19.07.2021, 11:33

Bölünme değil, bütünleşme zamanı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Afyon’da 8-9 Temmuz 2021 tarihlerinde Ulaştırma ve Lojistik Ana Plan Çalıştayı düzenledi.  Bakan Sayın Adil Karaismailoğlu ve ekibine bütün sektörlerin paydaşlarının biraraya getirildiği bir çalıştay düzenlediği için teşekkür ediyoruz. Çalıştay da Ulaştırma Strateji Belgesi hazırlandı. Kısa ve çok anlaşılır bir metin ortaya çıktı. Strateji Belgesi’ne konulan fikirler hayata geçirilirse ulaşım ve lojistikle ilgili sorunların büyük bölümünün çözüleceğine inanıyorum. 

Ben çalıştaydaki konuşmamda da ifade ettim. Sektörümüzün iş süreçleri bir bakanlığı ile değil birçok bakanlığı ilgilendiriyor. Sivil insiyatifinde dahil edildiği bakanlıklar arası koordinasyon kurulunun kurulması gerekiyor. Sorunların çözümünde ve mevzuatların oluşturulmasında çok daha hızlı ilerleyeceğimizi düşünüyoruz. 

Bu çalıştayda TOFED ve TOBB Sektör Meclisi heyeti olarak bulunduk. Ortak akıl heyetinde de yer aldık. Sayın Bakan da ortak akıl konferansına katıldı ve ekibiyle birlikte bu konulara hazır olduğunu gösterdi. Sayın Bakan ile kısa bir görüşmemiz de oldu. Dertlerimizi anlatma fırsatı bulduk.  Sektörümüzün sorunlarını içeren özet bir raporu Sayın Cumhurbaşkanına, geniş raporu ile ilgili bakanlıklara sunacağız. 

Taban ücret konusu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı taban ücret getirmeye çalışıyor. Bunu Afyon’da konuştuk. Çok düşük taban ücret konuluyor. Bu kabul edilebilir değil. 327 firmanın olduğu yerde, mücbir sebep olmadan taban ücret getirmek doğru değil. Taban ücret zaten uygulanabilir de değil. Bakanlığın müdahalesine gerek yok. 

HES Kodu uygulamasına dikkat

Normalleşme sürecinde çok hızlı bir aşılanma çalışmaları yürütüldü. İnsanlar artık daha rahatlıkla seyahat edebiliyor. Ama asıl bu noktada firmalarımız yöneticileriyle ve çalışanlarıyla hijyen kurallarına, sosyal mesafa ve HES Kodu uygulamasına dikkat etmesi gerekiyor. Yeni kısıtlama yaşamak istemiyorsak, kurallara uyulması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta içinde HES Kodu noktasında bazı sorumsuz davranışlar medyaya yansıdı. Bir firmanın sorumsuzluğu bütün sektöre mal edilmemeli.  

Bayram tatili

Kurban Bayramı tatili 9 gün olarak belirlendi. Hareketli bir süreç olacak. Aşılama hızı böyle devam ederse, okullar da açılacak tam anlamıyla normale dönebileceğiz. 
B1 ve D1 belgeli firmalara B2 ve D2 belgesindeki otobüsleri kullanmayla ilgili 31 Temmuz’a kadar izin verildi. Ben yolcu talebindeki artış kaynaklı araç ihtiyacının da bu şekilde karşılanacağını düşünüyorum.

Tekelleşmeye karşıyız

Obilet’in Biletall’ı satın almasını son derece yalnış buldum. Rekabet Kurumu’nun bunu nasıl onayladığını anlamıyorum. Şu anda hazırlıklar var ve komisyon oranlarını artırmaya çalışacaklar. Ama şunu hep söylüyorum; bu sektör kendi yazılımını, kendi yapması gerekiyor. Biz Obilet veya Biletall’a karşı değiliz. Ama tekelleşmeye karşıyız. Rekabet Kurumu yalnış yapmıştır. Sektör için handikap oluşturmuştur.

Herkes üzerine düşen fedakarlığı yapacak

Hatay’da bazı firmalar biraraya gelerek görüşmelerde bulunmuşlar. Bence firmalar biraraya gelme noktasında çok geç kaldılar. Çok daha önce biraraya gelmeliydiler. Bizde 12 Temmuz Pazartesi günü Hatay’da toplantıya katılan bazı firma sahipleri ile bir toplantı yaptık. Dertlerini, sıkıntılarını  aktardılar. Talepleri oldu. ‘TOFED Türkiye ismini almış bir federasyondur ve biz onun içinde yer almak istiyoruz” dediler. Bu istek uygun bulundu. Bazı isteklerle ilgili ise sıkıntılar olabilir.

Ama söktörde bölünme zamanı değil, bütünleşme zamanı. Herkes üzerine düşeni yapacaktır. Bölmek kolay ama bütünleştirmek zor. Birlikte hareket etmek önemlidir. TOFED merkezinin Ankara’ya taşınması yönünde talepler oldu. Sektörün büyük çoğunluğu İstanbul’da. 

UND, TÜRSAB, TÜSİAD, MÜSİAD İstanbul’da. Ancak TOFED’in Ankara’da etkin bir temsilciliğinin olması noktasında arkadaşlara hak veriyorum. Profesyonel kadronun güçlendirilmesi gerekiyor. Bugüne kadar meslek örgütlerinde hizmet veren arkadaşları da yok saymayı doğru bulmuyoruz. Onların da içinde yer alacağı bir ortak yapının oluşturulması gerekiyor. TOFED sektörün bir kuruluşudur. Adı Türkiye’dir. 

Ayrı bir federasyon yönetiminde yer almama rağmen ben üzerime düşeni yaparım. İlla Başkan olmak şart değil. Oradaki iradenin vereceği göreve her zaman hazırız. Hepimizin anlayışlı olması gerekiyor. Ufak tefek sorunlar var ama çözülür diye düşünüyoruz. Dere geçiyoruz şu anda at değiştirmenin de bir anlamı yok. Hele hele sektörün geleceğinin tayin edileceği bu süreçte bölmenin değil, bütünleşmenin yararı var. gerek Hatay’daki iradenin temsilcilerine, gerekse TOFED temsilcilerine çok iş düşüyor. Herkes üstüne düşen fedakarlığı yapması lazım.

İyi Bayramlar dilerim.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159