21.11.2023, 14:13

Sayın Bakan Abdülkadir Uraloğlu’ndan acil randevu talep ediyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Araç Takip Sistemi (ATS) verilerin bildirim zorunluluğuna yönelik tekrar tekrar uyarılarda bulunuyor. Meslek örgütlerine de bu zorunluluğun 1 0cak 2024’te başlayacağına yönelik yazılar gönderiyor. ATS verilerin bildirim zorunluluğu aslında 2016 yılından beri ertelene, ertelene günümüze kadar geldi. Bu zorunluluk eğer yeni bir erteleme olmaz ise 1 Ocak 2024 tarihinde başlıyor. Araç Takip Sistemi (ATS) ile verilerin bildirimleri artık dijital dünyada bir zorunluluk haline geldi. Araçların nereden kalktığı, nereye gideceği bildirilmek zorunda. Firmaların bu konuda duyarlı olması ve Araç Takip Sistemi’ni (ATS) yakın takibe alması gerekiyor. Bu verilerin bildirimlerinde eksiklikler veya yapılmaması halinde ağır yaptırımlar uygulanacak. 

Cezalar yağmur gibi yağacak

Biz bu zorunluluğun yine de ertelenmesi talebimizi ilettik. Ancak Bakanlığın tarafımıza gönderdiği yazı bir kez daha ertelemenin olmayacağı yönünde. Tüm sektör mensupları bilmeli ki, bu zorunluluk başladığında eksiklikler veya bildirimler olmadığı takdirde cezalar yağmur gibi yağacak. İşini doğru yapmayanlar da ceza alacaklar, öyle görünüyor. Bazı firmalar uygulamaları yaptılar; bizden bu konuda destek isteyen firmalara da rehberlik etmeye de hazırız. Bizim de görüştüğümüz kurumlar var. Onlarla işbirliği yapılabilir. Aylık belirli bir ücret karşılığında bu hizmet alınabilir. 

Ceza kesmeden önce süre verilmesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bunu bir ceza sistemine dönüştürme anlayışı içinde olmaması büyük önem taşıyor. 1 Ocak 2024’ten itibaren eksiklikler görüldüğünde firmalara en azından 6 ay gibi belirli bir süre vermesi ve eksikliklerini gidermesi istenebilir. Yoksa firmalara otomatik olarak cezalar gelecektir. Bu sistemin bir anda hayata geçirilmesi de kolay olmayacak. Çünkü 80 bin araçtan bahsediliyor. Ben cezaların ertelenmesi konusunu Sayın Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu ve Sayın Genel Müdürümüz Murat Baştör’den özellikle rica ediyorum. Elektronik sistemler geliştikçe cezaların da geometrik olarak büyümesi söz konusu. Bu konuda biraz daha duyarlı olunması ve Bakanlığın da uyum konusunda biraz daha toleranslı olmasını bekliyoruz. 

Sektör görüşü alınmalı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı dijitalleşmeye yönelik çalışmalar yaparken bir taraftan da kanun ve yönetmeliklerde dijital dünyaya aykırı şekilde yer alan düzenlemeleri de yenilemesi gerekiyor. Bu konuda sektör görüşünün de alınması lazım. Biz Ulaştırma Bakanımız Sayın Abdülkadir Uraloğlu’ndan bir randevu talep ediyoruz. Bir randevu verilmişti ama daha sonra bu ertelendi. Sayın Bakanımız, bize bir randevu vermeli ve ekibiyle beraber bizi dinlemeli. Biz bu görüşmede sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi aktarmalıyız. Sonuçta sektörün sorunları var. 

Sektörümüz ekonomik olarak zor durumda

Maliyetler giderek artıyor. Yılbaşı geliyor. Asgari ücret yine artacak. Akaryakıt fiyatlarının nerede duracağını bilmiyoruz. Bir taraftan THY 3 kişilik aileye yüzde 20 indirim yaparak sektörle yarışıyor. Biz insanların uçağı tercih etmesine karşı değiliz ama uçak ile otobüs arasında bilet fiyatlarında bir denge olması gerekiyor. Vergisiz akaryakıt kullanıyorlar; özellikle iç hatlarda sübvansiyon sağlanıyor. Ama karayolu yolcu taşımacılığında sübvansiyon yok. KDV’nin, ÖTV’nin, sigortanın en yükseğini ödemek durumunda kalıyoruz. THY’nin bu şekilde bir pazarlama strateji geliştirmesi hiç adil bir rekabet ortamı sağlamıyor. Ulaştırma sistemleri arasında bir denge sağlanması gerekiyor. Tüm dünyada uçak 3 lira, tren 2 lira, otobüs 1 liradır. Tren otobüs bilet fiyatının yarısına taşıma yapıyor. 

Önerilerimiz var, çözüm istiyoruz

Karayolu yolcu taşımacılığı sürdürülebilir olmaktan çıktı. Bunun yanı sıra Anadolu Yakası Otogarı sorunumuz da var. Sayın Bakanımızla bir an önce bir araya gelmek istiyoruz. Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Sayın Murat Baştör ve ekibi ile bir araya gelerek bir ön bilgilendirmede de bulunabiliriz. TOBB Sektör Meclisi Toplantısı yapacağız. O toplantıya katılarak bizi dinlesinler. Sonrasında da Sayın Bakan Uraloğlu ile bir araya gelerek haklı olduğumuz noktalarda sorunlarımızın çözümü için adım atılmasını sağlayalım. 

Yönetmelik değişikliği bekliyoruz

Yıl sonuna doğru bir Yönetmelik değişikliğini de bekliyoruz. Ama biz yaptık oldu anlayışı ile değil, sektörün görüşü alınarak ve sektörün önünde engel teşkil eden konular aşılarak bunların yapılmasını bekliyoruz. Diğer Bakanlıklar ile de gerekli diyaloğun sağlanarak kanunlar arasındaki çelişkilerin kaldırılmasını bekliyoruz. Çıkan bütün düzenlemeler otomatik ceza sistemine dönüşerek sektörü üzmeye devam ediyor. Sorunlarımızın çözülmesi için Sayın Bakan’dan, Yönetmelik değişikliği olmadan, bir an önce randevu bekliyoruz. 

Büyük önderimizi özlemle anıyoruz

Son olarak her 10 Kasım'da olduğu gibi bu 10 Kasım'da da Atatürk'e olan bağlılığımızı ve sevgimizi ortak düşünce ve duygularla bir kez daha dile getiriyor, büyük önderimizi özlemle anıyoruz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159