07.03.2022, 12:22

Yolcu taşımacılarının taleplerini ilettik

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri ile mevzuat konularında yapılması gerekenlerle ilgili uzun süredir görüşüyoruz. Bu görüşmeler neticesinde bir çalıştay yapılması kararı alındı. İlk etapta 16 Şubat’ta TOBB Hizmet Binası’nda bir ön değerlendirme toplantısı yapıldı. 

Çok kapsamlı…

İlk defa çok kapsamlı bir çalıştay yapıldı. Daha sonra da 22-23 Şubat 2022 tarihleri arasında TOBB’da yolcu taşımacılığı ve lojistik sektör meclisi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla Karayolu Taşıma Yönetmeliği Çalıştayı gerçekleştirildi. Sektör tarihinde belki de ilk defa bu kadar kapsamlı bir çalıştay yapıldı. Katılım çok yüksekti. Üç grup halinde gerçekleştirilen toplantılar, Bakanlık yetkililerinin katılımıyla daha sonra değerlendirildi. 

Sektörün talepleri 

Bakanlığa sektörün taleplerini bir rapor halinde de ilettik. Taleplerimiz arasında şunlar yer alıyor: Pazara giriş koşullarının ağırlaştırılması; mali, mesleki yeterlilik ve mesleki saygınlık kavramlarının altının doldurulması; özmal kapasite şartının ağırlaştırılması; firmaların daha kurumsal yapıya kavuşturulması; taşıma organizatörlüğü gibi bir yapının oluşturulması; kaynak israfını önleyecek ve verimliliği arttıracak düzenlemeler yapılması; km-maliyet hesabı yapılarak bunun altında taşımacılık yapılmasının önlenmesi; sektörün kendi teknoloji platformunu kurması için Bakanlığın destek vermesi; bu sistemin U-ETDS sistemine entegre edilmesi; esnek bilet fiyat uygulamasının olması, indirim oranının yüzde 30 değil, yüzde 20 olarak uygulanması; indirilmiş bilet fiyatının km-maliyet fiyatının altında olmaması; otogarların projelendirilmesinde sektör ve bakanlık görüşünün alınması; tarifeli ve tarifesiz belgeler birleşsin sadece B ve D belgeleri olsun; firmalara mesleki yeterlilik kapsamında üniversitelerle işbirliği ile mesleki eğitim sistemi kurma zorunluluğu getirilsin; ODY ve ÜDY belgelerini kullanma zorunluluğu olsun; köprü ve otoyollarda toplu taşıma anlayışı ile otobüslere indirim yapılsın, yine şehirlerarası otobüslere Fatih Sultan Mehmet Köprü kullanımı açılsın; kayıt dışı taşıma için teknoloji desteğiyle etkin denetim ve caydırıcı ceza uygulanması, ortak sefer düzenleme imkanı getirilmesi, şoförlerin anlık şekilde sisteme girişinin yapılabilmesi; kademeli saat uygulamasının getirilmesi; D4 ve D4S sorununun çözüme kavuşturulması; TÜRSAB veya belediyeler Bakanlığın verdiği belge ile şehiriçinde taşıma yapanlara belge dayatmasın; şehiriçi toplu taşıma yasası çıkarılması; belediyelerin il sınırları dışında taşıma yapmaması; ulaşımda entegrasyonda engellerin kaldırılması; 18 koltuklu araçlarla ilgili süre uzatımı; bu araçlar D1’e kaydedilsin, özmal olsun, kiralık verilmesin; firmanın araç kapasitesinin yüzde 15’ini aşmasın; acentelik sisteminde köklü bir değişim yapılması; hat esası getirilmesi ve herkesin istediği hatta sefer açmaması, Yolcu Taşımacılığı Ulaştırma Koordinasyon Kurulu’nun kurulması… 

Bakanlık ve TOBB’a teşekkür

Çalıştay çok kapsamlı ve başarılı şekilde gerçekleştirildi. Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Murat Baştör, konuyu ne kadar ciddiye aldıklarını tüm ekibiyle gelerek gösterdiler. Ayrıca diğer bakanlık yetkililerin olması da bunun bir göstergesi. Teşekkür ediyoruz. TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Sayın Tamer Kıran’a, Sayın Ayşe Çelebi Doğan’a ve oradaki bütün ekibe ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hakikaten çok ilgilendiler. Sektörün bütün paydaşları katıldığı organizasyon çok iyiydi. Firma sahipleri ilk defa yoğun olarak katıldılar ve taleplerini ilettiler. TOBB yönetimi, bu çalışmanın takipçisi olacağının mesajını verdi. Ayrıca “bu işe başlamışken bitirelim ve uzun yıllar ihtiyaca cevap verebilecek bir Yönetmelik olsun” düşüncesinde olduklarını biliyorum. Mevcut Yönetmeliği kaldıralım ve herkesin anlayacağı bir dilde Yönetmelik hazırlansın istiyoruz. Tek bir Yönetmelik olsun, ama yük ve yolcu taşımacılığı birbirinden ayrılsın. Yönetmelik çıkması için çok aceleye etmeyelim. 6 ay, 8 ay sonra çıksın ama sektörün beklentilerine uygun bir Yönetmelik olsun istiyoruz. 

Şoför sorunu görüşülecek

15 Mart 2022’de, yine TOBB organizasyonu ile şoför sorununa yönelik bir toplantı yapılacak. Şoförlük mesleğine statü kazandırılması hedefleniyor. Taşıma İş Kanunu çıkarılması ve çalışanların haklarının korunması için adımların atılması gerekiyor. 
Ben Bakanlık ve ilgili kuruluşlarla birlikte çalışmanın sonuçlarından çok umutluyum. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159