TÜRSAB Başkan Adayı Ali Bilir: İş ortağımız turizm taşımacılarının sorunlarının çözümü içinde çalışacağız
TÜRSAB Başkan Adayı Ali Bilir: Yol belgesi, 8+1 ve havalimanlarındaki parklanma sorunlarını çözeceğiz. Sorunları çözmeden masadan kalkmayacağız. Dijital plakaya geçeceğiz. Dijital plaka ile TÜRSAB Belgesi almak gerekli olmayacak. Korsan ve kaçak taşımayı önleyeceğiz. Yeni araç alımlarında vergi indirimi ve düşük kredi imkanı talep edeceğiz. İlk yılımızda 5 ülkede temsilicilikler açarak yurtdışında da taşımacılarımızın yanında olacağız.
TÜRSAB Başkan Adayı Ali Bilir ile söyleşimizi İstanbul Güneşli’de yaptık. Söyleşide TTDER Başkan Vekili Taşkın Arık’da hazır bulundu. ■ Erkan Yılmaz
TÜRSAB seçimleri 27 Kasım’da gerçekleştirilecek. Başkan adaylarından Ali Bilir ve onun ekibinde yer alan Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Vekili Taşkın Arık ile biraraya geldik. Ali Bilir ile turizm taşımacılarına yönelik projelerini konuştuk.
Hem seyahat acenteliği hem de turizm taşımacılığı yapan 1000 civarında TÜRSAB üyesinin bulunduğunu belirten Başkan adayı Ali Bilir, “Seyahat acenteliği işimin yanısıra D2 belgesine de sahibim. Tüm turizm taşımacılarını iş ortağımız olarak görüyoruz. Havaalanı, otel, rehber ve turizm taşımacısı olmadan bu işi yapmak mümkün değil. Onun için turizm taşımacılarının sorunları bizim sorunumuz. Onların sorunları çözüldüğünde bizim sorunlarımız da çözülür. En önemli sorun; iller arasında yapılan turizm taşımasında yol belgesi sorunu. Öncelikle biz ilgili bakanlıklarla görüşerek, D2 ve B2 belgeli araçların bütün ülkede hiçbir yol belgesi almadan gezmelerini ve havaalanlarına transfer yapmalarını sağlayacağız. Bunun için Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği ile Belediyeler Kanunu, Trafik Kanunu ile çelişen maddelerinin bir uyum içinde çözümü için çaba göstereceğiz. Düzenleme ile B2 ve D2 belgelerine kayıtlı taşıtların ülke genelinde yol belgesi sorulmadan faaliyetlerine izin verilecek. Bakanlıklar ile yaptğımız görüşmelerden olumlu geri dönüşleri de aldık” dedi.
İlk adımımız dijital plakaya geçmek olacak
Yol belgesi sorununun çözümünün ilk adımının dijital plaka ile olacağına dikkat çeken Ali Bilir, “ilk işimiz; dijital plakaya geçmek olacak. Dijital plaka ile rehber ve otobüs sözleşmesi sisteme yüklenecek. Acentelerin sistemi UETDS ile entegre olacak. Aracın plakası okunduğu zaman aracın nereden kalkış yaptığı, yolculuğun nerede biteceği, kaptan, rehber kim, yolcu listesi görünecek ve böylece kaçak acenteliğin de önüne geçmiş olacağız. Dijital plaka ile hem denetim süreci hem de taşımacılık faaliyeti kolaylaşacak. Araç değişimleri sistem üzerinde plaka değişikliği ile çözülecek. Bununla birlikte 8+1 araçların belgelere dahil edilebilmesi için çok yüksek tadilat bedelleri ödeniyor. Bu taşımacıya çok ciddi maddi kayıplar oluşturuyor. Bunun önüne geçmek için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bu konunun çözümü için çalışacağız. Ayrıca A1 belgelerinin turizm taşımacılığına dahil edilmesi için de çalışma yapacağız” dedi.
Havalimanlarında parklanma sorununu çözeceğiz
Havalimanlarında bekleme yerlerinin ve park alanlarının bulunmaması nedeniyle yaşanan mağduriyetlere yönelik çözüm için adım atacaklarını belirten Bilir, “Öncelikle turizm potansiyeli yüksek olan büyükşehirlerimizin havalimanlarında turizm taşımacılarına yönelik bekleme ve park yapmalarına olanak sağlayan alanların oluşturulması için görüşmeler yapacağız” dedi.
Ali Bilir, Taşkın Arık
TÜRSAB’da turizm taşımacısının bir yeri olacak
Acenteler ile turizm taşımacıları arasında yaşanan bir sorununda araç üzerinde bulunan logolar nedeniyle kesilen cezalar olduğunu belirten Ali Bilir, “Siz bir aracı kiralamışsınız, bende aracın dışına logomu yapıştırmışım. Polis durduğunda aracın üzerinde ruhsatta yazmayan bir loğo var, ‘sana ceza yazacağım’ dediğinde bu cezayı kim ödeyecek sorunu oluşuyor. Bu sorunun çözümü içinde bir sertifikasyon sistemi oluşturacağız. Amacımız; daha nitelikli taşımacı oluşturmak. TÜRSAB’da turizm taşımacısının bir yeri olacak. Korsan ve kaçak taşıma tamamen önlenecek. Sayın Taşkın Arık bu sorunların çözümü için yoğun çalışmalar yürüttü. Biraz çalışmaları desteksiz kaldı. Kurumsal bir adım atılmadığı takdirde hiçbir sorun kendiğilinden çözülmüyor” dedi.
