14.12.2015, 17:51

Sektör meclisinde gündem otogarlar ve sınır kapıları

Geçtiğimiz hafta, sektörümüzün duayen ismi Mehmet Selim Kara’yı kaybetmenin acısını yaşadık. Selim Amca’nın çok özel tarafları vardı. 2005 yılında, TOFED’in kuruluş aşamaları sırasında kendisi ile de görüşerek, düşüncelerini ve önerilerini almıştım. O dönemde bizim ufkumuzu açmıştı. 

TOSEV’in fikir babasıydı 

Ama özellikle Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı (TOSEV)’in kuruluşu sırasında Sayın Mehmet Selim Kara’nın görüşlerine tekrar başvurdum. Bu vakfın başkanı şu anda Mehmet Selim Kara’nın oğlu Latif Karaali’dir. Ama esasında TOSEV’in kuruluş fikrini veren Mehmet Selim Kara’dır. Selim Amca TOSEV’in fikir babasıdır. Vakfa ilk parayı yatıran da kendisi olmuştur. Sayın Galip Öztürk’ten de önce ilk yatıran odur. 

Unutamadığım sözü 

Hatta hiç unutmuyorum, şu cümleyi söyledi: “Hepimiz ölüp gideceğiz. Bizim otobüsçülerin çocuklarını okutmaya imkan sağlamak, hayır işlemektir, Allah bunu bize nasip etsin, yeter. Ben size öncülük edeyim, ne lazımsa vereyim. Bizim yediğimiz, içtiklerimiz gider. Bu harcadığımız para bizim için sevaptır. Ahrete kalacak olan bize budur.”

Bize öncülük etti 

Biz bu vakıfla sektörün ara eleman ihtiyacını karşılayacak bir meslek okulu kurmanın, trafik kazalarında ilkyardımı yapabilecek istasyonları oluşturmayı hep onun ufku sayesinde kendimize hedef olarak belirledik. Bize öncülük eden isimdir. Selim Amca’ya Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Sektör onun ismini hep sevgiyle, saygıyla anacak. O çok değerli bir insandı. Duayenimiz Mehmet Selim Kara’yı hiç unutmayacağız. 

Sektör meclisi gündemi otogarlar 

9 Aralık Çarşamba günü TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi’nin 2’nci toplantısını Sayın Mustafa Yıldırım Başkanlığı’nda gerçekleştirdik. TOBB binasının onarımda olması nedeniyle toplantımız İstanbul Ticaret Odası’nın toplantı salonunda yapıldı. Toplantının ana gündemini otogarların, yapımı, işletilmesi, işletiminde belediyelerin rolü, en son Ulaştırma Bakanlığı’nın yayınladığı Terminal Tavan Ücret Tarifesi’nin uygulanmasına yönelik talepler oluşturdu. Bazı otogarlarda bu tarifenin uygulanmaması ve buna Bakanlığın müdahil olması istendi. Bu konu uzun uzadıya tartışıldı. Otogarların yapımı ve işlettirilmesinde Belediyelerin tek başına yetkili olmaması konusu görüşüldü. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve belediyeler ile otobüs sivil meslek örgütlerinin yer aldığı bir komisyon kurulması talep edildi. Belediye Kanunu ve Taşıma Kanunu ile çelişen yönlerini ortaya çıkarmak üzere çalıştay yapılması kararı alındı. 

2016 Ocak’ta Çalıştay 

Daha sonra ise İstanbul Ticaret Odası’nın 23 Aralık’ta gerçekleştirmeyi planladığı çalıştayın gündemine girmesi teklifi konuşuldu. Bu çalıştayın 2016 Ocak ayına ertelendiği kararı belirtildi. Bir de Ocak ayında gerçekleştirilecek bu çalıştayın gündemi içerisinde otogarların da yer alması kararında mutabakat sağlandı. 

Sınır Kapısı’nda otobüsçülerin sorunu 

Mecliste tartışılan ikinci bir konu da Sarp Sınır Kapısı’nda otobüslerin geçişiyle ilgili yaşanan sorunlar oldu. Orada şu anda günlük 700-800 otobüs hareketliliği var. Bu otobüslerin yedi sekiz saat x-ray cihazından geçmek için sıra beklemelerinin yanlış bir uygulama olduğu ifade edildi. Bunun düzeltilmesine yönelik bir çalışmanın yürütülmesi kararı alındı. Sınır kapılarını işleten kurumun TOBB olduğu ve hem TOBB’a hem Ulaştırma ve Gümrük Bakanlığı’na yazıların yazılması kararı alındı.
Yaptığımız ikinci toplantı da sektörümüzün sorunlarını tartışma ve çözüm bulma arayışıyla verimli ve güzel geçti. 

İki ayda bir toplanacak

Meclis, her iki ayda bir, bir araya gelerek sektörün sorunlarına çözüm bulma arayışını sürdürecek. Tüm sektörümüz, daha aktif ve daha işlevsel bir Meclis yapısının oluştuğunu görme imkanı bulacak. Bundan sonraki hedefimiz arasında Ulaştırma Bakanlığı’nın bazı yetkilerinin sektör meclisine devrini gündeme getirmek olacak. 
Herkese iyi haftalar diliyorum… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159