banner69

Sınır kapılarında yeni uygulamalar başlıyor

banner113

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kapıkule, Hamzabeyli ve İpsala Sınır kapılarında yeni uygulamalar getirdi. Uygulama uluslararası düzenli, grup yolcu taşımacılığı faaliyetlerini sürdüren B1 ve B2 yetki belgeli tüm işletmeleri kapsıyor.

banner114
TURİZM TAŞIMA 13.11.2017, 12:10 13.11.2017, 12:38 Taşıma Dünyası
Sınır kapılarında yeni uygulamalar başlıyor
TTDER Yönetim Kurulu Toplantısı, 6 Kasım Pazartesi günü, genel merkezde yapıldı. Toplantıya TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, TTDER Başkanı Sümer Yığcı, Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz ile Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. 

TTDER Genel Sekreteri Nusret Ertürk, Avrupa’ya açılan sınır kapılarında yeni uygulamalar getirildiğine yönelik bilgilendirmelerde bulundu: “Hangi kapıdan çıkılırsa çıkılsın, yolcu isim listesinin en az yarım saat önce kapılara mail ortamında bildirilmesi zorunluluğu getirildi. Kapıkule sınır kapısında yeni geliş ve gidiş yolcu terminali yapılmış, yılbaşından önce hizmete açılacağı söylendi. Otomobiller ile otobüs yolcuları ayrıldı. Bu salonlar sadece yaya ve otobüs yolcularına hizmet verecek. Kapıkule’ye ulaşan otobüs, öncelikle sadece otobüslere ayrılmış bulunan peronla yolcu salonu önüne tek tek ve geliş sırasına göre alınacak. Tüm yolcu ve eşyalar yolcuların sorumluluğunda x-ray cihazlarından ve muayeneden geçecekler. Pasaport polisinden sonra serbest alana alınacaklar. Otobüslerine de tüm işlemleri tamamlanmış olarak binecekler. Yurtdışından geliş işlemleri de böyle olacak, farklılık yok. Dolayısıyla muayeneden geçmeyen hiçbir bagaj ve eşyanın otobüse yüklenmesi mümkün olmayacak. Araç personelinin sorumluluğunda zati eşyalarının dışında hiçbir eşyanın muayeneden geçirilmesi mümkün olmayacak. Her yolcuya bagaj fişi zorunluluğu getirildi. Her yolcu kendi bagajı ile eşleştirilecek. 

Bir ihbar hattı oluşturuldu. Kuşkulu davranan yolcular ile ilgili 24 saat ihbar etme imkanı getirildi. Grup götüren ve getirenler için biraz daha kolay olacak. Listeler aynı. Bagaj fişleri ile değişiklerde yolcu listesine sticker ile yapıştırılması gerekiyor. Koltuk numarası, isim, bagaja yapıştırılacak. Şüpheli durumlar dışında araçlar x-rayden geçmeyecek. Plakaların doğrulanması açısından plaka tanıma sistemi getirildi. Bir otobüsün işleminin yarım saat içerisinde bitirileceği ifade ediliyor. Bütün işlemler, bütün kontroller bir yerde yapılıyor. Bilet satış programı kullanan işletmecilerin biletleme programı satın aldıkları şirket ile görüşerek araçta bulundurulması zorunlu olan yolcu listelerinin, excel formatına çevrilerek ilgili kuruma gönderilmesi küçük bir ara yazılımla çözülebilecek. Ara duraktan yolcu alınması halinde ilave olan yolcu listesinin güncellenerek gönderilmesi de mümkün. Bu nedenle yazılım firmanız ve biletleme programcınız ile acilen görüşülmesinde fayda görüyoruz.” 

Dijital takograf 
Toplantıda bazı ülkelerin vergilendirmeye yönelik aldığı ücretler de gündeme geldi. Avrupa yollarında sürücülerin araç başında kaldığı sürelere yönelik çok ciddi denetimlerin yapıldığı ifade edildi. Sürücülerin dijital takografların kullanımı noktasında bilgilerinin yeterli olmaması nedeniyle Avrupa’da cezalarla karşılaşıldığına dikkat çekilerek İTO’da bir eğitim semineri düzenlenmesi için çalışmalar yapılacak. Toplantıda, AB’nin, 2019’da dijital takografa yönelik yeni bir uygulamanın getirildiği bilgisi de verildi.  

İç turizmdeki sıkıntılar 
Toplantıda iç turizmde yaşanan sıkıntılar da dile getirildi. Artan maliyetlere yönelik yeni fiyatlandırmaların yapılması konuşuldu.  