Sorunu çözmeden masadan kalkmayacağız
“İşte bizim tam bu noktada kararlı olacağımız konu; sorun çözülmeden masadan kalkmayacağız” diyen Bilir, “Kiminle sorunun çözümü için masaya oturmuşsak sonuna kadar masada kalacağız. Başkan olarak sorunu ben çözmeyeceğim. Başkan ve yönetimin tam yetkilendirdiği bu işin mutfağındaki kişi çözecek. O kişiye biz tam yetki vereceğiz. Bugüne kadar tek adam ne derse oydu. Kağıt üzerinde biz beraber yaptık, hepsi lafta, sürdürülebilir hiç olmadı. Hafızayı yok ede ede bir yere varamazsınız. Biz katılımcı anlayışla yönetmek için aday olduk. Mevcut Başkan hafızayı tamamen yok etti. Eski dönemden gelen sadece ben vardım. Kurumlarda hafızayı yok edemezsiniz. İnsan hafızasını yaşatmanız gerekiyor.Ben buna inanan ve savunan birisiyim. Biz çünkü bir kişiyle yönetmeyeceğiz. ‘Hep beraber yönetmeye adayız’ diyoruz. Üyelerimiz tamamıyla sistemin içinde olacak. Onlar kendi bölgelerini yönetecek” dedi.
Belgelerin birleşmesi konusu
Yönetmelikte yapılacak değişiklikle D2 ve B2 belgelerinin birleşeceği yönündeki açıklamaları da değerlendiren Ali Bilir, “Eğer turizm taşımacılığını olumsuz etkileyecek bir durum görürsek, biz orada müdahalede buluruz. Böyle birleşme işin içinden çıkılamaz hale getirecektir. B2 belgesi sahipleri de zaten hem yurtiçi hem yurtdışı turizmi yapabiliyor. Birleşmenin bir anlamı veya kazanımları olmayacak” dedi.
Dijital sistemle TÜRSAB Belgesi almak da gerekli olmayacak
“Her D2 belgesi olanın TÜRSAB Belgesi olması gerekmiyor” açıklamasını da yapan Ali Bilir, “ Bu çok büyük bir yalnış. TÜRSAB Belgesi tur, transfer yapmak için. Taşıma yapmak için gerekli bir belge değil. Bize yasalar acenteler için “D2, B2 belgesini kullan” diyor. ‘Sen D2’lisin TÜRSAB Belgesi al’ demiyor. Biz aslında kimsenin belge almasını istemiyoruz. Dijital sistemle birlikte hiçbir D2 belgeli taşımacı TÜRSAB Belgesini almak için müracatta bulunmasın, almasına gerek yok. D2 belgesi sahibi turizm taşıması olmayan grupları taşıyabilir. Orada ayrıştırmayı dijitalleşme ile sağlayacağız. Biz herkese belge vermeyeceğiz. Artık TÜRSAB Plakası her yerde. O dönemde bitiyor” dedi.
Yeni araç yatırımında ÖTV indirimi ve kredi imkanı
Bu yılın hem acenteler hem de turizm taşımacıları için çok iyi geçtiğine dikkat çeken Ali Bilir, en büyük sıkıntının araç bulamama olduğunu belirtti: Yeni araç temininde zorluklar yaşandı. Araçlar çok pahalı hale geldi. Krediye erişimde zorlaştı, faizler çok yüksek. Burada araç alırken ÖTV ve diğer vergilerden indirim sağlanması, krediye erişim noktasında bir talebimiz olacak. 2023 turist sayısında rekor bir yıl olacak. Onun için yeni araç gerekecek. Şu anda otellerimiz yeterli, rehberlerimiz ve araçlarımız yetersiz. Rehber konusunda bölgesel rehberlik ve daha çok rehberin sektöre kazandırılması için sınavların daha sık aralıklakla yapılmasını isteyeceğiz” dedi.
Yurtdışında temsilcilikler kuracağız
Uluslararası turizm taşımacılarına yönelik çok önemli bir çalışmaları daha olduğunu açıklayan Bilir, ”İlk beş büyük pazarımızda ilk yılımızda temsilcilik kuracağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı tarafından fahri temsilcilikler olacak. Konsoluklarda TÜRSAB’ın bir ofisinin olmasını talep edeceğiz. Biz ülkenin zihnini açacağız, kavga etmeyeceğiz. TÜRSAB’ın 10 bin insan kaynağı var. Her dili konuşan, her ülkeyi bilen insan kaynağımız var” dedi. ■
TÜRSAB Başkan Adayı Ali Bilir ve TTDER Başkan Vekili Taşkın Arık ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u ziyaret etti. Ali Bilir, “Seyahat acentelerimizin sorunlarını bir yasaya gerek kalmaksızın çözüleceği noktasında Sayın Bakan ile görüş birliğine vardık” dedi.