05.06.2017, 10:41

Teli̇f Yolcu Taşımacılarını Kapsamasın

Telif hakları konusunda İstanbul Ticaret Odası’nda 31 Mayıs Çarşamba günü, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ve meslek birliklerini temsilen bir yetkilinin katılımı ile bir toplantı yaptık. Toplantıda ağırlıklı olarak hukukçular vardı. İTO’dan uzman bir yetkili katıldı. Bu toplantıda yolcu taşımalarının kapsam ve tarife dışında tutulmasını talep ettik. Hiç ücret alınmamasını veya sabit banrol karşılığında cüzi bir ücret alınmasını teklif ettik. Telif konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüşlerin sunulmasına yönelik verdiği sürede son tarih 5 Haziran.  

Süre uzatımı istedik 

Biz, süre uzatımının gerekliliğini vurguladık. Bu talebimizi de, TOBB ve İTO Başkanımızdan, yazılı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletmelerini istedik. Bu talebimiz iletildi. Büyük ihtimalle süre uzatımı yapılacak. Tarafların tamamının görüşünün alınması lazım. Biz Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nabi Avcı ile yüz yüze görüşerek, otobüslerdeki koltuk arkası ekranlardaki radyo ve televizyon yayını için telif alınmamasını isteyeceğiz. Müzik eserlerinin yayını için ancak paytv gibi bir kanal yapılırsa, ücret ödenerek, hesabını yapanlar bu hizmeti yolcuya sunar.  Malını sokağa atan sanatçıların para istemesi doğru değil. 

Radyo ve tv kapatmayalım

Onlar teliflerini radyo ve televizyonlardan almaları gerekiyor. İnsanların haber alma hakkını engellemeye kimsenin hakkı yok. “Bize radyo ve televizyonları kapattırmak zorunda bırakmayın, ekranları karartmayın, haber alma hakkını engellemeyin” dedik. Yeni kanun tasarısı sanatçılara büyük haklar verirken, kamu hizmeti sunan toplu taşımacılara büyük haksızlık yapılıyor. Bir müzik yayını yaptıklarında çok ağır cezalarla karşı karşıya kalacak otobüsçü. Bu iş sürdürülebilir, uygulanabilir değil. Biz radyo ve televizyon yayını için telif hakkı ödemek istemiyoruz. 

Otobüsçüden 1270 TL 

Bir bandrol verilirse, yılda 50-100 Lira ödenebilir.  400-500 bin ticari araç var. Çok büyük bir meblağ yine. Yeni tasarı taksicileri de kapsam altına alıyor. Taksicilerin de bu karşı çıkması gerekiyor.  Onlar da bu bedellerle karşı karşıya kalacaklar. Makul bir ücret konulursa bu sorun çözülebilir. Otobüsçüden 1270 TL gibi bir para alınması mümkün değil. Bizim talebimiz bu oldu. Makul bir ücret talebimiz teklife de girdi.  Biz görüşlerimizi yazılı olarak iletmek için iki ay ek süre istedik. İki aylık süre kabul görürse, Bakanlık yetkilileri ve gerekirse Sayın Bakanın katılımı ile bir çalıştay yapılmasını isteyeceğiz. Bugüne kadar bizim bilgimiz dışında yapıldı 8 çalıştay yapıldı. Hiç hesaba katılmadık. Milletin bakanlığının sanatçıların bakanlığı gibi davranma hakkı yok. 

Oldubittiye getirilmesin 

Hiç değilse ilk 5 yıl bizi kapsam dışında tutabilirler, bunu da talep edeceğiz. Bir hukuk şirketi ile anlaşma yoluna da gideceğiz. Müzikten illa para alınacaksa biz bu yayına yaptığımızda bedel ödeyelim, ama radyo ve televizyonlar için biz bir bedel ödeyemeyiz. Bunun muhatabı biz değil, radyo ve televizyon kuruluşları. Sanatçıların farkındalık yaratarak sorunu oldubittiye getirmek istediklerini ifade ettik. Kültür Bakanı Sayın Nabi Avcı’nın, bir tarafı dinleyerek karar alınmasını önlemesi gerekiyor. Her kesimin sesine kulak vermesi çok önemli. Telif konusu Türkiye’nin sorunu haline gelmesin. Sayın Bakandan randevu talebini TOBB ve İTO alacak.  Biz bunun, oldubittiye getirilmemesine yönelik uyarımızı yaptık.  

Trafik kazalarına yönelik çalıştay 

Mayıs ayı içinde, çok ciddi üzücü ölümlü ve yaralanmalı kazalar yaşadık. Çok duyarlı olmamız lazım. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Kenan Aydoğan ile görüştük. Bir çalıştay yapılması gündeme geldi. Temmuz ayı içerisinde tüm firma sahip ve yetkililerin katılımı ile yapılmasını arzu ediyoruz. Kazalar çok önemli sorun. Bu sorunun çözümüne yönelik bir çalıştay yapılması ve denetimlerde akıllı sistemlerin çok daha etkin kullanılması konusunu konuşacağız. Hatta Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakanımızın bir irade koyması ve çalıştay açılışında konuşma yapmasını arzuluyoruz. Bunu talep edeceğiz. TOBB, İTO, TÜRSAB destek verecekler. Mutlaka bu çalıştayın sonuç vermesini sağlamaya çalışacağız. 

TOF ve TTDER iftarı 13 Haziran’da 

Herkesin Ramazanını kutluyor ve 13 Haziran Salı günü TOF ve TTDER ev sahipliğinde Hilton’da düzenleyeceğimiz iftara tüm sektör mensuplarını, kamu yöneticilerini bekliyoruz. Davetleri adreslerine gönderdik. İftar davetiyemizi Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, Ulaştırma Bakanımıza, İçişleri Bakanımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımıza gönderdik, kendilerini aramızda görmek istiyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159