğun olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Alper Kurt, “Böyle güzel bir tesiste müşterilerimizin araçlarımıza dokunabilecekler bir alanda böyle güzel bir havada bir araya gelmek büyük bir keyif.  Ülkemizde yaşanan birtakım ekonomik sıkıntılar var. Sıfır aracı etkileyen her şey, değer zincirinin bir parçası olan ikinci eli de etkiliyor. Ama sıfır araçtan farklı olarak olumsuz bir durum var diyemem, şu anda birbirine paralel şekilde gidiyor” dedi. 

Bayilerle birlikte büyüteceğiz
Mercedes-Benz Türk İkinci El Faaliyetleri Genel Müdürü Osman Nuri Aksoy da, “Gayet iyi katılım oldu. Mengerler’in Yenikapı’daki bir yıldır faaliyetteki lokasyonu müşterilerin araçlarla buluşmasını sağlayabilmek adına çok önemli bir merkez. Bu tür aktiviteler devam edecek. 1 Haziran’da Gelecek Otomotiv ile Erzurum’da bir etkinlik gerçekleştirilecek. BusStore’nin 8 satış noktası var. Şu anda bizim elimizde 250-300 araçlık stok var. 300 stok, aylık 80-100 satışın olduğu süreçte kolay yönetilebilir.  Bunda bayilerin büyük emeği ve desteği var. Onlarla birlikte ilerliyoruz. Bu işi onlarla birlikte büyütebileceğiz” dedi.

Bir ikinci ele, iki sıfır…
Bir ikinci elin takasına iki sıfır araç istenmesine yönelik değerlendirmeyi de yapan Aksoy, “Biz her ikinci el araca bir sıfır araç operasyonu ile gitmemiz durumunda ikinci el işlem hacmini bin araca çıkarmamız gerekiyor. Yeni araç satışının 700-800 civarında olduğunu düşünürsek, birebir takasta bu, ikinci el durumunu getirir. Bu operasyon bin işlem hacmine taşınabilir. O zaman bu organizasyon yılda bin alacak, bin satacak yani 2 bin işlem yapar hale gelir. Ancak şu andaki organizasyon 650-700 adedi götürecek kapasitede, tabii bir sınırı var.  Biz bunu 2 bin yaparız, bin yaparız diye yola çıkmadık. Yıl 700 ile kapanır diye yola çıktık ama şu andaki talep bizi bin araca sürüklüyor ve biz bu nedenle 1’e 2’yi getirdik” dedi.

Takas fiyatı 
Müşterinin ikinci elini satış için getirip yeni araç almadığında ona verilen fiyatın takas gibi olamayacağını söyleyen Osman Nuri Aksoy, “Müşteri yeni otobüs veya ikinci el otobüs alacaksa, onu alıyorum. Ama ‘nakte sıkıştım bunu al’ dediğinde biz ona takas fiyatını veremiyoruz. ‘Senin takas fiyatın 140 bin Euro, oysa 125-130 bin Euro diyorsun’ diyerek markaya küsüyor. Ama şu iyi bilinmeli, ben aracı alacağım, belirli bir süre stokta tutacağım, hemen satamayacağım, onun işletme maliyetlerini koymam gerekiyor. Bunu yaptığımda 140 bin Euro’luk aracı 130’a almam lazım. Bunun maliyeti var” dedi. Aksoy, bu yıl otobüste ikinci el pazarının yeni araç pazarının 2.5 katı, kamyonun ise iki katı olarak döneceğini öngördüğünü söyledi. 

TTDER Başkanı Sümer Yığcı, “Böyle bir etkinliğe katkıda bulunduğumuz için mutluyuz. Ticaret hareket istiyor. Göremediğimiz dostlarımızı burada görüyoruz. Burada pazarlıklar daha sıcak oluyor. Bu etkinlikler çoğalacak” dedi.

TTDER Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, “Çok güzel bir etkinlik oldu. TTDER otoparkı taşımacı ile üreticiyi, bayiyi buluşturan bir alan oldu. Ticarete imkan sağlandı” dedi. ■





BusStore Etkinliginin Diger Fotografları

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159