banner69

Her ay 20 bin TL zarar ediyoruz

banner113

Ücretsiz taşımalar nedeniyle her aracın 20 bin TL’nin üzerinde zarar yaşadığına dikkat çeken 600 dolayındaki Erguvan halk otobüsçüsü, dayanacak güçlerinin kalmadığını söyleyerek kontak kapattılar. Halk otobüsçüler, yaşadıkları sıkıntıları yetkililere duyurmak için seferlere bir süreliğine ara verdiklerini söylediler.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 09.03.2018, 11:25 09.03.2018, 15:40 Taşıma Dünyası
Her ay 20 bin TL zarar ediyoruz
HABER-FOTOĞRAF: ERKAN YILMAZ - BARIŞ CAN BAŞKAN

İstanbul Otobüs A.Ş bünyesinde hizmet veren 600 dolayındaki Erguvan Halk Otobüsçüler ücretsiz taşımalar nedeniyle büyük bir zarar yaşadıklarını belirterek kontak kapattılar. Atatürk Olimpiyat Stadı’nın parkında ortak basın açıklaması yapan halk otobüsçüler İstanbul halkının mağdur etmemek için öğleden sonra seferlerine tekrar start verdiler.

600 dolayındaki Erguvan halk otobüsçüler bugün bir süreliğine seferlerine ara verdiler. Kamunun yaşadıkları sorunlara daha duyarlı olmasını istediklerini belirten halk otobüsçüler ortak bir basın açıklaması yaptılar. Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Başkanı Kemal Çetin, Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreter Metin İşsever ve halk otobüsçüler açıklamalarda bulundular.



Bizim elimize geçen 1 lira 40 kuruş

Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Başkanı Kemal Çetin, İstanbul Otobüs A.Ş bünyesinde 930 Erguvan halk otobüsçüsü olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımıza çok fazla mağduriyet yaşatmamak adına 300 dolayında otobüs seferlerine devam ediyor. 600 dolayındaki otobüste bugün seferlerine ara verdiler. Günlük 1 milyon yolcuya hizmet veriyoruz. Aynı zamanda 2 bin 500 çalışan, 406 yatırımcı iş adamımız var. Burada asıl sıkıntımız 7 yıldır sürdürüyoruz ama zarar ediyoruz. Maliyetlerimizin 50-55 bin TL olduğu yerde biz hak ediş olarak sadece 28 bin TL alıyoruz. Bu bazen 30 bin TL oluyor. Normal yolculuk 2 lira 60 kuruş olmasına rağmen bizim elimize geçen 1 lira 40 kuruş. Biz bunu defalarca bu sorunu ilettik. Belediye de bize, “performans sistemine geçişle bu sorun düzelecek” denildi. Ama bir türlü bu sisteme geçilmedi. Bizde çalışanlarımıza maaş ödenemediğinden ve mazot parasının ödenemediğinden seferlerimize ara verme kararı aldık. Bugünde İstanbul halkının çok mağdur olduğunu gördük. 600 otobüsün durması ile 600 bin dolayında insanımızın mağduriyet yaşayacağı anlamına geliyor. Bu da bizi rahatsız etti. İşverenler olarak vatandaşlarımız çok mağdur olmasın diyerek öğleden sonra seferlerimizi yapma kararı aldık. Bizim diyalog kapımız açık. Yaptığımız bu yatırımların ülkenin milli bir kaynakları olarak, düşünülmesini istiyoruz. Zarar etmeden biraz da karla bu işi yapmak istiyoruz” dedi.

2012’de aldığımız hak edişin gerisindeyiz
8 Mart günü bir araya gelerek 9 Mart Cuma gününde seferlere ara verme kararı almalarının ardından hak edişlerin ödendiğini belirten Kemal Çetin, “Her ay iki ödeme alıyoruz. Ama ödemelerin toplamı 28 bin TL’yi geçmiyor. 2012’de aldığım hak edişi bugün alamıyorum. 2012’de her ay 32 bin TL alırken, bugün aradan geçen süreye rağmen bu rakam 28 bin TL civarında. Bu yapı artık sürdürülebilir değil. 10 yıl sonra alınan araçlar var. 7 yılı geçti , 3 yılı kaldı. Halk otobüsçüsünün yeni ihalelere girecek gücü kalmadı” dedi.




