20.03.2017, 12:40

Alternatif yollar

Tarifeli olarak şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüsçüler, gerek köprü geçişlerinin gerekse otoyol kullanımlarının pahalanmasına karşı alternatif yollar arıyor.

Biz, TOFED olarak, bu sorunun çözümü için girişimlerde bulunduk, bulunuyoruz. En son, İDO ile görüştük. Geçen hafta yaptığımız görüşme olumlu geçti. Karşılıklı olarak her iki sektörün de yararına olacak projeler üzerinde konuştuk.

Yavus Sultan Selim Köprüsü yolu uzattı ve pahalı

İlk olarak, tarifeli yolcu taşımacılığı yapan otobüslere zorunlu olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerine konuştuk. Trafiği rahatlatmak için yapılan yeni köprü aksine yolu uzattığı gibi fahiş fiyat da çıkarıyor.

Biz, otobüsçüler olarak Hükümete verdikleri hizmet ve yaptıkları yatırımlar için teşekkür ediyoruz. YSS Köprüsü, zamandan tasarruf amacıyla yapıldı ve hizmete alındı, ama mevcut otogarlar ve otobüslerin girmesinin zorunlu olduğu Anadolu yakasındaki terminaller üzerinden baktığımız zaman tasarruf değil kayıp söz konusu. Yaklaşık 70 kilometre fazla yol yapan otobüslerin sadece akaryakıt için harcadığı yaklaşık 160 TL otobüsçünün cebinden çıkıyor. Yolcunun da saatler boyu İstanbul’dan çıkamayışı veya bitmek bilmeyen yolun verdiği sıkıntı da cabası.

D1 - D2 belgeler birleşirse 

11-12 Şubat tarihlerinde yaptığımız Çalıştayda varılan kararlar neticesinde belge birleştirme talebimize olumlu bakıldı. Biz diyoruz ki, grup taşıması yapan otobüsle yurtiçi tarifeli yolcu taşıyan otobüs aynı belgeye yazılsın. Hem bürokrasi biter hem de ayrılık gayrılık kalmayacağı için hizmet kalitesi artar. D1’lerle D2’ler birleşsin talebimizin uygulamaya nasıl geçeceğini bilemiyoruz. Şu anda her üç köprüden de geçme hakkı olan D2’ler de tarifeli sefer yapan D1’ler gibi Yavuz Sultan Selim’e mi yönlendirilecek, yoksa D1’ler de D2’ler gibi her üç köprüyü de kullanabilecek mi?

Otobüslerin feribotla geçişi

Bu muammanın bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bununla birlikte, yeni alternatifler arıyoruz: Yolcu taşıyan otobüsler Marmara’yı, feribotla geçsin, hem zamandan tasarruf etsin hem de akaryakıttan. Bunun için Osmangazi Köprüsü geçişiyle rekabet edebilecek bir fiyat belirlenmesi gerekir. Osmangazi Köprüsü geçişlerinde indirime gidildi. Şu an 105 TL’ye geçiyor otobüslerimiz. Biz, İDO’ya, Topçular-Eskihisar geçişinde gidiş gelişin, yani çift yönlü geçişin köprü geçişinin tek yönüne eşit olmasını önerdik. Prensipte olumlu tutum gösteren İDO yetkilileri, bizim istediğimiz indirimi dile getirmediler. Ancak yine de epey bir indirim yapabileceklerini söylediler. Bu, önemli bir gelişme. Bununla birlikte, bir de toplu taşıma yapan otobüslere geçiş üstünlüğü verilmesini istedik. Böylelikle yolcuların mağduriyetini de önlemiş olacağız.

Yenikapı-Mudanya, Yenikapı-Yalova, Yenikapı-Harem hatları için UKOME’nin izin vermesi gerekiyor. Öncelikle o izni almak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Alternatif yollar otobüsçünün hem ekonomik hem de güvenli yolculuğunun yeni imkanı olacaktır ve otobüsçülük eskisi gibi yine yolcunun tercihinde ilk sırada yer alacaktır. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159