banner69

Otobüsçüler çözüm arıyor

banner113

TOFED Genel Yönetim Kurulu Üyeleri ve Dernek Başkanları Ortak Toplantısı 22 Eylül 2018 Cumartesi günü Başkan Birol Özcan yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda artan maliyetlere ve yaşanan sorunlara yönelik çözüm arayışları konuşuldu.

banner114
ŞEHİRLERARASI 26.09.2018, 14:35 27.09.2018, 11:11 Taşıma Dünyası
Otobüsçüler çözüm arıyor
Toplantının açılışında konuşan Özcan, “Maalesef sektörümüz günden güne daralıyor.  Sektörümüz için birlik ve beraberlik zamanı, Sektörümüzün yılbaşından sonra çok daha zor günleri yaşaması muhtemel. Tünelin ucu biraz karanlık görünüyor. Çünkü akaryakıt, otoyol ve köprü geçişleri maliyetlerimiz döviz kuruna göre daha da artacak. İş süreçlerimizde ikram ve servis maliyetlerinin de arttığını göreceğiz” dedi.
 


U-ETDS toplantıları 
1 Kasım sonrasında hayata geçecek U-ETDS uygulamasına yönelik yeni toplantıların yapılacağını belirten Birol Özcan, “Bakanlık organizasyonu ile 5 toplantı gerçekleştirildi. Şimdi bizim organizasyonumuzla üç toplantı daha planlıyoruz. 29 Eylül de Konya’da 6 Ekim Diyarbakır, 13 Eylül de Trabzon’da toplantılar yapılacak. Bakanlıktan 1 Kasım sonrasında U-ETDS denetimlerine yönelik cezai işlemlere hemen başlamaması ve 3-6 ay arasında ertelenmesini istedik, 1 Kasım da U-ETDS’nin hayata geçmesini biraz zor olarak ta görüyoruz. Çünkü firmalar buna henüz hazır değil” diye konuştu. 


Yönetmelik için çalıştay
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ı ziyaretlerinde mevcut yönetmelin sektörün taleplerini ve ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamadığını dile getirdiklerini belirten Özcan, “ Yönetmelik için Bakanlık ve sektör mensupları katılımı ile yeni bir Çalıştay talebimizi ilettik. Sayın Bakan da bu talebimizi uygun gördü ve yılbaşına kadar bir Çalıştay yapılmasını uygun gördü. Belgelerin birleştirilmesi, otogarlar konusu, UKOME kararları Çalıştayın gündeminde yer alacak” dedi.  


Sorunları el birliği ile çözeriz
Birol Özcan, İstanbul Otogarı’nın ıslah edilerek yerinde kalması, Aksaray’daki emniyet otogarının İstanbul Otogarı’na taşınması yönündeki çalışmaları da sürdürdüklerini belirtti. Özcan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün sektöre ağır maliyetler yüklediğini belirterek, “Bu soruna yönelik el birliği ile hareket etmek zorundayız. Sadece TOFED’in girişimleri ile bunu çözebilmek mümkün değil. Sektör bu köprüye yönelik etkili bir tepki oluşturmak zorunda. Gerekirse kontak kapatmayı da konuşmak, mümkün olabilir. 81 ilde kontak kapatıp, seferleri durdurabiliriz. Çünkü sektörümüz ağır bir mağduriyet yaşıyor. Üstelik kurdaki artışlar köprü ücretlerine yansıtıldığında hiçbir sektör mensubu bu ağır maliyeti kaldıracak durumda değil. Kontak kapatma görüşlerine yönelik büyük firmalarla önümüzdeki günlerde bir araya gelmek için bir hazırlık yapalım” dedi. 


Toplantının gündem maddeleri
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin de yaptığı konuşmada, bu toplantının üç ana gündem maddesinin bulunduğunu belirterek, “Dövizdeki artış nedeniyle sektör mensuplarının ödemelerde yaşadığı sıkıntıları, akaryakıt maliyetlerindeki artış, İzmir, Mersin, Adana ve İstanbul Otogarı ile ilgili yaşanan sorunları konuşmak istiyoruz. Herkesin bu konuda görüşlerini iletmesi ve TOFED’in yapmasını istedikleriniz, hep birlikte yapacaklarımız noktasında görüşleri dile getirmemiz büyük önem taşıyor. Kendini ifade etmenin tek yolu eylem değil. Bütün görüşme fırsatlarını, imkanlarını sonuna kadar değerlendirmek, en sonunda çözüm bulunmadığı takdirde eğer eylem gerekiyorsa eylem yapmak” diye konuştu. 


