14.07.2022, 15:54

Ek sefer talepleri yoğun olmayacak

Bayramın yolcu talebi yoğun başladı. Ana sıralarda hiç yer yok. Ek servis açma konusunda sıkıntılar var. Araç tek taraflı gittiği zaman, dönüşte boş geliyor. Onun için de ek seferler çok yoğun değil. Geçen hafta, İstanbul Otogarı’ndan 1560 civarında otobüs çıkışı oldu, önceki yılların çok altında bu rakam. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yine, 1 Temmuz-18 Temmuz arası için B1 ve D1 belgeli firmalara, B2 ve D2 belgeli firmaların belgelerindeki kayıtlı araçları kullanma imkanı verdi. 

Otobüs bilet fiyatlarının yükselmesine rağmen seferler doluluk açısından tek taraflı gerçekleşirse para kazanma imkanı yine olmaz. Maliyetler çok yüksek. 40 kişiyle giden araba 20 kişi ile döndüğünde bir kâr kalmıyor. Bayramlarda, eskiden çok sayıda ek sefer açılırdı, ama bu kez çok olabileceğini düşünmüyorum. Yoğunluk daha çok kısa mesafelerde olacaktır. Bayram sonrasında da tatil yörelerine hareketlilik devam eder ve okullar açılana kadar da sürer. 
Sektörümüzün en önemli sorunlarından birisi şoför sıkıntısı. Nitelikli şoför istihdamı için sektörün kazancının daha yüksek olması gerekiyor. Asgari ücretin artışı da maliyet getirecek ama (personel anlamında) herkes zaten alt limitlerde çalışıyor. Kimse asgari ücret arttı diye personel çıkarmayacaktır. 

Yeni Yönetmelik Ağustos’ta 

Bayram sonrasında yine Bakanlık nezdinde yeni Yönetmelik çalışmaları sürecek. Biz, 12 olan araç yaş şartının 15’e çekilmesi talebimizi iletiyoruz. Çünkü artan maliyetler ve araç fiyatlarının yükselmesi nedeniyle araç yenilemeleri de yeterli düzeyde yapılamıyor. Kiralık oranının yurtiçinde 1 özmala 3 kiralık oranının 4 kiralık araca çıkarılması, yurtdışına çalışan firmalar için de 1 özmala karşılık 2 kiralık araç çalıştırılması imkanı daha doğru bir adım olacaktır. Büyük bir ihtimalle Temmuz sonunda yeni Yönetmelik için Ankara ile son bir toplantı yaparız ve Ağustos ayı içinde yeni Yönetmeliğin yayımlanacağını düşünüyorum. 

Firmalara ciddi cezalar kesildi

Firmalar artan maliyetleri bilet fiyatlarına yansıtmak durumundalar. Ama fiyatlar onaylanmadığı için de çeşitli cezalar kesildi. Biz bu cezaların kesilmemesi ve kesilen cezaların da şartların göz önüne alınarak iptal edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. 

Tüm sektör mensuplarımızın Bayramını kutlar, kazasız, belasız bol kazançlar dilerim.  ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159