08.09.2022, 13:36

Ağustos

Ağustos, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 8. ayı ve 31 gün çeker. Ağustos adının İngilizce karşılığı olan "August", Roma İmparatoru Caesar Augustus’a ithafendir. Bir rivayete göre, Augustus da, tıpkı Julius Caesar’ın ayı Temmuz gibi (Julius’dan kaynaklanan July: Temmuz) kendi ayının da 31 gün çekmesini istediği için Ağustos ayında da 31 gün vardır. 

Bizim tarihimizde Ağustos, önemli günleri içeren ay olarak bilinir. Türklerin Anadolu’ya giriş tarihi olan 1071 Malazgirt Savaşı, Yine Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temel taşı olan, Büyük Taarruz 26 Ağustos’ta başlamış, Zafer Bayramı olarak kutladığımız, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ise 30 Ağustos’ta kazanılmıştır.  

Bu güzel ve anlamlı günlerden sonra, 1999 yılı 17 Ağustos’unda gerçekleşen Gölcük depremi ise üzücü bir hatıra olarak Ağustos ayı içinde hafızalarda yer alır.

Ağustos ayı yaz tatili anlamında pek çok insan için son aydır. Özellikle çocukları olan aileler için Eylülde okullar açılacağı için Ağustos tatil yapmak için son fırsat olarak değerlendirilir.

Geçtiğimiz yıllarda, otomotiv sektöründe model değişim tarihi, Ağustos ayı olarak belirlenmişti. Bu sebeple yeni ve bir üst modeller Ağustostan itibaren piyasaya verilirdi. Sanırım, bunda geçmiş yıllarda çok büyük ilgi duyulan İzmir Fuarının etkisi olduğunu düşünüyorum.

Her alanda olduğu gibi otobüs sektöründe de İzmir Fuarı çok önemliydi ve fuarda sergilenen araçları satın almak çok anlamlı ve sükse yapmak için önemli bir argümandı.  

Kitle iletişim araçlarının, özellikle de internetin gelişmesi ile birlikte 2000 yılından itibaren İzmir Fuarı bu özelliğini yitirdi. Dünya çapında olan bu etkinlik,  artık adı sanı kalmayan önemsiz hale dönüştü.

Görkemli günlerinde 20 Ağustos - 20 Eylül tarihlerinde gerçekleşen İzmir Fuarının etkisi azaldıkça, artık, sadece 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunu kapsayacak şekilde bir haftalık bir sürede gerçekleşiyor.

Ağustos ayı,  özellikle okul servis taşımacıları için önemli bir aydır. Okullar açılmadan önce servis ücretlerini belirlenmesi, hazırlıkların ve diğer eksiklerin tamamlanması için hummalı bir faaliyet içinde olur bu ayda sektör erbapları.

Son yıllar, akaryakıt fiyatları ile kendilerine önerilen servis fiyatları arasında sıkışan okul servisçileri için gerçekten zor bir dönem. Taşımacıların içinde bulunduğu zorluklar bazı kamu yöneticilerinin,  biraz da eyyamcı yaklaşımlar ile özel okul fiyatlarından çok servisçilere müdahale etmesi çok adil bir durum değil. Elbette çocuğunu özel okula gönderen aileler için aynı zorluk söz konusu. 

Bazı özel okul yönetimlerinin absürt taleplerini karşılamak zorunda kalan servisçiler, okul müdürlerine makam aracı tahsisinden tutun da özel geceler ve gezileri bedel almadan üstlenmeye kadar pek çok yükümlülüklerin altında kalıyorlar. Bu bilinmeksizin UKOME’ler tarafından belirlenen fiyatlar ile maliyetler arasında sıkışıp kalıyorlar. 

Her yıl yönetmeliklerde yapılan değişiklikler de servisçilere ekstra yük bindirdiğinin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Sektör temsilcileri bu anlamda yetkililere kendini ifade etmekte zorlanıyorlar. Model kısıtlaması, hostes, ekstra güvenlik tedbirleri, maliyetleri arttırıyor.

Servis plakalarının maliyeti de dahil edilirse servisçilerin- ister şirket, isterse de bireysel olsun- gerçekten çok ağır bir yük altında olduğunu kamuoyunun bilmesi lazımdır.

30 Ağustos Zafer Bayramınızı kutlar, Ülkemizin aydınlık, insanlarımızın sağlıklı, kazançlı ve güzellikler içinde yaşamını dilerim… ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159