04.11.2020, 12:32

TOFED taleplerini iletti

Son bir haftada TOFED olarak yoğun girişimlerde bulunduk. Önce Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar randevu verdi; İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç’in makamında bir araya geldik. Görüşmede TOFED Başkanımız Sayın Birol Özcan, Başkan Yardımcımız Hasan Kurnaz, Sayın Aziz Akgül ve ben yer aldım. Burada sektörün yoğun talebi olan ve uzun uğraşlar sonucunda hayata geçen bilet KDV’sinin bir alt dilim olan yüzde 8’e çekilmesi ve bunun da 31 Aralık 2020’de sona ermesi ile ilgili görüştük. 

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç ziyareti.

İlk talebimiz KDV

Birinci talebimiz pandeminin devam etmesi nedeniyle bu sürenin uzatılması oldu. Bir iki ay içerisinde pandeminin biteceğine yönelik bir beklenti yok. Otobüslerimiz düşük kapasite ile çalışmaya devam ediyor. Yüzde 8 KDV’nin 2021 Haziran’a kadar devam etmesini istedik. Üstelik havayolu taşımacılığı ile aramızda haksız bir rekabet de söz konusu, çünkü havayolu taşımacılığında biletteki KDV oranı yüzde 1. Buna rağmen yüzde 8 de ciddi bir iyileştirmedir. Yine de bunun için de teşekkür ettik. 

Bir de satılan biletler ile firmalar arasındaki komisyonla ilgili hizmet bedelinin faturalaşması sırasında yaşanan bir sorunu aktardık. Firmaların büyük çoğunluğu yüzde 18 KDV’nin acenteler ile faturalaşmada yüzde 8 KDV’ye çekilmesini kabul etmiyorlar. Bu sıkıntıyı dile getirdik. Sayın Bayrakdar da bunun düzeltilmesi için çalışacaklarını söyledi. 

Akaryakıtta ÖTV iadesi 

İkinci talebimiz de akaryakıttaki ÖTV ile ilgili oldu. Her federasyonunun akaryakıt şirketleri ile yaptıkları anlaşmalar ve yüzde 8’lere varan indirimleri var. Bizim yıllardır savunduğumuz genel isteğimiz; bütün otobüslere yılda kullandıkları yakıtı 90 ton üzerinden faturalandırarak belli bir oranda ÖTV iadesi verilsin. Burada, devletin sektöre sağlayacağı kazancın çok ötesinde elde edeceği çok ciddi bir gelir olacaktır. Türkiye’de kaçak akaryakıt kullanımının yüzde 60’lar seviyesinde olduğu söyleniyor. Bu kaçak akaryakıtla mücadelede çok ciddi bir kazanımlarda sağlayacaktır. Bu konuda da ‘üstünde çalışalım’ denildi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı ziyareti.

İBB’den taleplerimiz

Otogarın da sorumluluk alanında yer aldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı ile bir araya geldik. Pandemi sürecinde Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu ciddi iyileştirmeler yaptı. Otogar kiralarını 3 ay almadı. Otobüs çıkışlarını da 80 TL’den 40 TL’ye çekti. Şu an ise otopark ücreti ve peron ücreti alınıyor sadece. 

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 17 maddelik talebin içinde yer alan 11 ve 16. maddelerdeki kamu kurumlarının mülkiyetinde yer alan kiracılardan pandemi sürecinde ya kira alınmaması ya da kiranın düşürülmesi konusu yer alıyordu. Bunun, Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetinde olan otogarda da uygulanmasını talep ettik. Bu kira alınmamasını 2020 Mayıs ayına kadar olmasını, mümkün değilse de yüzde 50 indirimle alınmasını talep ettik. Sayın Yazıcı, bu talebi düşüneceklerini ve yoğun bir talep olduğunu belirtti. 

Karayolu İstişare Kurulu 

Toplu ulaşım meslek örgütlerinin ve toplu ulaşım alanı ile ilgili sorumluluk alanında yer alan bütün İBB ve kamu yöneticilerinin yer aldığı bir istişare kurulunun oluşturulması; yani “Karayolu İstişare Kurulu” oluşturulması ve iki ayda bir toplanması konusunu aktardık. Bu kurul ayrıca otogarlar ve ara durakların nerede yapılması noktasında düzenli bir görüş alışverişi yapılmasını sağlayacak. Bu kurul, toplu ulaşımda ortak akıl oluşmasına da katkı sunacak. Sayın Yazıcı, Taşımacılar Platformu gibi bir oluşumdan bahsetti. Biz bunun da içinde yer alacağımızı söyledik. 
Beylikdüzü’nden her tarafa yönelen korsan taşımacılığı ve 3’üncü Boğaz Köprüsü’nü kullanım zorunluluğu konularını da gündeme getirdik ve ikinci köprünün otobüsçüye açılması talebimizi ilettik ve UKOME gündemine getirilmesini istedik. Sayın Yazıcı, UKOME’nin yapısındaki değişimi aktardı ve talebimizi kabul etti. 

Alibeyköy Terminalideki kiraların fahiş olduğunu dile getirdik ve Alibeyköy Terminali’nde de kiraların indirilmesi gerektiğini; üçüncü köprü zorunluluğu nedeniyle atıl kalan terminalin ikinci köprü izni verildiğinde cazibesinin tekrar artacağını aktardık. 

Sayın Murat Yazıcı’yı çok iyi niyetli gördük, taleplerimizin hayata geçirilmesi için çaba göstereceğini ifade etti. Taleplerimizin bir kısmını, Ulaşım Daire Başkanlığı’nı ilgilendirdiği için Daire Başkanı Sayın Utku Cihan’a iletileceğini söyledi. Arkasından Sayın Cihan da bizimle görüştü ve taleplerimizi dinledi. Bundan sonra da kamu tarafında da görüşmelerimizi sürdürüceğiz.

Toplumsal ilerlemenin ve sektörel gelişimin güvencesi Cumhuriyetimizin 97’nci yıldönümü kutlu olsun. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159