banner69

Servis Sektörü Firma Sahipleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulundu: Boşta olan L plakalar bir an önce sisteme girmeli

banner113

İstanbul Ticaret Odası 22. Nolu şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi üyeleri ve firma sahipleri ile Cemile Sultan Korusu’nda 30 Ağustos 2022 tarihinde sektörel çalışma toplantısı düzenlendi. Toplantıda kademeli saat, okul ve personel servis ücretlerinin yanı sıra boşta olan plakalar konusu yoğun bir şekilde konuşuldu.

banner114
SERVİS TAŞIMA 28.09.2022, 11:36 04.10.2022, 11:41 Taşıma Dünyası
Servis Sektörü Firma Sahipleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulundu: Boşta olan L plakalar bir an önce sisteme girmeli

Haber / Erkan YILMAZ

Açılış konuşmasını İTO 22 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Köksal Yüzbaşıoğulları yaptı. Servis taşımacılığı sektörü için kademeli saat uygulamasının elzem hale geldiğini vurgulayan Köksal Yüzbaşıoğulları, “Kademeli saat mevcut araç parkının daha verimli kullanılabilmesi için büyük önem taşıyor. Kademeli saat aynı zamanda kamu yararı da sağlayacak. Biz eğer araçları daha verimli kullanabilirsek araç ithalatını azaltabileceğiz. Bu hem cari açığa hem de daha az araç ile İstanbul trafiğine katkı sağlanacak. Trafiğin rahatlaması yakıt tüketimini de düşürecek. Kamu yöneticilerinin bu konuya hassasiyetle yaklaşmalarını istiyorum. Bu uygulama ile hep birlikte kazanırız” dedi. 

Sıkıntılar adım adım yaklaşıyor

Toplantıda daha sonra İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi ve İSTAB Başkanı Turgay Gül bir konuşma yaptı. Sektörün gelecekte daha büyük sorunlar yaşayabileceğine yönelik sinyaller alındığını belirten Turgay Gül, “Hep birlikte bir yol haritası çizmek istiyoruz. Sıkıntılar adım adım yaklaşıyor. Son dönemde yayınlanan mesajları, çekilen videoları ve canlı yayınları hayretle izliyorum. Sanki esnaf ile şirketler arasında bir savaş var. Bu böyle değil. Çok ufak zümrelerin yaşadığı sorunları genelde yaşanıyor gibi bir algı yaratmanın hiç kimseye faydası yok. Okul servis ücretleri noktasında esnaf odasının teklifi ile bizim teklifimiz arasında büyük fark oluştu. Bizim belediyeye sunduğumuz oran geçen sene başlangıç fiyat tarifesinden yüzde 130 artış olması gerekliliğiydi. Bunun gerekçelerini tüm detayları ile anlattık. Biz UKOME’de bu mücadeleyi verirken verilen yüzde 19.21’lik zam oranına esnaf odasının temsilcisi teşekkür ediyorsa burada bir yanlışlık var. Biz artık maliyet artışlarını karşılayacak durumda değiliz. Akaryakıtın, yedek parçanın, bakım fiyatlarının geldiği nokta belli. En büyük şoku sigorta fiyatlarında yaşadık. 30-40 bin TL’ye gelen kasko fiyatları var. Bu gerçekler ortadayken yüzde 19.21 zam verildi. Ben her zaman sektörün içinden yetişen esnaf bir babanın çocuğu olarak, abisi de senelerce bu sektörde direksiyon sallayan birisi olarak hep çift taraflı düşündüm. Esnafında ayakta kalması lazım. Esnafın haklarını sonuna kadar korumak gerekiyor. Esnaf olmadan şirket olmaz. Şirketler organizasyon yapmadan esnaf kazanamaz” dedi. 

Boşta olan L plakalar için İBB’ye baskı yapıyoruz 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne boşta olan plakaların acil bir şekilde sisteme dahil edilmesi için baskı yaptıklarını belirten Gül, “Yönergede yazan bir tarih var. 1 yılını doldurmuş inaktif yani aracın üstünde olmayan plakaların askıya alınması gerekiyor. Belediyenin aldığı UKOME kararı var. ‘Bunu uygulayın. Uygulamayarak hem esnafa hem de şirketlere büyük zarar veriyorsunuz” diyoruz. Siz ticareten kazanamıyorsunuz ama plakayı aktif şekilde sisteme sokmayan adam oturduğu yerden daha fazla kazanıyor. Esnaf odası bu 8 bin adetlik plakanın da aktif şekilde sisteme girmesinin de önüne set çekmeye çalışıyor. “Bu plakalar girerse plakanın değeri düşer” deniliyor. Bu plakalar eninde sonunda  sisteme girecek. Girmek zorunda. Alınmış bir karar var. Bunların hepsinin takipçisiyiz. Bu sektör için kim doğru kim yalnış yapıyor. Bunu zaman gösterecek” dedi.  