UBER gibi oluşumlar 
UBER gibi internet üzerinden yapılan uygulamaların getirdiği sıkıntılar da dile getirildi. Teknolojik gelişimlerle mücadele etmek yerine, onunla rekabet edecek yapının kurulmasına yönelik bir çalışma yapılmasının üzerinde duruldu. ■

SINIR KAPILARINDAKİ YENİ UYGULAMALAR 

1- Avrupa yönüne yolcu taşımacılığı faaliyetini sürdüren firmalar; B1 ve B2 yetki belgesine kayıtlı araç listelerini, işletmenin antetli kağıdına imzalı ve kaşeli olarak, 15 Kasım 2017 tarihine kadar, [email protected] e-posta adresine göndermek zorunda. Araçlarda değişiklik olması halinde listeler güncellenecek. 
2- Yolcu isim listeleri; firma antetli olarak ekte gönderilen excel formatına uygun olarak gönderilecek. Listeler firmanın unvanı, plaka, taşıma güzergahı ve araç personel bilgilerinin tamamını içermeli. Yolcuların; adı soyadı, TCKN veya pasaport no, tabiiyeti ve iletişim (GSM, telefon) bilgileri eksiksiz ve doğru olarak doldurulmalı. Her sefer için otobüsün ilk hareket noktasından veya son hareket ettiği yolcu terminalinden araç ilgili gümrük kapısına ulaşmadan önce güncel listenin [email protected] e-posta adresine gönderilmesi zorunlu. 
3- Yolcu listeleri kesinlikle el yazısıyla doldurulmayacak, bilgisayar ve daktilo ile doldurulacak, okunaklı olmak zorunda. GSM tel numarası istenecek, yolcunun vermemesi halinde boş bırakılacak. 
4- İlk çıkış noktasından sonra yolda yolcu alınması durumunda ek liste düzenlenerek veya liste güncellenerek tekrar, araç gümrük kapısına ulaşmadan önce gönderilecek. Yolda yolcu alınması ve listeye ilave edilememesi durumunda yolcu araçtan indirilecek. Yolcu gümrüklü sahaya girmeden önce yaya geçişe yönlendirilmek zorunda. 
5- Önceden yolcu listesi gönderme zorunluluğu yurtiçinden yurtdışına ve yurtdışından yurtiçine yapılan tüm seferlerde geçerli. 
6- Yolcu listelerinde olmasına rağmen mola yerinde veya yolda inen yolcular Emniyet ve Gümrük Müdürlüğüne acilen bildirilecek. Ayrıca seyahat süresince dikkat çeken, şüpheli davranışlar sergileyen, kuşkulu ve tedirgin olan yolcular güvenlik güçlerine bildirilecek. 
Emniyet Kapıkule Polis hattı: 0535 680 74 92 
7- Yolcu isim listelerinde olmayan yolcular otobüsten indirilecek.
8- Yolcu bagajları, el çantaları dahil, bagaj etiketiyle etiketlendirilecek. Etiketlenen bagajların yolcu biletleriyle irtibatlandırılması şart. Bagaj etiketinde firma ismi ve logo, yolcunun adı soyadı, sefer no, gideceği yer ve bilet numarası bulundurulması zorunlu.
9- Yolcu beraberinde olmayan eşya ve kargonun taşınmasına müsaade edilmeyecek. Sahipsiz ve yolcu biletiyle irtibatlandırılmayan bagaj ve eşyadan araç personeli sorumlu. Araçta bulunması halinde yasal  mevzuat hükümleri uygulanacak. 
10- Tüm yolculara seyahat başlangıcında, araçta bulundurulması ve taşınması yasak olan mal ve eşya ile gümrük kapılarında giriş ve çıkışlarda beyan edilmesi zorunlu olan eşya ve gümrük muafiyetleriyle ilgili bilgilendirme yapılması isteniyor. Yurtdışından getirilebilen içki ve sigara konusunda muafiyet hakkı araç personeli tarafından istismar edilmemeli.
11- Yolcu beraberinde olan eşya ticari kargo niteliği taşıyamaz. Otobüs işletmeleri eşya taşımacılığı yapamaz. 


TTDER Toplantısı Soldan Sağa: Alfa Turizm firma sahibi Fatih Çolak, Katırcıoğlu Turizm Genel Müdürü Mustafa Sarı,  Hanedan Tur firma sahibi Halil Sezer, TTDER Genel Sekreteri Nusret Ertürk, TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, TTDER Başkan Yardımcısı, Mini Tur firma sahibi Mehmet Öksüz,  TTDER  Başkanı ve Sümer Seyahat firma sahibi Sümer Yığcı, Tamer Turizm firma sahibi Mümtaz Er, TOF Başkan Yardımcısı Tahsin Yücefer,  Lider Turizm firma sahibi Seyit Ali Özdamar, Aker Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Ak,  Koray Turizm firma sahibi Koray Yılmaz, Merter Turizm firma sahibi Güray Buruk, 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159