Kur artışları otobüsçüyü zorluyor 
Ankara Otobüsçüler Derneği Başkanı Mustafa Özbakır, kurdaki artışların otobüsçüleri çok zorladığını belirterek, “Gerçekten üreticilere borcu olan otobüsçünün borcu iki katına çıktı. Buna yönelik bir çözüm bulunması için girişimlerde bulunulması gerekiyor. Belli bir sabit kur mu belirlenir, başka bir çözüm mü bulunur buna bakmamız gerekiyor” dedi. 
Malatya Otobüsçüleri Derneği Başkanı Fatih Baş, bölgelerinde otobüsçülerin borçlarını ödeyemediğini vurgulayarak, “Bu sorunun çözümüne yönelik Bakanlık nezdinde ve üreticilerle bir araya gelerek çözüm üretilmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu. 

Ben Turizm firma sahibi Mehmet Özkeleş, Mercedes-Benz Türk yönetimi ile yaptığı görüşmede kur sabitlemesi gibi bir uygulamaya sıcak bakmadıklarını belirterek, “ İç piyasaya talep olduğunda üretim yapacakları, şu an ihracata yönelik üretim yaptıklarını bana ifade ettiler. Biz önümüzü göremiyoruz ama önümüz uçurum” dedi. 


Köprü maliyeti 
Adıyaman Kahta Petrol sahibi Salih Beyazyıldız, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün getirdiği ağır maliyetlere yönelik sektör mensuplarının  hep birlikte el birliği ile hareket etmesi ve buna bir tepki oluşturması gerektiğini söyledi. 

Konuşulanlar masada kalmasın
Adana Otobüsçüler Derneği Başkanı Ramazan Ilgan, 2005 yılında TOFED’in kurulduğunu o günden bugüne sektörün yaşadığı sorunlara çözüm bulmada tıkanma yaşandığını belirterek, “O günlerden bugünlere hep kontak kapatma konuşulur, ‘büyük firmalarla bir araya gelelim’ denilir. Ama bir sonuç alınamaz. Büyük firmalar sektörü yönetiyor. Yine bir karar çıkmaz. Ben küçük firma olarak ta haklarım var. Burada alınan kararlara herkes uymak zorunda. Bir karar alınıyor ama üç beş gün sonra o karar hayata geçirilemiyor. Konuşulanlar artık masada kalmasın” dedi. 


Maalesef deniz bitti 
TOFED Başkan Yardımcısı Hasan Kurnaz, otobüsçülerin maliyetlerinin çok ciddi oranda yükseldiğine dikkat çekti:  Maalesef deniz bitti. Şu an suni teneffüs yapıyoruz okulların açılması ile birlikte. Biraz dönüşlerde yoğunluk var ama maalesef deniz bitti. Bugün ortalama 1000 km bir yol yapıyor otobüsçü. Yılbaşından bu yana sadece akaryakıt yüzde 36 arttı. 1000 km yolda maliyet 500 TL arttı. Aylık maliyet artış1 15 bin TL ediyor. Döviz kurundaki artış ise yüzde 66. Henüz bu kur artışları köprü geçişlerine ve otoyol ücretlerine yansımadı. Bugün Yavuz Sultan Selim’e 280 TL gidiş dönüşte ödeyen otobüsçü yılbaşından sonra kur artışı yansıtılırsa 480 TL ödeyecek. 15 bin TL köprü maliyeti olacak. Kim kazanıyor bunu. Bir ay sonra herkes seferlerini yarıya düşürecek. Bu konuda gerçekten bir adım atmak gerekiyor. Mazot parasını bulamayacak otobüsçü. Belki artık otobüsçü minibüslerle yolcuyu Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçirecek sefere karşıdan başlayacak. Otobüsçü artık bitiyor. Bilet fiyatlarına zam yapmamız gerekirken şu anda fiyatlar düşüyor. Ankara bilet fiyatları 45 TL’ye düştü. 

Firmalar riski yönetmeyi bilmeli
TOFED Musa Çaktır, maliyet artışlarından sıkıntı çeken tüm şirketler riskleri yönetmeye çalışıyor. Ama riski yönetmek için de kendimizi iyi bilmemiz gerekiyor.  Tüm şirketler gerekli önlemler almak zorunda. Gerekirse küçülecekler, seferlerini, servislerini, ikramlarını azaltacaklar.  Ondan sonra maliyet kalemlerini çıkartıp, para kazanmak için bir adım atacak ve devletten beklentilerini sıralayacaklar. Bizde Bakanlıktan bu taleplere çözüm bulmak için tüm çabamızı göstereceğiz. Ama biz riskleri bilmezsek ve iş süreçlerini daha iyi yönetmeyi beceremezsek sorunlar daha da büyüyecek. Sektörün daha iyi eğitimli insana, yöneticiye ihtiyacı var. Sektör mensupları önce bir araya gelmeyi ve çözüm bulmayı da bölgelerinde öğrenecek. 


