03.08.2015, 11:04

Konuşmaya değil, çözüm üretmeye odaklanalım

Sektör meclisimiz yeniden yapılandı ve başkanlığına getirildim. 29 Temmuz’da ilk toplantımızı yaptık. Gündemi, sektörün en önemli sorunlarının çözüm sürecine taşınması oluşturmuştu. Çok değerli iki hocamız da bize katılıyor. Mustafa Ilıcalı, bürokrasi tarafından, ulaştırma biriminin Türkiye’deki önemli kişiliği ile Mecliste bulunmuş, süreçlerin nasıl yönetileceği konusunda tecrübeli ve bilgili bir arkadaşımız… Onun için Mustafa Hocayı çok önemsiyoruz, bu meclis içinde bulunması bizim için çok isabet oldu. Bu konuda ben Sayın Sümer Yığcı’ya da teşekkür ediyorum, fedakarlık yaptı hocamızın meclise katılması konusunda. 

Otogarların konumlandırılması ve işletilmesi…

Toplantıda, otogarların konumlandırılması ve işletilmesi ile ilgili esasların belirlenmesi sektör olarak kullanacağımız mekanlarla ilgili bir iradeyi kullanabilir durumda olmamız; onun dışında, otogarların konumlandırılması, inşa edilmesi, işletilmesi ile ilgili -bu anlamda, bizim bugüne kadar hep yazarak söylediğimiz- konuları artık çözme noktasına geldik. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üzerinden; biz, bu sektörün ulusal ulaşım sistemlerinin en önemli halkalarından birisi otogarlardır mantığı ile hareket ediyoruz… Otogarların konumlandırılması, yapılması ve işletilmesi ilgili süreçlerde sektör mensuplarının görüşünün alınmasından yanayız. Bu çalışmaların Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülmesi gerekir. Bu yapıya Şehircilik Bakanlığı ve ilgili belediyenin de katılması gerekir. Ama ondan önemlisi, bütün bunların gündeme taşınabilmesi için Karayolu Ulaştırma Şurası veya Sempozyumu yapmamız lazım. Ulusal Ulaşım Sempozyumu adıyla da yapabiliriz. 

Ulaşımda verimlilik

Bizim hedefimiz; ulaşımda verimliliği sağlamak için taşımacılıktaki tüm sistemlerin, insan taşımacılığında hız, güven ve konforu sağlayacak şekilde, zaman kayıplarını en aza indirecek şekilde yeniden yapılandırılması olmalıdır.  Bundan sonra atılacak her adımın o büyük planın, yani Ulusal Ulaşım Sistemi planının bir parçası olacak şekilde konumlandırılmasını da temin etmemiz lazım. Biz, Meclis olarak Odalar Birliğinde bunu yapmaya çalışacağız. Yurt çapında, karar verici organlarla ilişkiye girip bu süreci doğru yönetmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bunu yapacağımıza da inanıyoruz. 
Bunun dışında, işte, otogarlarla ilgili bazı arkadaşlarımızın şikayetleri oldu… Tabii, sadece İstanbul’daki değil Türkiye’deki bütün otogarlarda tarife konusunda bazı sıkıntılar yaşanıyor… Bunların çözülmesi lazım.

Doğru yerde durup doğru kararlar almalıyız

Sonuç olarak; biz Odalar Birliğindeki platformumuzu çok doğru kullanarak sektörün eğitim sorunlarını çözmek; otogar bünyesi içinde yüksekokul yapmak; daha sonra TOSEV ve IPRU’yu doğru kullanarak otomotiv şirketlerinin de fayda sağlayacağı şekilde verimliliğin artmasını sağlamak; ikinci el otobüslerin ihraç edilmesini sağlayacak teşvikleri mutlaka çıkartmak; kombine taşımacılığın mevzuatını hazırlamak gibi temel ve zorunlu altyapı çalışmalarına yönelmeliyiz. Bu, aynı zamanda sektörün geleceğini de görmek demektir. Şu anda var olan sıkıntıları aşmak için meslek lisesi, meslek yüksekokulu gibi birtakım kavramlar geliştirip sektörün eğitimli eleman ihtiyacını kapatmak; odalar birliğinde temel hedeflerimiz olacak. Bu konuda ciddi adımlar atacağız, bunun için de aramıza katılan çok değerli iki akademisyeni en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bu adımları hızla atmalıyız. Sorunlarımızı çözüme kavuşturmanın yegane yolu, Türkiye’de ulaşım entegrasyonunun sağlanması ve verimliktir. Biz, verimlilik üzerine çalışmalar yapacağız. Bu çalışmalarla karayolu ulaşımının birikmiş sorunlarını hızlı şekilde çözmeye başlayabiliriz.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159