Servis sektörü en itibarlı mesleklerden biriydi

Çınar Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çınar’da bir konuşma yaptı: Bu sene meslek hayatımda 51’inci sene. 17 yaşından beri muavinlikten başladım, şirket sahipliğine kadar geldik. Ben 78 kuşağıyım. O gün ülkemizin gelişmesi için ne söylemişsek hala aynı sözleri söylemeye devam ediyoruz. Meslek odaları o üyelerin haklarını, menfaatlerini koruma yönünde çalışma yapmalı ve bu çalışmaları üyeleri ile paylaşmalı. Servis sektörü en itibarlı mesleklerden birisiydi. Bununla ilgili bir çalışma yapılmalı ve bu itibari geri almak zorundayız” dedi.

Yüzde 40-60 komisyonlar kesiliyor, yok böyle rakamlar

İTO 22. Nolu Meslek Komitesi Üyesi ve eski İSTAB Başkanı Ahmet Karakış, esnafın ve şirketlerin ortak çalışmalar yapmasının önemine dikkat çekerek, “Düşmanca tavırlar takınarak bu işi yürütmek mümkün değil. Şirketler tarafından yüzde 40-60 komisyonlar kesildiği medya da ifade ediliyor. Yok böyle bir şey. Yüzde 5 kesilemiyor, üstüne para veriliyor. UKOME fiyatları üzerinden yüzde 10’unu alsak bize yeter. Gerisini esnaf alsın. Tedarikçiler tarafından şirketlerden çok uçuk rakamlar isteniyor. Bu durum sektörü uçuruma götürür.  Şirketler de her işi alayım anlayışı içinde olmamalı. Büyüklük sektöre öncü olmaktır, yol göstermektir” dedi. 

Esnafı koruyalım

İSTAB kurucularından duayen Özata Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Özata, firmalarla tedarikçilerin etle tırnak gibi birbirinden ayrılamayacağına dikkat çekerek, “Esnafı yaşatmak zorundayız. Onların kazancını kendi kazancımız gibi görüp adil olan yapıyla yaklaştığımız zaman çözüm bulabiliriz” dedi. 

Fabrikalar kendi araçlarını alıyor

Plaka tahdidinin başka sorunları da oluşturduğunu belirten Özata, “Çerkezköy’de fabrikaların aldığı araç sayısı 700’ü aştı. Bu durum giderek hızlanıyor. Çok para istemekle para verilmez. İşveren de gün sonunda hesabını yapıyor ve altından kalkamayacağı parayı şirkete de, tedarikçiye de veremez. Biz her zaman adil olan dengeyi korumak zorundayız. Yoksa bize iş kalmayacak. Ayrıca yeni metro hatları bittiğinde iş yüzde 30 daha azalacak. Bunu bilelim. Zararına iş yapmayalım. 42 yıldır bu işin içindeyim. Babamın işini zararına yapmam” dedi.  

59 bin 400 L plakanın olduğu İstanbul’da araç sıkıntısı var

59 bin 400 L plakanın olduğu İstanbul’da servis aracı eksikliği yaşandığına dikkat çeken İSTAB Başkan Yardımcısı Aziz Baş, “Bunun sebebi, adamlar arabalarını sattılar, plakalarını boşta bekletiyorlar ve plakanın rantını yaşamaya çalışıyorlar. Bu meslek rantiyecilerin tezgahı değil. Ben plakanın rantını kazanmaktansa yaptığım ticaretten para kazanmayı tercih ediyorum. Her zaman söylediğim budur. Sonuna kadar da bunun arkasında duracağım. Araca ihtiyacınız var. Tedarikçi geliyor. 15 binlik yere ‘30 bin TL’ diyor. Almadığınız parayı mı verecekseniz. Son 1 aydır sektörde ciddi şekilde sıkıntı var. İşlerini bırakan birçok firma var. Araç tedariği olmayacağını herkes biliyor. İBB yetkililerini buradan göreve çağırıyoruz. Lütfen görevinizi yapın. Servis araçları ile ilgili bir yönerge var. Boştaki plaka ile ilgili bir tarih var. Bununla ilgili uygulama net. Boşta olan plaka ne kadar bekletilir, ‘araba alınmaz ve yol belgesi alınmaz ise plaka iptal edilir’ diye yazıyor. Geçen yıl birçok okulda araç eksikliği oldu. Veliler kendileri götürmek zorunda kaldı. İstanbul’daki trafik coştu. Bu araç eksikliği bu sektöre ciddi zarar verecek. Bunu görmüyorlar mı merak ediyorum. Koydukları maddeyi uygulamak zorundalar. Bundan esnaf, şirket zarar görecek diye bakılmamalı. Büyükşehir belediyesi koyduğu kuralı uygulamalı. Maliyet hesaplamasını iyi yapın bu iş sürdürülebilir olmaktan çıktı 13 öğrencinin altına düştüğü zaman maliyeti kurtarmıyor. Esnaf olmazsa şirket de olmaz şirket olmaz ise esnaf da olmaz. Kazanmadığım işi yapmıyorum kazanmadığınız işi yapmayın” dedi. ■

Erkoç Taşımacılık Yönetim Kurulu Üyesi Erol Uyanık’a sürpriz doğum günü pastası da kesildi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159