02.11.2022, 12:52

Otogar çıkış ücretlerindeki artışlar sıkıntı yaratıyor

Yaz sezonu bitti, bilet fiyatları çok düştü ve sektörde yıkıcı ve haksız rekabetin düzeyi çok arttı. Sektör mensuplarımızın daha dikkatli olması gerekiyor. Enfyasyonun artışında ulaşım sektörü önemli bir kalem olarak gösterildi. Şimdi özellikle şehirlerarası taşımacılıkta yaşanan yıkıcı rekabetin enflasyona yansımasını hep birlikte göreceğiz. 

Bölünmüş yollarda hız sınırı 

Şehirlerarası yollardan otobüsler geçerken meskun mahallelerde hız sınırı aşıldığı için ciddi cezalar kesiliyor. İçişleri Bakanlığı’nın trafik güvenliğine yönelik attığı her adımı bizde destekliyoruz. Ancak geçmişten gelen bir takım yalnışlıkları da ortadan kaldırmak gerekiyor.. Bugün artık yollarımızın tamamı bölünmüş yol haline geldi. Ama hala otobüsler 50 km hızla geçmek zorunda bırakılıyor. Yolcularda kaygılanıyor ve ‘neden yavaş gidiyorsunuz, araçta bir arıza mı var’ sorusunu yöneltiyor.  Uzun yola giden bir otobüs meskun mahallelerde geçerken hızını 50 km’ye düşürdüğü anda o yolculuk bitmiyor. Zaman kayıpları oluyor, şoför ihtiyacı artıyor. Onun için meskun mahallelerde bölünmüş yollarda otobüslerin sürat tahdidini 70 km’ye çıkarılması gerekiyor. Ama biz 70 km’ye çıkmadığımız sürece yolculuk süresi gerçekten çok uzun hale gelecek. 

Bu konuda İçişleri Bakanlığı’ndan İller İdaresi’nden, Belediyeler Birliği’nden destek bekliyoruz. Bu ülkede 150 milyonu aşkın otobüsle seyahat ediyor. Bu insanların ulaşım konforunu,  hızını arttırmanın yolu da bu tür eski yalnışlıkların ortadan kaldırılması ile mümkün.

Buradan şunu da vurgulamam gerekiyor; Bu yasak bugün var. Bütün otobüsçülerinde buna uyması gerekiyor. Bu cezalarla karşılaşmamak için mevcut kurala uyacaklar. Bu kuralın değiştirilmesi için birşeyler yapmak için çaba göstereceğiz. Ama yapamazsak, bu kurala uyacaklar. 

Otogar çıkış ücretleri 

Öte yandan bazı illerde otogar çıkış ücretlerine yönelik çok ciddi artışlar oldu. Bu sektörde ciddi sıkıntılar yaratıyor. Ulaştırma Bakanlığı ile bu konuyu görüştük. Otogarların da işletme maliyetlerinin arttığını biliyoruz. Ama bu ölçüsüz zamları yapmayı da gerektirmiyor. Otogar yönetimlerinin fiyatlarını aşağı çekmesi sektörü de rahatlatacaktır.

İTO ve TÜRSAB seçimleri 

Önümüzde İTO ve TÜRSAB seçimleri var. TÜRSAB’ da farklı sesler çıkmaya başladı. İttifak yaparak hep birlikte yönetmekte fayda var. Ama kolayda değil bu. Birçok ilde oda ticaret odaları seçimlerinde meslektaşlarımızın meslek komitelerine seçildiğini görüyoruz. Sektörün temsil gücü artıyor. Önemli olan odaları çalıştırmak ve sektörün sorunlarının çözüm noktasına yaklaştırmak. 

Anadolu Otogarı 

Anadolu Otogarı noktasında çalışmalar sürüyor. Bir şirket kurulması noktasında adım atmaya çalışıyoruz. Nasıl kurulacak, kimler olacak, olmayacak? Bütün D1 belgeli firmaların içinde yer aldığı bir şirketin kurulmasını Bakanlığa taahhüt ettik. Bu şirket kurulursa Bakanlık hazır. Proje konusunda adımları attık.  

Beylikdüzü Cep Terminali 

Beylikdüzü’nde bir cep terminali oluşturulması noktasında İBB ile bir toplantı yaptık. Bu konuda yeni adımların atılacağı toplantıyı Belediye yönetimi erteledi. Belediye de görev değişiklikleri oldu. Beylikdüzü çok ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Bu sorunu çözmek için de Belediyeden randevu bekliyoruz.  Katılımcı bir anlayışla bu sorunu çözeceğimize inanıyoruz. 

Yönetmelik Çalıştayı

Yönetmelik Çalıştayı’nın Aralık ayında gerçekleştirileceğine yönelik beklentimiz sürüyor. Bunun arkasından Otogarlar Çalıştayı yapmayı düşünüyoruz. Otogar projelerine bir konsept getirilmesi gerekiyor. Belediyeler Birliği Genel

Sekreteri Sayın Hayri Baraçlı ile görüştük. Toplantı yapılması noktasında bir mutabakat sağlandı. İlgili bakanlıkların da yetkililerin de bu çalıştayda olması önemli. Şehiriçi ve şehirlerarası mevzuat birbirinin içine geçmiş ve daha karmaşık hale gelmiş durumda. Bu durum sıkıntı yaratıyor. Belediyeler il içinde taşımacılık yapanlarla sorumludur. Onlar belgelerini verdiklerini servis, taksi, dolmuş, özel halk otobüsü gibi araçlara disiplin getirmekle, fiyatlarını belirlemekle sorumludur. 

Şehirlerarası ve turizm otobüsleri 4925 sayılı Taşıma Kanunu kapsamındadır ve onun kurallarına tabidir. Belediyelerin kendi yetki alanında olmayan şehirlerarası ve turizm otobüslerine engel koyması doğru değildir. Bunun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği D2 yetki belgesi yok sayılarak servis araçlarına turizm tahsis belgesi veriliyor. Yeteri kadar atıl kapasite var. Bir de bu sorunu yaşamak istemiyoruz. Ulaştırma Politika Belgesi var.

Orada yazılanların hiçbirini yerine getirmiyoruz. Altyapı var, yollar var, lojistik noktasında atılan adımlar var. Ama ulaşımda enteğrasyon altyapısı ile ilgili hiçbir adım atılmış değil. Biz bunların takipçisiyiz. Bu adımların atılması noktasında Ulaştırma Bakanlığı’ndan destek isteyeceğiz.
Tüm ülkemizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum. ■

Yorumlar (1)
Şükrü Şen 1 yıl önce
Belediyeler il dışından gelen araçlara karışamaz ne demek ,5216 ve 5393 sayılı kanunlar neden var o zaman..kaldı ki her iki kanun özel yasa kanunudur...buyuksehir yasası il içinde uygulanmalı. Yönetmelikle kanun nasıl değişecek. Biridi albay diğeri çavuş..
banner117
15
açık
banner159