15.06.2015, 15:39

Sektör eğitimle gelişip büyüyecek

11 Haziran Perşembe günü, İETT’nin ev sahipliğinde, sektör adına çok güzel bir gün yaşadık. Uzun yıllar hayalini kurmuş olduğumuz, sektörümüzün nitelikli kaptan ihtiyacını gideren Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksek Okulu Otobüs Kaptanlığı Bölümü’nün 6’ıncı mezunlarını vermenin keyfini yaşadık. Bu sektör eğitimle ellerde yükselecektir. Tecrübeli ağabeylerle, eğitimli gençleri yan yana getirdiğimizde Türkiye’de sürücü kalitesinin artacağına inanıyorum. 

Mükemmel bir organizasyon 
Başta Otobüs Kaptanlığı Bölüm Kurucusu Sayın Doç. Dr. Kemal Karayormuk ve Ekrem Özcan kardeşim mükemmel bir organizasyon gerçekleştirdiler. İkisini de kutluyorum. Sultandağı Kaymakamı Sayın Muhammet Emin Güngör de geldi ve destek verdi. İnanıyorum ki, Rektör Bey de gelmek ister ve bu güzel günü yaşamak isterdi. İETT Genel Müdürü Sayın Mümin Kahveci ve yönetimine, Kağıthane Garajında bu organizasyonun gerçekleşmesi için verdiği destek için de teşekkür ediyorum. Bu konuda bir farkındalık yaratılması lazımdı. İstanbul’da yapılmasını ben önermiştim; Kemal Hoca’ya. Kemal Hoca da bu anlamda, güzel bir organizasyon yaptı. Katılımın çok yönlü olması beni memnun etti. Üreticiler, sivil toplum örgütleri, şehirlerarası, turizm, servis ve kentiçi taşımacıların katılımını sağlamak, bir araya getirmek kolay bir iş değil. Bu kadar yüksek düzeyde katılımı ben ilk defa gördüm. Onun için ayrı bir mutluluk duyuyorum. Bu, Kemal Bey’in pozitif etkisi, Ekrem Bey’in çalışması, gayreti sonucunda ortaya çıkmış bir tablo. İnsan taşımacılığı ağırlıklı olarak karayolu ile yapılıyor, yapılmaya da devam edecek. Bu, bu anlamıyla siyasetçilerden bürokratlara herkesin dikkate alması gereken bir konuydu. İnşallah ulusal medya, sektörel medya yeteri kadar yer verir. Farkındalık yaratılır, bu sektör adına önemli bir gelişmedir.

Sektör eğitimli hale geliyor 
Ben Kütahya Üniversitesi’nin Otobüs İşletmeciliği Bölümü’nün kuruluşunda bulundum. 90’lı yılların ikinci yarısı idi. Keyifli bir gündü. Orada ders konularını görüştük, güzel bir gün yaşadık. Bugün geldiğimiz noktaya bakıyoruz; en eğitimsiz sektör, giderek eğitimli hale geliyor. Ama bunlar yeterli değil. Biz mutlaka sürücülük meslek lisesinin, kaptanlık meslek lisesinin kurulması gerektiğine inanıyorum. Şu anda temelsiz bir bina gibi duruyor, altına temelini atmamız lazım. Sürücülük lise çağlarında öğrenilen bir meslektir. 0 yaşta alınan eğitimler daha kalıcı oluyor, ona inanan biri olarak o seviyeye indirilmesi gerektiğine inanıyorum. 

Meslek lisesi 
TOSEV, İETT, özel halkçılar hep birlikte meslek lisesi kurma konusunda adım atacağız. Sektörün giderek azalan şoför kalitesini artırmak için önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Ulaşım adına güzel şeyler olacak. Ben genç kaptanlarımıza imkan, fırsat yaratacak bütün meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum. Onların sahiplenilmesi lazım, İETT bu konuda adım attı. Bu adımların arkası gelmesi lazım. Ama tecrübenin de sürücülük de çok önemli bir unsur olduğunu göz ardı etmemek lazım. Bu yaptığımız çalışmalara paralel olarak sürücü eğitim pistlerinin yasal zorunluluk olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Büyükşehirlerden başlayarak sürücü eğitim merkezlerinin, profesyonel sürücülükte mutlaka dikkate alınmasını istiyorum. Bu konuda bundan sonra kamu ile daha etkili bir şekilde iletişim kurup sürücülüğün eğitimi ve SRC belgelerinin altının doldurulması konusunda ciddi gayret sarf etmemiz gerektiğine inanıyorum. 

2+1 koltuklu otobüs 
Firmaların filolarındaki 2+1 koltuklu otobüs sayısı giderek artıyor. Mevcut otobüslerin bir kısmı daha sonra bir dönüşümle 2+1 koltuk düzenine getiriliyor. Biz, bunu, tüm üretici firmaların fabrika çıkışlı yapmasını arzuluyoruz. Otobüs işletmeciliğimiz dünyaya model olurken, 2+1 otobüs segmenti de örnek oldu. Bu modelin üretici firmalar tarafından Avrupa lisansıyla, Türkiye’deki üretim şartlarının, süreçlerinin dikkate alınarak yapılması gerektiğine inanıyorum. Onun için üretici firmaların buradan dikkatini çekiyorum. Yapan kazanıyor, yapmayan kaybediyor. Bugün yapan firmanın pazar payına bakın, yapmayan firmaların pazar payına bakın. Kendi iç politikalarından dolayı bu üretimi yapmayanların yarın kendi haklarına ödeyecekleri faturadır. Bu Türk ulaşımına sağlanan bir kalitedir, Türk ulaşımına sağlanan bir imkandır. Türkiye’deki insanlar bu araçlar sayesinde çok daha rahat seyahat ediyorsa, bunun yapılmasını engellemeye kimsenin hakkı yok. Üretim süreçlerinde yapılması konusunda herkesin üzerine düşen sorumluluğu alması lazım.

Sezon başladı 
Sezonla birlikte Ramazan da başlayacak. İnsanların tatil talepleri, kötü giden hava koşulları ciddi bir davet çıkarıyor, ama Ramazan da beraberinde bir durgunluk da getiriyor. 3 sene sonra Ramazan, tamamen sezon dışında kalacak. Bu yıl da Ramazan nedeniyle yarım sezon yaşayacağız. Temmuz’un tamamı, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramına kadar sürede çok ciddi bir hareketlilik olacak. Herkesin bu imkanları doğru kullanması lazım. Sezonu en iyi şekilde değerlendirmenin yolu fiyat istikrarından geçiyor. Otobüsçüleri yormamamız lazım, para kazandırmamız lazım. Bu anlamda sezonu bütün firma sahip ve yöneticilerinin çok daha akıllı bir şekilde geçirmesi için rekabeti dibe indirmesi lazım.
Kazasız belasız bir sezon ve iyi yolculuklar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159