banner69

BASF tasarımcıları, otomotiv renk trendlerini sundu

banner113

Dinamik, özel efektli boyalar Avrupa’da yaygınlaşıyor. Renk ve özel efektler, arabalara daha fazla özgünlük katıyor.

banner114
YEDEK PARÇA VE EKİPMAN 15.08.2014, 11:27 15.08.2014, 11:36 Taşıma Dünyası
BASF tasarımcıları, otomotiv renk trendlerini sundu
Dünyanın lider kimya şirketi BASF’nin Boya Bölümü tasarımcıları, 2014/2015 yılı otomotiv renk trendlerini yayınladı. Hazırlamış oldukları “Under the Radar” isimli koleksiyon ile yeni renk paletleri trend radarında yer alıyor. Özel efektlerin geliştirilmesi yeni vurgular oluşturuyor ve olağandışı renk paletleri sunuyor. BASF tasarımcıları, bunun otomotiv renklerini gelecekte daha kompleks ve daha bireysel bir hale getireceğini öngörüyor. Farklılaşmayı sağlayan bu özellik, özellikle yeni bir araba alırken, kişiselleştirmenin giderek daha önemli bir role sahip olduğundan tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılıyor.

Özel efektler dinamizm ve karmaşıklık sağlıyor


Tasarımcılar; lüksten, artan kalite ve değer farkındalığına doğru hareket eden bir sosyal değişim gözlemliyor. Otomotiv renkleri için bu, ikinci kez bakıldığında “vay be” etkisi yaratmak anlamına geliyor. Yenilikçi özel efektler bu vurguları oluşturuyor. Örneğin, yeni koleksiyon kısa bir süre önce geliştirilen XSpark® özel efektli boyayı içeriyor. XSpark, ışığı yansıtan son derece küçük cam partikülleri içeren ve sadece ışıkta etkili olan farklı bir parlaklık yaratıyor. BASF renk tasarımcısı Florina Trost şöyle diyor, “XSpark, otomotiv renginde yeni değerlerin dönüştürülmesinde tamamen yeni fırsatlar ve yeni bir kalite farkındalığı oluşturuyor.” 

Hedeflenen özel efekt sayesinde, mavi veya gümüş gibi klasik renkler tamamen özgün bir renk davranışı geliştiriyor. Böylece, araçların gövde geometrisini görsel olarak güçlendiriyorlar ve enfes bir parlaklıkla (XSpark) geniş yüzeyleri canlandırıyorlar.

BASF Avrupa Tasarım Başkanı Mark Gutjahr özel efektli boyaların önemini açıklıyor, “Yıllardır farklılıklar sadece koyu, inci efekti ve metalik arasında oldu. Artık bu alanda yeni bir hareket görmeye başladık. Renk ve özel efektler arasında hedeflenen etkileşim, otomotiv renklerini daha karmaşık ve çok yönlü hale getiriyor. Bu gelişme, bizlere birkaç yıl boyunca eşlik etmeye devam edecek. Özel efekt paletinin potansiyelini henüz tüketmedik.”

Güçlü renkler özgünlük gösteriyor

Yeni koleksiyondaki olağanüstü renk pozisyonları aynı zamanda daha fazla özgünlüğe yönelik trendi belirliyor. Gutjahr şöyle diyor, “Kırmızı gibi cesur renkler, özgün mobilite imajımızı şekillendirecek.” Güçlü kırmızı renklerin büyüyen payı daha şimdiden yollarda görülebilir. Tasarımcılara göre, önümüzdeki yıllarda kırmızı renk geliştikçe güçlü, koyu mor renk paletine kaymaya devam edecek. Yeşilin potansiyeli, yoğun turkuazdan parlak yosun yeşiline kadar geniş bir yelpazede görünür olmaya devam edecek.

BASF global tasarım ekibinden Astrid Van der Auwera trendi özetlerken şöyle diyor, “Özgünlüğe yönelik trend, bu nedenle daha fazla gelişti. Bu sadece kendinizi sınırlandırma ve farklılaştırmakla ilgili değil, yeni renk boşlukları yaratılıyor ve renk konusuna daha fazla ağırlık verilmesini sağlıyor.”


Otomotiv renk gelişimi 

Etki faktörleri: Toplum ve teknoloji

Otomotiv pazarı trendlere karşılık veriyor ve hızlı moda sektörünü farklı bir şekilde etkiliyor. Elbette bu sektörün renk trendleri de otomotiv sektöründe bir role sahip, ama “sezonluk sarı” otomatik olarak araba gövdelerine uygulanmamaktadır. Ekonomi, ekoloji ve dijital ağın paylaşılması gibi karmaşık sosyal gelişmeler, renk trendlerinde merkezi faktörleri teşkil ediyor. 

Renk döngüleri: Fikirden boyamaya

Yollarda yeni bir otomotiv rengi görülene kadar, OEM üretimle ilgili ilk fikrin üzerinden üç ila beş yıl geçecektir. Karmaşık bir ürün olarak otomotiv boyası pek çok karar verme, teknik adaptasyon ve test aşamasından geçmektedir. 

Global mevcudiyet: Bölgesel tercihiler

BASF’nin Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’daki tasarımcıları, doğru rengi bulmak için birbirleriyle ve araç üreticileri ile yakın bir işbirliği içerisinde çalışıyor. Sağladıkları işbirliği hem benzerlikleri hem de bölgesel farklılıkları tespit etmektedir. Marka bilinirliği, pazar geliştirme ve tüketici davranışı da önümüzdeki yıllarda her bölgede farklılık göstermeye devam edecek ve bu da, bölgesel renk tercihi farklılıklarının devam edeceği anlamına gelmektedir. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159