Sektörümüzde insanlar perişan
Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOD) Başkanı Serdar Gerilakan, problemlerin ve sorunların ana kaynağının sektörün içinden kaynaklandığını belirterek, “Bir kere samimi değiliz. Büyük firmalar bu sektöre hükmettiği sürece hiçbir sorun çözülmez. Diğer sektörler sıkıntılarına çözüm bulmak için eylem yapıyor, ama biz adım atamıyoruz. Bende 32 yıldır bu işin içindeyim. Biraz samimi olacağız. Hiçbir bölge başkanları bu sorunların çözümü içinde yer almıyor. Ankara’ya tüm dernekler olarak gitmemiz gerekiyor. İzmir Otogarı’nda 2 bin kişi çalışıyor. Bütün haklarımız 18 yıldır gasp edilmiş durumda. Bunun zararını bütün firmalarda görüyor. Otogar çıkış fiyatları çok fahiş. Adımını yanlış attın ver 100 dolar, şortla otobüs yıkadın ver 100 dolar.  Sesini kim çıkarıyor? Türkiye deki büyük firmaları konuşuyoruz ama biz ne yapıyoruz? Sektörümüzdeki insanlar perişan ve adam evine ekmek götüremeyecek durumda.  Ben 4 yıldır dernek başkanıyım. İZOTAŞ ile mahkemeliğiz ama çözüm bulamıyoruz. İZOTAŞ belediyeye 34 milyon TL borçlu şu anda. Ben 7 yıldır TOFED’in onursal başkanına ulaşamıyorum, konuşamıyorum. Sesimizi daha nasıl çıkartabileceğiz. Bu TOFED’i birlikte kurduk. İzmir’de iş bitti. İş yok. 4 senedir bir toplantı yapamıyoruz. Otogarda kontrol kaybolmuş durumda. Ben İzmir Otogarı’nda Metro Turizm’e yapılan yanlışlara karşı çıktım firmaya sahip çıktım. Bireysel otobüsçüler bitti. Perişan haldeler. İzmir Otogarı’nda otobüsçünün sırtından milyonlar kazanılıyor. Yazın 80-90 bin insan, kışın 50 bin insan otogardan geçiyor. Beraber kenetlenelim, doğru olalım. Yazıhane sahipleri ayakçı oldu. Herkes kendi derneklerini Afyon gibi sahiplenseler bakın neler olacak! Her firma kendine göre büyük firma. Biz TOFED’te daha çok firma sahibi olmasını istiyoruz. TOFED’in bütün otogarlara hissedar olmasını istiyoruz, böyle güçlü oluruz. Bizim sahibimiz yok. Lobimiz yok. Biz diyoruz ki; “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” Benim hiçbir ihtiyacım yok. 32 yıldır bu işi yapıyorum. Emeğim var. Bize yardımcı olun, kenetlenelim” dedi. 

TOFED Başkanı Birol Özcan İZOTAŞ’ta yaşanan sorunlara yönelik İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan 15 Ekim’e kadar bir randevu alınması yönünde bir karar aldıklarını belirtti.  


Önümüzdeki günler zor 
Toplantının kapanış konuşmasını TOFED Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Selami Tırış yaptı: Sektörün durumu hakikaten iyi durumlara gitmeyecek. Şu an bir hareketlilik var artan maliyetler nedeniyle önümüzdeki aylar çok zor, Bununla birlikte daha çok bir araya gelerek sorunlara çözüm aramalıyız. Büyük firma diye bir şey yok. Hepimiz bir noktadan geldik. Herkes kendi içinde büyük. Burada servis kararı almak için bir araya geldik. Konuşurken herkes tamam diyor ama sonuçta bir şey elde edilmiyor. Bundan yine de yılmamamız gerekiyor. TOFED’in elinden geleni yaptığını düşünüyorum. Temennimiz tabiî ki daha büyük katkı vermek. Yönetmelikte değişiklikler için ve U-ETDS uygulamasına yönelik taleplerimizi Bakanlığa iletmemiz gerekiyor. Kurdaki artışa yönelik bir araştırma yapılmalı, ne kadar bir borç yükü var ona göre üretici firmalarla görüşülebilir. Otogarlarla ilgili sorunlar noktasında çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki günler zor ama el ele vererek karamsar olmadan bu sorunları çözeceğiz. Otobüsçülük bitmeyecek. İnşallah daha güzel günlerimizde olur” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159