banner69

Otobüslerin tamamı yenileniyor

banner113

Çorum’da toplu ulaşımda değişim süreci başladı. Mevcutta 57 araç var. Yeni dönemde ise 72 araçla toplu taşıma hizmeti verilecek. 27 kısa, 45’de uzun araçla bu hizmet yapılacak. Araçlar 2018 model olacak.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 11.12.2017, 17:37 11.12.2017, 17:41 Taşıma Dünyası
Otobüslerin tamamı yenileniyor

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü. “Mevcutta 57 uzun araç var. Yeni dönemde 72 araçla toplu taşıma hizmeti verilecek. Araç sayısı 17 artmış oluyor. Zaman içinde gerekirse yine artırabileceğiz. 27 kısa, 45’de uzun araçlarla bu hizmet yapılacak. Araçlar 2018 model olacak. Mevcut araçların yaşı 2018’de 10 olacak” dedi.

2018-2028 yılları arasını kapsayan Toplu Taşıma İhalesini katılan tek firma olan mevcut firma Çorum Ulaş A.Ş kazandı. İhale sürecinin tamamlanması ile birlikte Çorum’da şehiriçi toplu ulaşımda büyük yenilikler olacak.

Toplu taşıma da yeni hat işletim süresi 07.07.2018’de ilk seferle başlayacak. 06.07.2028’de ise son seferle birlikte bitecek.İhaleyi alarak, sözleşmeyi imzalayan firma Belediyeye aylık hat işletim bedeli olarak 150 bin TL ödeyecek. Böylece Belediyeye ciddi bir gelir kaynağı sağlamış olacak. Şu anda alınan bedel 25 bin lira olduğu düşünüldüğünde yeni dönemde gelirde 6 kat artacak.

Mevcut araçların sadece 10 tanesi engellilere uygun donanıma sahip. Yeni sistemde tüm araçlar alçak tabanlı, yana yatabilir körük sistemine ve engelli rampasına sahip olacak. Tüm engelliler ulaşılabilir bir toplu taşıma hizmeti alacak.

Çorum Belediyesi otobüslerin rengini de vatandaşlara soracak. Yapılacak olan anketle araçların rengine vatandaşlar karar verecek.
Yeni dönemde tamamen akıllı kart sistemine geçilecek. Akıllı kartlar kişiye özgü olacak.

Yetersiz bakiyeden kaynaklı sorunlar da yeni dönemde ortadan kalkacak. Her akıllı kartın 2 binimlik eksi bakiye hakkı olacak. İlk lira yüklemesinde bu eksi bakiye tahsil edilecek. Eksik bakiyeli karta 60 gün içinde yükleme yapılmazsa kart bloke olacak. Bunun dışında merkezi bir noktaya, KİOSK bakiye yükleme makinesi konulacak. Günün her saatinde yükleme yapılabilecek. Bakiye sorgulama, yükleme gibi işlemler mahallelerde konuşlanacak ekmek büfeleri veya yükleme noktalarında yapılacak. İnternet ve akıllı telefonlardan kredi kartı kullanılarak bakiye yüklemesi yapılabilecek.

Araçlarda kamera olacak

Yeni araçlarımızın tümünde kamera olacak ve her anı takip edilecek. Bunu zaten 2-3 yıl önce başlatmıştık. Şikayetlerin çoğunu da önlemiştik. Hem sürücüler dikkatli olmaya başladı hem de lüzumsuz şikayetler azaldı.

Hepsi klimalı olacak

57 aracın 46 tanesinde klima yok olanında da klima çalışmıyor. Yeni alınan tüm araçlarda klima olacak ve sürekli kullanıma açık olacak. Yaz ve kış dönemlerinde konforlu bir toplu taşıma hizmeti verilmiş olacak.

Kişisel sahiplik olmayacak

Tüm otobüsler ihaleyi alan şahıs veya firmanın üzerine kayıtlı olacak. Yaşanan sorunlarda tek muhatap olacak. Şu an olduğu gibi birçok kişiyle veya hissedarlarla muhatap olmayacağız. Yaşadığımız sorunların çoğunun kaynağı da budur. Otobüs sahibi yaptığı hizmetin kalitesi ve yolcu memnuniyeti öncesi aracını düşünüyor. Yeni sistemde bu sorunda çözülmüş olacak.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159