30.05.2019, 11:54

Altyapısı yoksa çözüm olamaz…

Banliyö trenleri İstanbul’un en önemli toplu taşımacılık aracıydı. Şimdi yenilenip Marmaray olunca eski hususiyetini yeniden kazandı. Yine hemen her seferi dolu. Çünkü pratik ve hızlı. 

İstanbullunun tercihinde bir numaraya çıkan Marmaray’ın altyapı eksiklikleri gerçekten zorluklar yaratıyor. İstasyonlar yeni, ama kafalar eski… Bir önceki yazımda da değindiğim gibi tuvaletlerin olmaması büyük sıkıntı… Sanıyordum ki bazı istasyonlarda yok, oysa hiçbirinde yokmuş. Görevliye sordum, yolun karşısındaki camiyi gösterdi, hoşgörülü davrandıklarını da söyleyerek. Peki, çok mu zordu, altyapı eksikliklerini tamamlayarak hizmete açmak? Bakın İstanbul
Büyükşehir Belediyesi seçimleri de iptal edildi… Değer miydi?

TEM yolunun yapılışında karşımıza çıkan zihniyeti anlatmak isterim (bir önceki yazımda, yer darlığından değinememiştim). Biz, yol yapımının belgeselini çekmek için düzenli ve sürekli alandaydık. Anadolu yakasında, yolun bir kısmını İtalyan şirket, bir kısmını da Türk şirket yapıyordu… İki şirketin de şantiye merkezleri ve buluşma yerleri bitişikti, yolları ayrı olsa da. Tabii, Türk şirketinin şantiyesine giden yol toz toprak, diğerine giden asfalt ve kıyısında ağaçlar bir dizi.
Bizi yemeğe çağırmışlardı… İtalyan şirketin yemekhanesinde yerler fayans döşeli, masalarda örtü vardı ve porselen tabaklarda sunuluyordu yemekler, selfservis olarak. Türk şirketin yemekhanesinde yerlere şap bile atılmamış, engebeli beton tozutuyordu. Masalarda örtü ne gezer, tabii, metal tabldot tepsilerde alınıyordu yemekler. 

Bitti mi? Biter mi? Yemeğin ardından terasımsı balkona çıkılıyordu her iki şirketin yemekhanesinden. Tam üstüne bastınız, ayağınızı kaldırabilirsiniz… Güneşlik şemsiyeleri, rengarenk çiçeklikleri, masalardaki düzeni ve sandalyeleri saymayayım… Ama sadece küllükler yeterli aradaki farkı anlamaya. Yemeğini yiyen, balkona çıkıyor sigarasını tüttürmeye başlıyordu… Her iki şirketin çalışanları aynı köylüydü. Hatta baba oğul, kardeşler bile varmış aralarında… Aynı yol üzerinde iki şirkette çalışıyorlar, aynı şekilde yoruluyorlar, aynı maaşı alıyorlar belki, aylıklarını aynı eve getiriyorlar ama tek farkla biri altyapısını yapmış, diğeri çalışanına değer bile vermemiş. Bir tarafta izmaritler yere atılıyor, çirkin bir görüntüyle çöplük oluşuyor, diğer tarafta ise… anladınız siz onu.

Bu sadece bir örnek. Marmaray denli önemli ve değerli bir hizmeti yarım yamalak başlatırsanız, insanlar beğenmeyebilir. Haklı da olurlar. 

İyi bayramlar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159