19.03.2021, 15:17

Sektörün yaralarını sarması uzun zaman alacak

Geçen yıl Mart ayında başlayan pandemide bir yıl geride kaldı. Otogarlar üç ay kapalı kalmıştı. Daha sonra normalleşme adımları ile yüzde 50 kapasite izni verilerek seyahatler başladı. Arkasından biz Bakanlık ile yaptığımız görüşmelerde aile bireylerinin yan yana seyahat etmeleri konusunda bir mesafe aldık. Bu sektöre az da olsa bir nefes aldırdı, ama bütün bunlara rağmen gerek ekonomik nedenler, gerekse kısıtlamalar ve salgının devam etmesi nedeniyle insanlar hâlâ hareketlilik kazanmış durumda değiller. Okulların bir kısmı hâlâ kapalı. Sektör ağır bir kış geçiriyor. Bu şartlarda hiç değilse daha dolu giderek daha az seferle, kaynak israfı olmadan yolcu taşıma talebiyle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile görüştük. 

Sayın Bakana başsağlığı diliyoruz

Cumhurbaşkanımız, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya talimat verdi. Bu arada İçişleri Bakanımızın annesinin hayatını kaybettiği haberi ulaştı. Buradan İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya başsağlığı ve sabır diliyorum.

Merhumeye Allahtan rahmet diliyoruz. Mekânı cennet olsun. Sayın Bakanımız bize her zaman çok yakın davrandı, sorunlarımızla ilgilendi, destek oldu. 

Tam kapasite izni 

Sayın Bakan ile geçen hafta, annesinin tedavi olduğu hastanede görüşme imkanı bulduk. Yoğun trafik içinde bizi kabul ettiği için de ayrıca teşekkür ediyoruz. Hastanenin toplantı odasında, 7 maddeden oluşan taleplerimizi ilettik. Sayın

Bakan, taleplerimiz içinde yer alan 3 maddeye yönelik hemen çalışma başlattı ve diğer Bakanlıklar ile koordinasyon içinde yüzde 100 doluluk ile çalışma izni verildi. İller İdaresi Genel Müdürlüğü genelge yayınladı. Biz de Sayın Bakana gerekli önlemleri alacağımıza söz verdik.

Onun dışında; Anadolu Yakası Otogarı için Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait olan yerlerle ilgili Sayın Bekir Pakdemirli’yi bizzat aradı ve bize randevu verilmesi hususunda yardımcı oldu. Önümüzdeki hafta Sayın Pakdemirli ile görüşeceğiz, bir aksilik olmazsa. Eğer o arazilerin tahsisi sağlanırsa, biz sektör olarak orayı kiralamayı düşünüyoruz. Otogarı biz yapacağız, belediye ile bir şekilde anlaşacağız. Otogarı biz işleteceğiz ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na kira ödeyeceğiz.

Denetimler U-ETDS üzerinden

Bu süreçte, ayrıca turizm taşımacıları ile ilgili sorunlarımız var. U-ETDS İçişleri Bakanlığı’na entegre oldu ancak henüz denetimler bu entegre sistem üzerinden yapılmıyor. Denetimlerin bu sistem üzerinden yapılması için Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Sayın Mehmet Yavuz’a talimat verildi. Sayın Bakan, gerekirse, diğer Bakanlık yetkililerinin de katılımıyla Ankara’da bir toplantı yapılabileceğini ifade etti. 

İçişleri Bakanlığı’nın tam kapasite iznini vermesinin ardından İBB, İstanbul Otogarı’ndaki çıkış ücretini almaya başladı. Kiraların normal ücrete döneceği ve Nisan ayında zamlı olacağı yönünde söylentiler çıktı. Bunun üzerine Türkiye

Otobüsçüler Konseyi olarak Sayın Birol Özcan, Sayın Mevlüt İlgin ve ben İBB Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Murat Yazıcı ile görüştük. Anadolu Otogarı, otogar kiraları ile ilgili bilgilendirmede bulunduk ve Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu’na bilgi vermesini istedik. 

İstanbul Otogarı çıkış ücreti ve kiralar 

Otobüslere tam kapasite izni verildi, ama yolcunun seyahat etmek için kuyruğa girmediğini, henüz bir talebin olmadığını aktardık. Mart ayı sıkıntılı geçiyor. Önümüz Ramazan. Ekonomik sorunlar ve salgının devam etmesi nedeniyle insanların birçoğu henüz seyahat edemiyor. Bu nedenle en azından Haziran ayına kadar çıkış ücreti alınmamasını, kiralarda artışın yapılmamasını, Haziran ayından sonra da çıkış ve kira ücretinin yüzde 50 alınması noktasında talebimizi ilettik. 

Toplantıda Boğaziçi Yönetim AŞ Genel Müdürü Ethem Pişkin ve İstanbul Otogarı Müdürü Fahrettin Beşli de vardı. Sağ olsunlar bizi desteklediler. Sayın Beşli, sektörün durumunu ifade etti. Sayın Yazıcı, tek tek not alarak Başkana ileteceklerini söyledi. Sektörün henüz tam kapasite çalışmadığını da kabul ettiler. Sektörün yaralarını sarmasının uzun süre alacağını da ifade ettik. İBB, pandemi sürecinde birçok yere örnek olabilecek adımlar attı ve otogar çıkış ücreti almayarak, kiralarda indirimler yaparak çok önemli destekler sağlamıştır. İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu ve Meclis Üyelerine teşekkür ediyoruz. 

Günlük vaka sayılarındaki artışlar bizi endişelendiriyor. Biz sektör olarak gerekli önlemleri alacağız. Kurallara uyulması hepimizin vatandaşlık borcudur. Yolcuların tek başına seyahat arzusu olabilir. Firmalar yandaki koltuğu yüzde 50 indirimli şekilde satarak yolcuya bu imkanı da sunabilir. Bu sistem havayolunda var. Geriye dönüş olursa bunun ekonomik kayıpları da çok büyük olur. 

Bunlara ek olarak turizm taşımacılarının 9+1 araçlarına 3’er aylık izinler verildiğini, bu sorunun da çözümünü talep ettik. Turizm Taşımacılar Derneği 25 Mart’ta genel kurulunu toplayacak. Biz de güçlerimizi birleştirmek ve sorunlarımızın daha hızlı ve seri çözmek için Tüm Otobüsçüler Federasyonu’nun ismini Tüm Otobüsçüler ve Turizm Taşımacıları Federasyonu olarak değiştirmeyi düşünüyoruz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159