11.04.2016, 21:20

2017-2021 Karayolu Taşımacılığı Vizyonu

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a teşekkür ediyorum. 7 Nisan Perşembe günü çalıştay niteliğinde geniş katılımlı bir toplantı yaptık. Karayollarında yolcu taşıyan tüm unsurların yer aldığı bir toplantı oldu. Bunun düzenli hale gelmesi için Müsteşar Yardımcımız Şaban Atlas ile konuştuk. Toplantının mahiyeti “2017-2021 Karayolu Taşımacılığı Vizyonu”ydu. 

Taleplerimiz 

Bizim oradaki taleplerimiz hat esası ve sınıflandırmanın getirilmesi, eğitimin artırılması, meslek yüksekokullarına paralel olarak meslek liselerinin kurulması, STK’lar arasında ciddi bir sinerji oluşturulması, danışma kurulunun varlığı ve bunları sağlayacak şekilde nitelikte düzenlenmesi… Bunların sürdürülebilir formel bir yapıya kavuşturulması lazım. Bürokratik işlemlerde, istatistiki verilerde sektörün içinde bulunduğu akıllı sistemlerin yoğun bir şekilde kullanılması lazım. Bazı izinlerin internet üzerinden yapılmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması lazım. Bürokrasiyi azaltmak için akıl sistemlerin mutlaka kullanılması lazım. Turizm taşımacılığında altyapının mutlaka iyileştirilmesi lazım. Karayolu taşımacılığının toplu taşıma kapsamına alınması lazım. 

Yeni tanımlar gerekiyor

Otobüs işletmeciliği 2021, 2023 ve 2030 yıllarında nasıl olacak, bunları değerlendireceğiz. Bu mali yeterlilik kriteri özmal otobüs olmamalı, bu değişmeli. Firmaların mesleki yeterlilikleri de mutlaka mali yeterliliğe paralel olarak şirketlerin kendi içinde iç denetim sistemlerini oluşturmaları, eğitim sertifika programları yapmaları lazım. Mesleki yeterlilik için yeni tanımların getirilmesi lazım. Otogar projelerinin konumu ve  proje standartlarının ulusal ulaşım sisteminin bir halkası olarak, UHD Bakanlığı tarafından belirlenmesi lazım. 
Denetimler belirleyicidir
Denetimlerin yetersiz olduğunu söyledik. Hatta ikili denetim yapılması lazım. Korsan taşımanın, kayıt dışı taşımanın önüne geçilmesi lazım. Karayolu standartlarının yükseltilmesini konuştuk. Karayolları yetkilileri vardı, TÜV yetkilileri vardı. Karayolu standartları yükseltilmeli ve kara noktaların giderilmesi lazım. Otobüsün yolculukta teşvik kapsamına mutlaka alınması lazım. Trafikte kapasite kullanımı düzenlenmeli, bununla birlikte verimlilik artacaktır. 

Bugünkü genelge yetersiz

İkinci el ihracatının teşvik edilmesini istiyoruz. Araçlardaki akıllı sistemler de teşvik kapsamına alınmalı ve bu sistemler vergisiz getirilmeli. Bunlarla birlikte, trafik güvenliği eylem planına paralel olarak trafikte güvenliğin artırılması ve yolun paydaşı olan herkesin denetim kapsamına alınması kusursuz sorumluluk ve müteselsilen sorumluluğun yeniden tanımlanması gerekiyor. Özellikle trafik güvenliğinin fonu genişletilerek sigorta poliçelerinin maliyetlerinin azaltılması lazım. 5 milyon ticari taşıtın kayıt dışı sigortasız yollarda dolaşması büyük bir risk yaratıyor. Bunun mutlaka çözülmesi lazım. Kısacası kaynak israfı, kapasite kullanımı, verimlilik konularının vizyona konulması lazım. Altyapı ve işletmede entegrasyon sağlanarak taşımanın hızlandırılması ve daha ekonomik hale gelmesi lazım. Onun için de kombine taşımacılık mevzuatı, mutlaka hazırlanmalı. Bugünkü genelge yetersiz. Şu anda havaalanlarında uçak şirketleri, otobüs şirketlerine, bir şekilde yolcu satıyorlar. Bazı monopoller oluşmaya başladı bile. Onun için kombine taşımacılık mevzuatı her mod kendi yolcusunu taşır mantığı ile yeniden yapılandırılmalı. 

Sektörün sorunlarının çözümü aslında bir bakıma ekonomik gelişmenin önünün de açılması demektir. Bu görüş ve taleplerin detaylı tartışılması, sorunların kaynağına inilmesini sağlayacaktır. Böylelikle sektör geleceğe ve tabii, hizmetine daha sağlıklı bakacaktır. Kazaların sebep ve sonuçlarının değerlendirilmesi, şirketlerin kurumsal olması, sürücü eğitimleri, sigorta sistemi ve bütün bunların şirketlerin iç yapılarında yeniden değerlendirilmesi lazım. Bu ulusal ve yerel taşıma sistemlerinin yeniden entegrasyonu konusu ki bugüne kadar yazdığımız yazıların özetidir bu zaten. 
Haftaya da bu toplantının değerlendirmesine devam edeceğim.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159