TBMM’de alt komisyonda yasa bekliyor
Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreter Metin İşsever, “Büyükşehir Belediyesinin belirlediği hak edişler, 40 bin TL’lerin üzerinde, mahkemelerin belirlediği rakamlar ise 50 bin TL’lerin üzerinde. Ama bizim aldığımız hak edişler ise 28 bin TL. Her araç 20 bin TL’nin üzerinde zarar yaşıyor. Bankalardan borçlanarak vatandaşı mağdur etmemek adına bu işi çevirmeye çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi ile bu işin sürdürülebilir bir yapıya getirilmesi için çalışmalar yürütmek istiyoruz. Belediye bize “Bu konuda yardım edebilmemiz için bir yerden para bulmamız gerekiyor. Hibe şeklinde bir paramız yok” diyorlar. Hizmet alımı düzenlemesinin yapılıp TBMM’de torba yasa ile kabul edilmesi ve belediyelerin önünün açılması gerekiyor. Yada vatandaşa bilet zammı ile bunun yansıtılması ile gerekiyor. Biz bunu istemiyoruz. Biz Türkiye genelinde hizmet alımı şeklinde performans dediğimiz km bazlı hak edişe geçilip ardından bu belediyelerin özel teşebbüse bu rakamların nasıl verileceği belli olacak. Bunun çalışması yapılmış ama bu parayı verebilecek bir yasa düzenlemesi yok. .Bu yasa hazırlanmış durumda. TMBB Alt komisyonda. Biz Belediyeler Birliği Başkanı Sayın Erol Kaya’dan bir an önce bunun meclisten geçirilerek belediyelerin önü açılsın. Biz paramızı alamadığımız için şoförlere para vermekte zorlanıyoruz. Borç bularak Bugün sesimizi duyurmak için 600 otobüsle 1200 şoförümüzle seferlerimize ara verdik. Bir grubun hizmete devam etmesini istedik. Bu bir başlangıç vatandaşları mağdur etmemek adına öğleden sonra seferlere başlıyoruz. Biz şehitlerimizin ve gazilerimizden, 65 yaş üstünden böyle bir talebimiz yok. Bu özveriyi veriyoruz. Bir toplu taşımada 25 kalem ücretsiz bu işin hak edişlerde yüzde 25 maliyeti oluyor. Bizim hesaplarımıza göre maliyetimiz 70 bin lira. Fakat 30 bin TL’si ücretsiz bunun. Bu tespit edilmiş bir rakam. 50 bin TL bir maliyet var. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Biz ücretsiz taşıyalım ama bunun bedeli ödensin. Bu işi sürdürebilmemiz için bu gerekiyor. En küçük işletme 1 milyon TL yatırım yapmış. Bu sektöre eğilinmesi gerekiyor. Bu işin sürdürülebilir olması gerekiyor ” dedi.







Çaresiz kaldık
Erguvan Halk Otobüs İşletmecisi Eşref Güner, 2012 yılında gerçekleşen ihalelede 548 bin TL vererek bu işe girdiklerini ancak çok ciddi zararlar yaşadıklarını belirterek, “ Bütün sıkıntılara rağmen gerçekten çok güzel hizmet verdik. İtibarlarımız yerlerde. 53 yaşanda bir işletmeciyim. Düştüğüm bu duruma hiçbir zaman düşmedim. Borçlarımızı ödeyemiyoruz. Bu iyi sürdürebilmek için diğer işlerimizden aktarma yapıyoruz. Her ay 10 bin 15 bin TL. Ama bu da artık sürdürülebilir değil. Yetkililer hep bize “bir iyileştirme olacak, bekleyin sabredin” diyor ama olmadı. İmdat diyerek bugün seferlerimize ara verdik. Yetkililerden bir yardım istiyoruz. Çaremiz yok, çaresiz kaldık. Büyüklerimizden yardım istiyoruz. İstanbul Otobüs A.Ş Genel Müdürü Sayın Abdullah Yasir Şahin sorunun çözümüne yönelik girişimlerde bulunuyor. Çok çaba gösteriyor kendisi gerçekten ama bir çözüm elde edilebilmiş değil. 10 numara denetim yapılıyor. Ama İETT de aynı şekilde denetimler yapılabilmiş değil. Bize ceza yazarken aynı cezaları kendilerine yazamıyorlar” dedi.



1 milyon TL vererek bu işe girdik
Erguvan halk otobüsçüsü Ali İhsan Durgun, “Bizim sıkıntımız bize verilen paraların yetmemesi. Bizim işçi maaşlarımız var, geçindirmek zorunda olduğumuz aileler var. Ailesi yıkılan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız 1 milyon TL vererek bu işi seçtiler. Otobüs A.Ş ve belediye bize hak ettiğimiz parayı veremeyeceklerini söylüyorlar. İETT’nin araç başına devletten aldığı para 82 bin TL. Bize verdiği para 3 bin TL. Buna da fazla deniliyor. Burada bir sıkıntı var. Biz sadece haklarımızı istiyoruz. İnsanları bu kadar mağdur etmenin anlamı yok. İstanbul Otobüs A.Ş’nin ortaklarıyız biz. Sürekli olarak üvey evlat muamelesi görüyoruz. Halkımız şunu çok iyi bilsin, 2 TL 60 kuruş olan tam bilet parası bize 1 lira 30 kuruş olarak geliyor. Mahkemenin bize verdiği 50 bin TL’yi talep edemezsiniz deniliyor. Erguvanlar eskiyor. Bunları değiştirmekte maliyet. Bizden kaliteli hizmet istiyorlar ama bizim dayanacak gücümüz kalmadı. Biz bu durumlara düşecek insanlar değildik. Bir işçinin maaşını veremiyoruz. Hiç kimse bizim mağduriyetimiz giderilmiyor. Her seferinde tutulmayan sözleri veriyorlar” dedi.
Basın açıklamaların ardından Erguvan otobüsler seferlerini yapmak için yola çıktılar.




Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159